Skocz do zawartości

[GPS] Bryton Rider 50 - pytanie do użytkowników

marekgda

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Mam zamiar kupić jakieś urządzenie do nawigacji GPS na rower. Najprostsze rozwiązanie to GPS w telefonie komórkowym, ale zamarzyłem sobie o GPS w stylu Garmina. Ale Garmin z kolorowym wyświetlaczem i wyświetlaniem map to trochę kosztowna sprawa [ceny w granicach 1000-1700 zł.]. Ale znalazłem coś takiego:

Bryton Raider seria 50

Czy ktoś z forumowiczów posiada takie urządzenie i chciałby podzielić się swoimi wrażeniami i odpowiedzieć na kilka pytań praktycznych [np. tworzenie map topograficznych, niezawodność, wrażenia z użytkowania , czy warto kupić]

Pozdrawiam

Napisano

marekgda, znam kilka osób które były bardzo szczęśliwe, że mogły go oddać po kilku dniach testów. Słabe mapy, gubienie sygnału - jak chcesz kupić dziecku do roweru wypaśny licznik, który na dodatek nie zawsze będzie działał to jest ok.

• 3 miesiące temu...
Napisano

Pewnikiem za późno, ale może jeszcze ktoś tu trafi :)

A ja sprawiłem sobie to urządzenie i nie narzekam. Jeden raz zaliczyło zwiechę i to wszystko z problemów hardwarowych. Produkt stosunkowo świeży, więc "choroby wieku dziecięcego" nieuniknione :D. Software do obsługi jak i oprogramowanie wewnętrzne kilkukrotnie już aktualizowane, więc producent nie zapomina o supporcie. Żadnego gubienia sygnału nie zauważyłem. Jak na moje potrzeby jest OK. Prawdą jednak jest, że porównania z Garminem nie mam bo... Edge 705 był dla mnie za drogi (ok.700 PLN). W chwili obecnej (22.04.2011) różnica cenowa to ok. 350 PLN, więc niewątpliwie aspekt cenowy ma mniejsze znaczenie. Oczywiście Garmin to lider na tym rynku i wyznacza trendy, ale cóż obok Mercedesów mamy Fordy, Fiaty itp...

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Posiadam raidera już od dłuższego czasu i wymienionych wyżej problemów nie zauważyłem w ogóle , mi wystarcza doskonale . Nigdy nie miałem zamiaru robić pomiarów geodezyjnych GPS-em ;). Nie gubił mi sygnału (no chyba że w pomieszczeniu ,ale to logiczne) .....eh no ale jak widać wyżej jak zwykle wypowiadają się osoby , które w ogóle styczności z urządzeniem nie mieli :down: przykre (takich fachmanów tu sporo) bo kolega mojego kolegi .......powiedział...ehhh. Mapy w raider50 opierają się na OSM (Open Street Map) (poczytaj na wiki co to takiego). Raider 50 nigdy nie bedzie garminem ale osobiście Ci polecam, ja sie z nim nie zgubilem ;) , jesli nie jestes "ekhm" to zawsze trafisz z nim do celu ;) Jak co to pytaj :)

• 3 tygodnie później...
Napisano

Witam!Chciałbym zaczerpnąć szczegółowych informacji na temat nawigacji Bryton rider 50E. Jestem pozytywnie zaskoczony jego ceną(680zł w jednym ze sklepów internetowych), a także kilkoma cechami, które zazwyczaj były spotykane tylko w Garminach. Jednakże moje obawy dotyczą map załączonych do nawigacji. I tutaj nasuwają mi się następujące pytania:

1.Czy mapy na płycie DVD dołączonej do zestawu pokrywają się z siecią dróg na stronie openstreetmap.org? Wg mnie nie jest ona zbyt szczegółowa.

2.Na jednej ze stron przeczytałem, że na załączonej karcie microSD znajdują się mapy( Polski,Słowacji i Węgier).Zapewne oznacza to, iż będą one bardziej szczegółowe, ale mi głównie zależy na mapach Litwy i Łotwy. Czy więc istnieje możliwość ich zakupienia\ściągnięcia w Internecie?

3. Przeglądając forum angielskojęzycznej strony Bryton http://www.brytongps.com/versus-edge-705/rider-50/rider-50-versus-edge-705

zainteresował mnie fakt, iż Rider 50 w ich specyfikacji posiada mapy Navteq. Czy na polskim rynku są urządzenia wyposażone także w te mapy?

Odwiedziłem stronę http://http://www.navteq.com/ i zaskoczyła mnie ich dokładność, szczególnie krajów nadbałtyckich.

Gdyby okazało się, że sprzedawane nawigacje na rynku polskim nie posiadają mapy powyższego producenta to czy byłaby możliwość zakupu/ ściągnięcia w sieci? Proszę o szybką w miarę możliwości odpowiedź.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...