marekgda Napisano 15 Stycznia 2011 Napisano 15 Stycznia 2011 Witam Mam zamiar kupić jakieś urządzenie do nawigacji GPS na rower. Najprostsze rozwiązanie to GPS w telefonie komórkowym, ale zamarzyłem sobie o GPS w stylu Garmina. Ale Garmin z kolorowym wyświetlaczem i wyświetlaniem map to trochę kosztowna sprawa [ceny w granicach 1000-1700 zł.]. Ale znalazłem coś takiego: Bryton Raider seria 50 Czy ktoś z forumowiczów posiada takie urządzenie i chciałby podzielić się swoimi wrażeniami i odpowiedzieć na kilka pytań praktycznych [np. tworzenie map topograficznych, niezawodność, wrażenia z użytkowania , czy warto kupić] Pozdrawiam
DominikM Napisano 15 Stycznia 2011 Napisano 15 Stycznia 2011 marekgda, znam kilka osób które były bardzo szczęśliwe, że mogły go oddać po kilku dniach testów. Słabe mapy, gubienie sygnału - jak chcesz kupić dziecku do roweru wypaśny licznik, który na dodatek nie zawsze będzie działał to jest ok.
Kajack Napisano 22 Kwietnia 2011 Napisano 22 Kwietnia 2011 Pewnikiem za późno, ale może jeszcze ktoś tu trafi A ja sprawiłem sobie to urządzenie i nie narzekam. Jeden raz zaliczyło zwiechę i to wszystko z problemów hardwarowych. Produkt stosunkowo świeży, więc "choroby wieku dziecięcego" nieuniknione . Software do obsługi jak i oprogramowanie wewnętrzne kilkukrotnie już aktualizowane, więc producent nie zapomina o supporcie. Żadnego gubienia sygnału nie zauważyłem. Jak na moje potrzeby jest OK. Prawdą jednak jest, że porównania z Garminem nie mam bo... Edge 705 był dla mnie za drogi (ok.700 PLN). W chwili obecnej (22.04.2011) różnica cenowa to ok. 350 PLN, więc niewątpliwie aspekt cenowy ma mniejsze znaczenie. Oczywiście Garmin to lider na tym rynku i wyznacza trendy, ale cóż obok Mercedesów mamy Fordy, Fiaty itp...
dzanas Napisano 6 Czerwca 2011 Napisano 6 Czerwca 2011 Posiadam raidera już od dłuższego czasu i wymienionych wyżej problemów nie zauważyłem w ogóle , mi wystarcza doskonale . Nigdy nie miałem zamiaru robić pomiarów geodezyjnych GPS-em . Nie gubił mi sygnału (no chyba że w pomieszczeniu ,ale to logiczne) .....eh no ale jak widać wyżej jak zwykle wypowiadają się osoby , które w ogóle styczności z urządzeniem nie mieli przykre (takich fachmanów tu sporo) bo kolega mojego kolegi .......powiedział...ehhh. Mapy w raider50 opierają się na OSM (Open Street Map) (poczytaj na wiki co to takiego). Raider 50 nigdy nie bedzie garminem ale osobiście Ci polecam, ja sie z nim nie zgubilem , jesli nie jestes "ekhm" to zawsze trafisz z nim do celu Jak co to pytaj
bikeoln Napisano 23 Czerwca 2011 Napisano 23 Czerwca 2011 Witam!Chciałbym zaczerpnąć szczegółowych informacji na temat nawigacji Bryton rider 50E. Jestem pozytywnie zaskoczony jego ceną(680zł w jednym ze sklepów internetowych), a także kilkoma cechami, które zazwyczaj były spotykane tylko w Garminach. Jednakże moje obawy dotyczą map załączonych do nawigacji. I tutaj nasuwają mi się następujące pytania: 1.Czy mapy na płycie DVD dołączonej do zestawu pokrywają się z siecią dróg na stronie openstreetmap.org? Wg mnie nie jest ona zbyt szczegółowa. 2.Na jednej ze stron przeczytałem, że na załączonej karcie microSD znajdują się mapy( Polski,Słowacji i Węgier).Zapewne oznacza to, iż będą one bardziej szczegółowe, ale mi głównie zależy na mapach Litwy i Łotwy. Czy więc istnieje możliwość ich zakupienia\ściągnięcia w Internecie? 3. Przeglądając forum angielskojęzycznej strony Bryton http://www.brytongps.com/versus-edge-705/rider-50/rider-50-versus-edge-705 zainteresował mnie fakt, iż Rider 50 w ich specyfikacji posiada mapy Navteq. Czy na polskim rynku są urządzenia wyposażone także w te mapy? Odwiedziłem stronę http://http://www.navteq.com/ i zaskoczyła mnie ich dokładność, szczególnie krajów nadbałtyckich. Gdyby okazało się, że sprzedawane nawigacje na rynku polskim nie posiadają mapy powyższego producenta to czy byłaby możliwość zakupu/ ściągnięcia w sieci? Proszę o szybką w miarę możliwości odpowiedź.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.