tutok Napisano 16 Stycznia 2011 Napisano 16 Stycznia 2011 kupuję rower, CUBE LTD PRO 2010 po promocji i za dopłatą 200zl dostanę Fulcrum'y Red Metal 5, opłaca się? jak napisałem w temacie orginalne koła są na piastach Shimano Disc M525 i obręczach RFR ZX24 Obawiam się o dwie rzeczy, mianowicie o sztywność/wytrzymałość (ważę około 85kg) i przede wszystkim sprawa serwisowania. Płaskie szprychy tanie chyba nie są(+10zl/sztuka ?), czy w Krakowie znajdę bez problemu sklep/serwis w którym będę mógł (odpukać) dokupić szprychy i wycentrować koło?
severian Napisano 16 Stycznia 2011 Napisano 16 Stycznia 2011 Te Redmetale to pod Center Locka?Może być problem z łożyskiem od strony tarczy.Trudno je dostać.Wersja na "6 śrub" ma już normalne łożyska.Niedawno dostałem maila od Wertykala-mają łożyska MGK w cenie 20-30 pln za sztukę (na ebayu komplet-4 sztuki kosztuje 119 dolarów .Szprychy w cenie 6 pln za sztukę.Każdy serwis wymieni łożyska,szprychy i wycentruje koła pod warunkiem ,że będą odpowiednie części.Reasumując-nie brałbym tych RM5.W każdym razie tych pod center locka. Co do sztywności nie wypowiadam się bo nie jeździłem.Ale cały ten set jest na tyle masywny,że nawet 100kilowy rider nie zrobi im krzywdy
tutok Napisano 16 Stycznia 2011 Autor Napisano 16 Stycznia 2011 kurcze nawet nie wiem, ale raczej wersja na śrubki. Możesz podać konkretny powód dla którego te koła nie są warte dopłaty? Mnie kusza piasty na łożyskach i cena? Bądź co bądź są to markowe koła a nie składane przez czesia w garażu...
michalw Napisano 16 Stycznia 2011 Napisano 16 Stycznia 2011 Ja miałem Cuba'a na tych samych kołach(525+rfr zx24) i tylna piasta mi się rozkręciła jak byłem w górach. Przednia działała bez zarzutów do końca. Jak bym miał brać za 200pln RM5 to bym się nie zastanawiał. RM5 są na maszynach, a nie jak 525 na kulkach. Takie kulkowe (przynajmniej mi) ciężko skręcić tak, żeby lekko chodziło i nie rozkręcało się np. przy zdejmowaniu z ramy. Co więcej jak się zniszczą łożyska to wymieniasz (byle by były standardowe) na pewno łatwiej niż jak by trzeba było wymieniać bieżnie/konusy w 525. Był co prawda test RM3 w ostatnim bb i miały największe tarcie, ale trudno powiedzieć jak wypadły by w tym teście koła na 525'ach.
severian Napisano 17 Stycznia 2011 Napisano 17 Stycznia 2011 kurcze nawet nie wiem, ale raczej wersja na śrubki. Możesz podać konkretny powód dla którego te koła nie są warte dopłaty? Mnie kusza piasty na łożyskach i cena? Bądź co bądź są to markowe koła a nie składane przez czesia w garażu... Fulcrumy świetnie wyglądają i sam zastanawiałem się czy takich nie kupić.Jednak ewentualne problemy z wymianą łożysk mnie odstraszyły.Na forum jest kilku właścicieli tych kółek.Popytaj.W sumie z taką dopłatą bierz je :)Nie sądzę żeby sprawiały jakieś problemy przez 2-3 sezony.
tutok Napisano 17 Stycznia 2011 Autor Napisano 17 Stycznia 2011 Jutro rano będę oglądał rower, ma być wyskładany:) i jeśli kolorystycznie będzie wyglądać to przyzwoicie to wezmę (mam obawy bo rama w kolorze white blue metal a kółka czerwone) nie pisałem wcześniej, ale za kolejne 200zł dostanę Elixiry R, sporo się o nich naczytałem, żeby je omijać z daleka itp itd, ale z od Stroker Ryderów sądzę że będą lepsze.
michalw Napisano 17 Stycznia 2011 Napisano 17 Stycznia 2011 nie pisałem wcześniej, ale za kolejne 200zł dostanę Elixiry R, sporo się o nich naczytałem, żeby je omijać z daleka itp itd, ale z od Stroker Ryderów sądzę że będą lepsze. Ja się przesiadłem z Strokerów na Elixiry CR (od R różnią się brakiem jednej regulacji odległości klocków od tarczy) i różnica w sile hamowania jest ogromna na korzyść elixirów. Nie wiem o jakich problemach słyszaleś, ale ja używam od prawie roku i nic mi się z nimi nie działo. Ogółem jak masz kase to bierz nie bedziesz żałował.
tutok Napisano 17 Stycznia 2011 Autor Napisano 17 Stycznia 2011 no Elixir R, takie mi Pan zaoferował, innych Elixirów zapewne aktualnie nie posiada. a czytałem że nie da się ich ustawić, a jak się już uda to na kilka kilometrów i problem ocierania powraca, że drgania takie aż z siodełka zrzuca, że ich wycie na drugim końcu osiedla słychać itd... na przykład tu http://www.forumrowerowe.org/topic/71147-hamulce-elixir-r-wibracje-i-wycie/ na youtube też sa filmiki obrazujące wycie. ale google z ostatniego roku nie wypluł złego zdania o nich, więc biorę!
Mod Team durnykot Napisano 18 Stycznia 2011 Mod Team Napisano 18 Stycznia 2011 Ciekawe, ciekawe. Mój google w temacie "Avid Elixir vibrations" wyrzucił całą masę tematów opisujących ten problem. Notabene sam Avid przyznaje się do problemu proponując,jako rozwiązanie, inne tarcze. Taki OT . Kolejny OT- RM3 ,które testował Bb faktycznie w pierwszych dniach użytkowania kręciły sie trochę ciężej, ale po tych kilku dniach wszelkie opory zanikły. Akurat tego typu "badania" nie brałbym pod uwagę. IMO RM5 będa lepszym wyborem.
michalw Napisano 18 Stycznia 2011 Napisano 18 Stycznia 2011 Ciekawe, ciekawe. Mój google w temacie "Avid Elixir vibrations" wyrzucił całą masę tematów opisujących ten problem. Notabene sam Avid przyznaje się do problemu proponując,jako rozwiązanie, inne tarcze. Taki OT ... Nie widzę w tym nic ciekawego... W przeciwienstwie do Ciebie argumenty w dyskusji formułuję na podstawie własnego doświadczenia, a nie anonimowych googlowych opinii. Hamulce posiadam, wiem jak działaja i właśnie o tym był mój poprzedni wpis. ... ale po tych kilku dniach wszelkie opory zanikły. Skąd posiadasz tę informację, bo w artykule jej nie ma? (też google ? )
Mod Team durnykot Napisano 18 Stycznia 2011 Mod Team Napisano 18 Stycznia 2011 MichalW Skąd wiesz,że nie posiadam/posiadałem Elxirów i RM3? Prorok? Informację o RM3 nabyłem drogą użytkowanie tychże. Informacje o Elixirach nabyłem dzięki Panom z Google oraz drogą badań organoleptycznych , które doprowadziły do rezygnacji z Avidów . Poza tym moja ciekawość nie dotyczyła Twojej wypowiedzi, a stwierdzenia Tutok'a o braku złych opinii o Elixirach. Więc zanim komuś cokolwiek zarzucisz -pomyśl.
michalw Napisano 18 Stycznia 2011 Napisano 18 Stycznia 2011 Po pierwsze, jeśli piszesz pod moim postem nie cytując innych wypowiedzi, mam prawo rozumieć, że odnosisz się do mnie(i wydaje mi się, że jest to ogólnie przyjęta zasada). Po drugie z Twojej wypowiedzi: Kolejny OT- RM3 ,które testował Bb faktycznie w pierwszych dniach użytkowania kręciły sie trochę ciężej, ale po tych kilku dniach wszelkie opory zanikły. nie wynika, że wypowiadasz się z własnego doświadczenia, a jedynie odnosisz się do artykułu. Stąd moje zdziwienie. Po trzecie ...Skąd wiesz,że nie posiadam/posiadałem Elxirów i RM3? Prorok? Stąd, że jedynie powołałeś się na informacje z googla. Skoro 'badałeś je organoleptycznie' to czemu nie napisałeś o własnych doświadczeniach? Byłoby to o wiele bardziej przydatne i przekonujące. Nie po to zasięga się opinii na forum, żeby się dowiedzieć, co można w googlach znaleźć. Po czwarte totok pisał o złych opiniach na ich temat: ... za kolejne 200zł dostanę Elixiry R, sporo się o nich naczytałem, żeby je omijać z daleka itp itd, ale z od Stroker Ryderów sądzę że będą lepsze. ...a czytałem że nie da się ich ustawić, a jak się już uda to na kilka kilometrów i problem ocierania powraca, że drgania takie aż z siodełka zrzuca, że ich wycie na drugim końcu osiedla słychać itd... na przykład tu http://www.forumrowerowe.org/topic/71147-hamulce-elixir-r-wibracje-i-wycie/ na youtube też sa filmiki obrazujące wycie. ale google z ostatniego roku nie wypluł złego zdania o nich, więc biorę! Ja myślę, czytam ze zrozumieniem i wypowiadam się w klarowny sposób. O co również Ciebie proszę.
Mod Team durnykot Napisano 19 Stycznia 2011 Mod Team Napisano 19 Stycznia 2011 MichalW, troche mi ręce opadają ,ale niech tam... Mój post jest bezpośrednio pod postem Tutok'a ( Twój post ma nr 7, Tutok'a -nr 8 ,mój ma nr 9) , więc w myśl propagowanej przez Cibie zasady odniosłem się do posta Tutok'a. Odnośnie RM3 - faktycznie, z postu bezpośrednio nie wynika,że je użytkuję. Jednakże odnosząc się w jakikolwiek sposób do artykułu sugeruję,że mam/miałem z kołami do czynienia - ale chyba był to zbyt duży skrót myślowy. O Elixirach się nie wypowiadam, bo moje spostrzeżenia pokrywają się z informacjami dostepnymi na forum i innych ogólniedostępnych stronach typu MTBR, więc nie ma sensu powielać tego samego. Poza tym wskazałem jedynie ,że efekt szukania informacji o Elixirach przez mojego Googla jest nieco inny niż u Tutok'a. Brak w moich postach jakichkolwiek opinii o Elixirach jako takich. Tym wyjaśnieniem kończymy OT.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.