haos158 Napisano 15 Stycznia 2011 Napisano 15 Stycznia 2011 Witam W swoim no już starym rowerze ostatnio wymieniałem wolnobieg... Założyłem nowy no już trochę na nim przejechałem (jakieś 1000km max) Zdarzyła mi się taka sytuacja że podczas jazdy straciłem napęd(było jakoś -20stopni). Czytając wasze porady porozkręcałem sobie nasmarowałem i chodzi Wcale tak trudno nie było jak tu opisywali Ogólnie ten wolnobieg to jakieś tani szmelc : ) No ale ;P jeżdzi sie tym co ma Mimo iż jest zima ostro na rowerze jeżdze... Sól i te sprawy chyba tylko przyspieszają proces rdzewienia A więc dochodząc do sedna. 1. Czym i jak smarować wolnobieg żeby nie rdzewialo i jak czyścić 2. Czy da się ściągnąć poszczególne zębatki z wolnobiegu? Czytałem że trzeba mieć 2 baciki..(jakoś bym sobie je zrobił z łancucha ) ale czy to prawda ?
lyndowss Napisano 15 Stycznia 2011 Napisano 15 Stycznia 2011 1. Na Rdzewienie nic nie poradzisz. Ja po każdej takiej jeździe od razu czyszczę dokładnie cały napęd. Spłukuje woda i to wszystko. Lekko w niektórych miejscach mam rdze, ale to niczemu nie przeszkadza i zetrze się przy najbliższej jeździe. 2. Wolnobieg to jest całość. Jak wymieniałeś go to powinienes o tym wiedziec. Nie da się ściągnąć poszczególnych zębatek. W kasecie jest taka możliwość i to bez żadnego bacika. On będzie Ci potrzebny tylko do odkręcania kasety.
cynamon Napisano 15 Stycznia 2011 Napisano 15 Stycznia 2011 1. Czym i jak smarować wolnobieg żeby nie rdzewialo i jak czyścić Wolnobiegu się raczej nie smaruje (chyba że jego łożyska w środku). Jeżeli rdzewieje, to po każdej jeździe spłucz go wodą (możesz pomóc sobie pędzelkiem) i psiknij np WD40. Nie smaruj go jakimiś lepkimi smarami albo gęstymi olejami, bo tylko będzie obrastał brudem.
seker1995 Napisano 15 Stycznia 2011 Napisano 15 Stycznia 2011 Niektóre wolnobiegi da się rozebrać na poszczególne zębatki ... W moim stary bike'u miałem jakiś wolnobieg Shimano 7'ke i przy najmniejszej zębatce był taki pierścień, z nacięciami po bokach, którym skręcało się zębatki do kupy... W niektórych modelach jest/było chyba jeszcze tak, że rozkręcało się ją na części ostatnią (najmniejszą) zębatką.
Dogwill Napisano 15 Stycznia 2011 Napisano 15 Stycznia 2011 Po każdej jeździe spłucz napęd z soli, łańcuch przesmaruj olejem i tle.Wolnobiegów się nie rozkręca.
lyndowss Napisano 15 Stycznia 2011 Napisano 15 Stycznia 2011 Wolnobiegów się nie rozkręca. To prawda, ale widziałem jak najmniejsza zębatka służyła za nakrętkę i można było rzeczywiście ją odkręcić. Pewnie o to chodziło seker1995-owi. Nie smaruj niczym wolnobiegu. Możesz rzeczywiście psiknąć WD-40 żeby rdza odeszła tak jak pisał cynamon. Osobiście szczoteczką do zębów wymyłbym dokładnie cały wolnobieg jakimś odtłuszczaczem. Może być to zwykły Ludwik. Wypłukałbym i zostawił do obeschnięcia. Jeżeli nalot niedługo znów się pojawi to będziesz musiał się do niego chyba przyzwyczaić, jeżeli nie przeszkadza to w jeździe. Niepotrzebnie kupowałeś wolnobieg. Ja bym już sobie dozbierał i zmieniłbym na kasetę. Wyszłoby trochę drożej, ale kaseta to jest to. Pomyśl o tym kiedy zajedziesz już obecny wolnobieg.
haos158 Napisano 15 Stycznia 2011 Autor Napisano 15 Stycznia 2011 W poprzednim modelu wolntobiegu miałem właśnie taką nakrętke i mogłem ściągnąć łatwo zębatki,wbrew opiniom użytkowników różnych forów Jak widać wszystko zależy od modelu Popatrzę jeszcze nad swoim i może się pobawię w rozkręcenie z ciekawości Rower silnie eksploatuje więc przy najbliższej zmianie pomyślimy nad kasetą Dzięki za odpowiedzi Cd smarowania to poczytam i zastosuję się do waszych rad Pozdrawiam !
Hubercik Napisano 16 Stycznia 2011 Napisano 16 Stycznia 2011 Możesz poradzić na rdzę płynem z biedronki (moze to smieszne ale sami sie przekonajcie) Ktory nazywa się Fist i dozuje się go jak te wszystkie do szyb. Są wersje odtłuszczające do rdzy itp. Kosztuje 4 zl a wystarcza na bardzo dlugo. Cały rower się świeci od tego płynu a najbardziej kaseta. Pozdrawiam
haos158 Napisano 17 Stycznia 2011 Autor Napisano 17 Stycznia 2011 Ooo dzięki. wypróbuje bo 4zł to nie majątek
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.