Skocz do zawartości

[Wymiana napędu] Wróżenie potrzeb bikera

yellowfox

Rekomendowane odpowiedzi

Przepraszam za temat ale nic sensowniejszczego nie przychodzi do głowy. Potrzebuje waszej pomocy. Żeby wątek nie służył jedynie mojej osobie to może skupie sie na określonym profilu bikera.

Dość sporo czasu poświeciłem na lekture forum i doszedłem do wniosku ze własciwie wyższa klasa osprzętu daje precyzje działania i zysk na wadze a wytrzymałość zależy własciwie jedynie od podatności na rozciąganie łańcucha i tego jak szybko zostanie wymieniony po odnotowaniu rozciągniecia.

Tak więc czy biker który nie ma mani lekkości, zależy mu szczególnie na sztywnosci korby w porównaniu do gietkich acera na kwadrat przykładowo, wykorzystuje rower do lekkiego xc i obce są mu maratońskie katusze, bedzie usatysfakcjonowany kompletem podstawowego deore ewentualnie ostatkami starych lx'ow?

Korbą deore jak najbardziej, kasetą i łańcuchem jak najbardziej. Przerzutkami jednak nie :icon_mrgreen: Z przodu raczej bez większej różnicy, ale tylna SX5 srama działa kosmicznie w porównaniu z deore. Deore zaraz się zapcha błotem, ziarenko wpadnie w pancerz i po zawodach. Sram działa o wiele lepiej. Jest mniej podatny na błotko, jak i zabrudzenie pancerza, ze względy na to, ze 1mm linki, to 1mm ruchu wózka. W shimano 1mm linki, to 2 mm wózka i stąd shimano potrzebuje czyściutkiego pancerza, by jako tako działać. Z korby deore jestem jak najbardziej zadowolony.

Nie lepiej HT2, zamiast octalinka? Tylko trzeba pamiętać o splanowaniu mufy suportowej. Nawet ja bym wydał 100zł na SX5 manetki i miał srama. Mam deore w treningówce i SX5 w startowym i różnica jest spora. Warto kupić nawet manetki, a mieć srama moim zdaniem. Chyba, że masz czas na czyszczenie pancerzy kilka razy w sezonie, to może być deorka. Jednak jeśli miałbym dać tą samą kasę na deore i X5, to X5 wygrywa bezapelacyjnie. :thumbsup:

Wikarp1 trochę nieobiektywny jesteś i przesadzasz z tymi przerzutkami Shimano - mi się jeszcze nigdy nie zdarzyło żeby przerzutka przez normalne błoto odmówiła posłuszeństwa i pancerzy w sumie prawie w ogóle nie czyszczę - dwa razy na sezon (przy 8000 km/rok) kapnę do nich trochę smaru, a raz na dwa sezony wymienię całość i działa to wszystko poprawnie.

Posiadam suport Shimano BB70, który po 10tyś km trzyma się nadal świetnie, ale raz na jakiś czas rozbieram go i konserwuję.

To dla suportu Octalink dopiero wiek młodości - u mnie BB51 ma już przejechane 23 tys km i przez ten czas był tylko raz wyciągnany z ramy w celu przeczyszczenia, ale tylko przez to że trafiła się jazda w kałużach głębokich za ponad piasty i się trochę wody do ramy powlewało :P

Do HTII nie mogę się jakoś przekonać przez te znacznie szybciej padające łożyska.

Także yellowfox do takiej jazdy jak opisujesz, zestaw Deore wystarczy Tobie spokojnie i będziesz na pewno zadowolony z działania. Chciaz można też pokombinować trochę ze SRAMem jeżeli wychodzi to podobnie cenowo.

Być może kwestia warunków, w jakich jeździmy.Bywało tak, że wszystko śmigało przez kilka miechów, a bywało i tak, że musiałem czyścić praktycznie po każdej jeździe, bo nie działało(pancerze) :icon_wink: Jak ktoś się nie kąpie w błocie, to będzie działać, ale jeśli kosztuje to tyle samo, co X5, to warto wziąć X5, bo będzie bardziej niezawodna.

Dzieki wszystkim za pomoc, dolepie jeszcze co zostało zamówione, jeżeli widzicie jakiś konflikt to prosze o informacje

1 x Łańcuch Campagnolo Record C-9 () = 96,00zł

1 x Przerzutka Tylna SHIMANO SLX - RD-M662 gs LX SLX SHADOW () = 123,00zł

1 x Przerzutka Przednia Shimano Deore LX FD-M581 Down Swing () = 45,00zł

1 x Kaseta Shimano Deore HG50 9speed 11-32T () = 59,00zł

1 x Korby shimano deore FC-M590 44/32/22 175mm - czarne () = 211,00zł

1 x Manetka lewa przednia Shimano SLX SL-M660 () = 81,00zł

1 x Manetka prawa tylna Shimano SLX SL-M660 () = 81,00zł

Dołożyłem jedynie tak gdzie różnica była rzędu 5-10zł i zaszalałem z łańcuchem ale nie miałem go jeszcze okazji sprawdzić wiec naszła pora :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...