Skocz do zawartości

[Hamulce tarczowe]-jakie wybrać?

chucker30

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!!!

Posiadam rower gt chucker 3.0. Chciałbym do niego kupic hamulce tarczowe lecz nie mam pojecia jak sie do tego zabrac.

Interesują mnie hamulce do 180zł max (za komplet)!!! Aha, jeszcze jakies koła (nie za drogie:D), poniewaz w swoich nie mam miejsca na tarczówki.

Bardzo prosze o pomoc!!!:D

Napisano

http://allegro.pl/hamulce-tektro-novela-aluminiowe-na-caly-rower-i1400535938.html

Coś tego rodzaju możesz znaleźć, ale ja ani nikt innych z tego forum ci ich nie poleci, każdy ci napiszę, żebyś kupił avidy sd7 :P

a nowe koła disc zaczynają się pewnie przy 200-300 zł. Nie wiemy czego oczekujesz, po co ci one są potrzebne i czy będziesz z nich zadowolony.

Jak chcesz mieć hamulce tarczowe szukaj mechanicznych avidów bb5, kół na piastach shimano.

Napisano

A ile ważysz i do czego mają być używane te hamulce? Ile masz do wydania na koła?

Na Tektro Novela raczej bym się nie zdecydował, lepiej jakiś innych używanych hamulców poszukać :rolleyes: .

Tu coś wartego uwagi:

http://allegro.pl/hayes-nine-p-t-adaptery-i1410826434.html

(zależy też jaka jest cena minimalna)

Nie są to hamulce z górnej półki ale hamują całkiem dobrze.

Też jest coś takiego:

http://allegro.pl/hamulce-shimano-deore-bl-m486-2010-nowe-zobacz-i1415588329.html

Napisano

Panowie chciałbym podłaczyć się do teamty. Mam w tej chwili V-b hamulce LX i klamkomanetki SLX . Czy kiedy zakupie nowe koła pod tarcze... moge zostawić swoje klamkomanetki do koł nowych ktore bedą miec piasty SLX pod tarcze?

Napisano

Mam w tej chwili V-b hamulce LX i klamkomanetki SLX . Czy kiedy zakupie nowe koła pod tarcze... moge zostawić swoje klamkomanetki do koł nowych ktore bedą miec piasty SLX pod tarcze?

zależy od tego jakie hamulce chcesz zastosować jeśli mechaniczne tarczowe to jak najbardziej można

Napisano

Komplet tarczówek za 180zł?Chyba jaja sobie robisz.

A wg mnie jest to jak najbardziej realne, pod warunkiem że chodzi o używane, ja kupiłem hayesa 9 na tył za 75 zeta i poza tym że widać ślady używania był w rewelacyjnym stanie i do tego miał wymieniony przewód na nowy w oplocie i metaliczne klocki, za przód(Giant MPH) zapłaciłem 44zł bo nie było akurat chętnych i miał nowe klocki a wizualnie posiadał ze 3 małe ryski, do tego wypadałoby kupić dwie tarcze i wychodzi poniżej 180zł zatem wychodzi że można kupić tanio tarczówki wystarczy trochę poszukać i poczekać.

p.s. żeby nie było że kupiłem g..o i głupoty wypisuję, na rowerze w którym zamontowałem te hamulce przewiózł się mój kolega który już trochę w życiu pojeździł i ma zdecydowanie droższy(ok 10tys zł) i lepszy rowerek z hamulcami jakże zachwalanymi marki avid wersja carbon i był w szoku że hamulce za taka śmieszna kwotę (tyle kosztuje klamka do carbonowego avida)mogą tak hamować, zatem można i lepiej poszukać czegoś taniego przy małym budżecie niż czytać niektóre wywody ekstra speców od wydawania gotówki w końcu hamulce które dzisiaj kosztują te kilkadziesiąt złotych kiedyś kosztowały fortunę i jeśli są serwisowane to do dzisiaj nie straciły ze swojej skuteczności a że są tańsze normalne prawo rynku, za 10 lat mój syn może kupi jakieś gów...ne avidy 5 carbon za 60 zł i co każę mu wyrzucić bo za 60 zł nie można kupić dobrych hamulców??????

Napisano

Powodzenia z kompletem hydraulików za 180 zł ...

Zacznij od kół , a na hamulce uzbieraj sobie lepiej , bo to nie jest mały koszt no chyba że chcesz mieć tylko spowalniacze , oczywiście mechaniki bb5/bb7 kupisz za to ale w stanie średnim , no i to nie będą hyrdrauliki niestety .

scottvertigo mam takie pytanko , czy te hamulce były od kogoś z Chełma ?

Napisano

Mam podobny dylemat. Obecnie chce trochę ulepszyć moją meride sub20, rama posiada wejścia na tarczówki lecz piasty musze wymienić. Podpowiedzcie jakie piasty i jakie hamulce. Mam do wydania 400zł

Napisano

Dlaczego? Na twoim miejscu kupiłbym teraz piasty. Jakieś Shimano Deore albo coś w tym stylu. Jednak musisz przeliczyć ile będą kosztować obie piasty + przeplatanie + nowe szprychy.

Może lepiej kupić/złożyć nowe koła? Takie pod V-ki a potem sobie kupisz tarczówki.

Napisano

Też myślałem żeby kupić całe koło ale chyba pobawię sie w składanie:D Powiedzcie jakie mógłbym kopic hantle, oczywiście mowa o mechanicznych na hydrauliczne nie starczy mi kasy:)

Napisano

Mam do sprzedania Magury Louis'y. Jeśli jesteś zainteresowany pisz na gg.4831050. A co do tematu to za 180 kompletu nowego nie kupisz. Chyba, że jakiś sh*t.

Napisano

Mam do sprzedania Magury Louis'y. Jeśli jesteś zainteresowany pisz na gg.4831050. A co do tematu to za 180 kompletu nowego nie kupisz. Chyba, że jakiś sh*t.

To wiadomo, za 180 masz Shimano 485, jakiś zajechany 525 albo mechanika. Podtrzymuję decyzję w moim poście powyżej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...