Skocz do zawartości

[Czyszczenie] wolnobieg

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam :)

W swoim no już starym rowerze ostatnio wymieniałem wolnobieg... Założyłem nowy :) no już trochę na nim przejechałem (jakieś 1000km max)

Zdarzyła mi się taka sytuacja że podczas jazdy straciłem napęd(było jakoś -20stopni). Czytając wasze porady porozkręcałem sobie nasmarowałem i chodzi :) Wcale tak trudno nie było jak tu opisywali :P

Ogólnie ten wolnobieg to jakieś tani szmelc : ) No ale ;P jeżdzi sie tym co ma

Mimo iż jest zima ostro na rowerze jeżdze... Sól i te sprawy chyba tylko przyspieszają proces rdzewienia :)

A więc dochodząc do sedna.

1. Czym i jak smarować wolnobieg żeby nie rdzewialo i jak czyścić

2. Czy da się ściągnąć poszczególne zębatki z wolnobiegu? Czytałem że trzeba mieć 2 baciki..(jakoś bym sobie je zrobił z łancucha :P ) ale czy to prawda ?

Napisano

1. Na Rdzewienie nic nie poradzisz. Ja po każdej takiej jeździe od razu czyszczę dokładnie cały napęd. Spłukuje woda i to wszystko. Lekko w niektórych miejscach mam rdze, ale to niczemu nie przeszkadza i zetrze się przy najbliższej jeździe.

2. Wolnobieg to jest całość. Jak wymieniałeś go to powinienes o tym wiedziec. :icon_lol: Nie da się ściągnąć poszczególnych zębatek. W kasecie jest taka możliwość i to bez żadnego bacika. On będzie Ci potrzebny tylko do odkręcania kasety.

Napisano

1. Czym i jak smarować wolnobieg żeby nie rdzewialo i jak czyścić

Wolnobiegu się raczej nie smaruje (chyba że jego łożyska w środku). Jeżeli rdzewieje, to po każdej jeździe spłucz go wodą (możesz pomóc sobie pędzelkiem) i psiknij np WD40. Nie smaruj go jakimiś lepkimi smarami albo gęstymi olejami, bo tylko będzie obrastał brudem.

Napisano

Niektóre wolnobiegi da się rozebrać na poszczególne zębatki ... W moim stary bike'u miałem jakiś wolnobieg Shimano 7'ke i przy najmniejszej zębatce był taki pierścień, z nacięciami po bokach, którym skręcało się zębatki do kupy... W niektórych modelach jest/było chyba jeszcze tak, że rozkręcało się ją na części ostatnią (najmniejszą) zębatką.

Napisano

Wolnobiegów się nie rozkręca. To prawda, ale widziałem jak najmniejsza zębatka służyła za nakrętkę i można było rzeczywiście ją odkręcić. Pewnie o to chodziło seker1995-owi. Nie smaruj niczym wolnobiegu. Możesz rzeczywiście psiknąć WD-40 żeby rdza odeszła tak jak pisał cynamon. Osobiście szczoteczką do zębów wymyłbym dokładnie cały wolnobieg jakimś odtłuszczaczem. Może być to zwykły Ludwik. Wypłukałbym i zostawił do obeschnięcia. Jeżeli nalot niedługo znów się pojawi to będziesz musiał się do niego chyba przyzwyczaić, jeżeli nie przeszkadza to w jeździe. Niepotrzebnie kupowałeś wolnobieg. Ja bym już sobie dozbierał i zmieniłbym na kasetę. Wyszłoby trochę drożej, ale kaseta to jest to. :rolleyes: Pomyśl o tym kiedy zajedziesz już obecny wolnobieg.

Napisano

W poprzednim modelu wolntobiegu miałem właśnie taką nakrętke i mogłem ściągnąć łatwo zębatki,wbrew opiniom użytkowników różnych forów :)

Jak widać wszystko zależy od modelu :) Popatrzę jeszcze nad swoim i może się pobawię w rozkręcenie z ciekawości :)

Rower silnie eksploatuje więc przy najbliższej zmianie pomyślimy nad kasetą:)

Dzięki za odpowiedzi :) Cd smarowania to poczytam i zastosuję się do waszych rad :)

Pozdrawiam !

Napisano

Możesz poradzić na rdzę płynem z biedronki (moze to smieszne ale sami sie przekonajcie) Ktory nazywa się Fist i dozuje się go jak te wszystkie do szyb. Są wersje odtłuszczające do rdzy itp. Kosztuje 4 zl a wystarcza na bardzo dlugo. Cały rower się świeci od tego płynu a najbardziej kaseta. Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...