Skocz do zawartości

[tarcze hamulcowe] Avid G3CS - czy spasuje do Avid bb7?

gremson

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jak w temacie, a dla niektórych pewnie żenujące pytanie:

czy tarcze Avid G3CS podejdą do hamulców avid bb7 na przód i tył (moje piasty to DT 370 IS) ?

Dziękuję :blush:

Napisano

Nie chce narażać się na dodatkowe koszty w postaci kupna nowych adapterów, dlatego pytam czy bez żadnych komplikacji (nie będzie ocierania o klocki) będę mógł podmienić oryginalne tarcze dodawane do bb7 Avid Roundagon tarczami na których mi zależy czyli Avid g3cs?

Napisano

A ja twierdzę, że nie podejdzie. Tarcze G3 są węższe od G2 w miejscu tarcia klocków, przez co zmniejsza się powierzchnia tarcia, a co za tym idzie klocek ściera się nierówno i może zrobić się kołnierz na okładzinie :unsure:

Napisano

A zaglądałeś w ogóle na stronę producenta :icon_question: Polecam, wyraźnie napisane jest z jakimi hamulcami, która tarcza jest kompatybilna :thumbsup:

Mój brat mam BB7 z 2008 roku i jakby była kompatybilna, to by ją założył (tarcza wisi na ścianie) dry.gif

Mam nawet fotki , na których widać wyraźnie, że tarcza G3 jest węższa o jakieś 2 - 3mm w miejscu tarcia klocków.

Napisano

arcze G3 są węższe od G2 w miejscu tarcia klocków, przez co zmniejsza się powierzchnia tarcia, a co za tym idzie klocek ściera się nierówno i może zrobić się kołnierz na okładzinie :unsure:

w takim razie w elixirach i xx okładziny muszą być krótsze niż w juicy i bb?

Heh, komplet tarcz G3CS właśnie jest w drodze do mnie (przynajmniej cena za jaką je kupiłem była rozsądna 115zł za dwie z demontażu nowego roweru...) i teraz mam wbitego klina jak jasna cholera, bo chciałem dobrze a wyszło jak zawsze...

Czy może się ktoś jeszcze wypowiedzieć, mile widziana opinia eksperta jakim jest Andrew....

Napisano

Tarcze G3CS mogą współpracować z Elixirami, Code, Juicy oraz BB7.

Faktycznie, porównując szerokość powierzchni hamującej w tarczach 160 G2CS i 160 G2CS można stwierdzić, że powierzchnia G3 jest węższa o około 2mm. Ale w niczym to nie przeszkadza.

Natomiast nie ma różnic w szerokości miedzy G2 i G3 w rozmiarach 185 i 203mm

W oryginalnym zestawie Juicy z tarczą G2 185mm klocki zachodzą na ramiona tarczy i jest to prawidłowa sytuacja.

Sam jeżdżę na sevenach z G3 - nie zaobserwowałem żadnych problemów. Przy montażu trzeba zwrócić uwagę na to, by grzbietowa krawędź klocka była na takiej samej wysokości na jakiej jest garb tarczy. Wtedy uzyskamy optymalne działanie zestawu.

Kilka fotek mojego sprzętu. Na jednej z nich zaznaczyłem na jakiej wysokości powinny być ustawione klocki.

dsc03208yu.th.jpg

dsc03211j.th.jpg

dsc03215g.th.jpg[/img]

dsc03216fb.th.jpg

dsc03219d.th.jpg

Napisano

Mam BB7 z tarczami G3CS 185mm na przodzie i na tyle. Wszystko gra. Nie ma żadnych problemów itp. Więc nie przejmuj się, nic się nie stanie. Zestaw będzie działał sprawnie w 100%

Napisano

Juicy 5, podczas zmiany z G2 na G3 nie zaobserwowalem zadnych zmian i problemow, mimo bardzo scisnietych tloczkow

Napisano

Andrew mógłbyś zapodać fotkę klocków w jakim są stanie :icon_question:

Po tarczach widać, że powierzchnia hamowania jest odpowiednia, ale na mojej G2 klocek jest jakby szerszy.

Poniżej fotka.

dsc00290ys.th.jpg

Napisano

Na przodzie mam nowe klocki oryginalne, na tyle nowe swissstopy. Zdjęć teraz nie zrobię, bo nie chce mi się zdejmować hamulców i potem ich ustawiać.

Na zdjęciu porównałeś szerokość tarcz w rozmiarze 160mm - widać wyraźnie, że G3 jest węższa.

Jakbyś porównał 185 - nie byłoby różnicy

Napisano

No to ja was zaskoczę bo do BB5 wsadziłem G3CS 185 mm. Nie ma żadnego problemu klocki ścierają się równo. Trzeba tylko najpierw za pomocą podkładek ustawić sobie pozycje zacisku względem tarczy (dajesz podkładki pod Tri-Align'a tak żeby klocki pokryły się z powierzchnią cierną tarczy i jest cacy).

Napisano

na dole G2, na gorze G3. I potwierdzam-jak macalem i przykladalem to bylo to samo wymiarowo :)

Jakich klocków używasz, że tak zeżarło tą tarczę :icon_question:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...