n4k5 Napisano 17 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 Witka, z racji tego, że używanego, przyzwoitego Talasa RLC 100-120-140 mógłbym szukać jeszcze kilka lat i nie znaleźć , wstępnie zainteresowałem się Manitou Minute 2010 120mm. Spory wysyp tego amora jest na CRC w bardzo fajnej cenie, zastanawiam się w co inwestować, w Minute 9mm czy 20mm, biorąc 20mm musiałbym wymienić piastę. Na 120mm nie ma co szaleć, także zastanawiam się czy wymiana piasty i pójście w kierunku sztywnej osi przy tej ramie nie będzie przerostem formy nad treścią. Kiedyś pewnie wymienię ramę na coś o większym skoku, także amor przyszłościowy nie będzie. Jak sądzicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 17 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 Sądzę, że przy skoku 120 mm sztywność będzie wystarczająca, ja przy 140 mm nie odczuwam braku sztywności. Sam amor jest łatwy w obsłudze i skuteczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
n4k5 Napisano 17 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 Dzięki, na Ciebie zawsze można liczyć :-) Btw. Jest jakaś różnica między 2010, a 2011 Minute Pro? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 17 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 Malowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sol Napisano 17 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 A te przeceny cię nie ratują? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
n4k5 Napisano 17 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 A te przeceny cię nie ratują? Kolor czarny to priorytet ;-) A tak serio, miło by było dopaść dobrą używkę za 1.6k niż nówkę za 2.6k Tydzień temu na allegro była nówka z wymontowanego roweru (32 Talas RLC) za 1.6k Niestety biała, zastanawiałem się przez godzinę, napisałem o gwarę do sprzedawcy i już miałem brać, ale ktoś mnie uprzedził Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
senjiro Napisano 17 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 Wszystko zależy jaki styl jazdy preferujesz. Ja bym wziął jednak wersję na oś 20mm. Skoro w XC już powszechnie stosują takie rozwiązanie, to na pewno nie będzie to przerost formy nad treścią Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
n4k5 Napisano 20 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Na mtbr znalazłem ciekawą wzmiankę o różnicach minute z milo (mowa o tej 2 pozycyjnej, open/locked) i bez, http://forums.mtbr.com/showthread.php?p=6709142, posty #17, #18. Z tego co rozumiem, montując manetkę tracisz możliwość ustawienia wolnej kompresji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 20 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Tak. manetka ma tylko 2 pozycje, odblokowany - zablokowany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
n4k5 Napisano 20 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Podejrzewam, że możliwe jest ustawienie manetki na częściową blokadę jeśli ktoś lubi, gdzieś chyba nawet o tym czytałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 20 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Ale po co, generalnie zauważalna jest tylko różnica: odblokowany - środkowe położenie - zablokowany,w zasadzie używa się tylko otwarty-zablokowany , to nie amor do ścigania, żeby warto bawić się w manetkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier2 Napisano 20 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Zgadza się, manetka pracuje tylko w 2 pozycjach, choć jest możliwość pomóc sobie śrubą regulacyjną od linki, ale to w bardzo małym zakresie. Zasada jest taka, że ustawiamy sobie wybrany poziom kompresji, montujemy linkę i mamy blokadę na kierownicy. W razie potrzeby mam do pozbycia się nowiutki tłumik ABS+ z manetką MILO od Minuty MRD . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.