xolo11 Napisano 14 Stycznia 2011 Napisano 14 Stycznia 2011 Witam, posiadam problem, a mianowicie, Założyłem oponkę bezdętkową pirhanna na obręcz mavic 819 i problem jest nie taki że gdy pompuję to powietrze idzie w nią i trzyma tylko że brzegi opony po napompowaniu nie zaskakują wszędzie w wyżłobienia w obręczy i oto moje pytanie, jak temu zaradzić, dodam ze pompuję zwykłą pompką od kolarzówki, może to wina za małej ilości powietrza jakie ma docisnąć oponkę z obręczą lub to inny problem, chociaż oponka siedzi w obręczy.Opiszę to dokładniej(-: oponka prawie karzda ma takie widoczne pręgi na całej długości i ma te pręgi widać po założeniu i napompowaniu, a u mnie ich miejscami nie widać i a opnka spojrzeć z góry jest trochę pofalowana, co radzicie jak temu zaradzić, z góry dziękuję za pomoc.
sivydym Napisano 14 Stycznia 2011 Napisano 14 Stycznia 2011 Przykładem niech bedzie zakład wulkanizacyjny, co robią - najpierw smarowanie ( mozesz użyć płynu i wody ) no i jednak trzeba dmuchnąć mocno aby sie ułożyła.
Mod Team sznib Napisano 15 Stycznia 2011 Mod Team Napisano 15 Stycznia 2011 Na Youtubie sporo jest filmików jak założyć oponę UST. Jak kolega wyżej napisał, trzeba posmarować obręcz roztworem wody z mydłem, to po pierwsze. Po drugie pierwsze pompowanie musi odbyć się za pomocą kompresora (luc co najmniej pompki stacjonarnej (ciężko), zwykła nie da rady) do górnych wartości jakie wytrzymuje opona (zwykle 4,5 - 5 Barów dla opon MTB). Potem sobie spuszczasz do ciśnienia jakie chcesz.
netta1987 Napisano 15 Stycznia 2011 Napisano 15 Stycznia 2011 najfajniej jak masz wentylki z wykręcanym środkiem wtedy po wyjęciu jest dużo łatwiej bo powietrze dostaje się bardzo szybko i wszystko pięknie wskakuje odwiedź CPN i jazda myślę że zajmie ci to tam jakieś 10min i odrobinę straszenia ludzi bo jak zacznie zaskakiwać to narobi trochę huku
xolo11 Napisano 15 Stycznia 2011 Autor Napisano 15 Stycznia 2011 Dzięki za podpowiedzi, akurat mam wentylki z wkręcanym zaworem, jednak wiem jak już to zrobić, bo zrobiłem(-: bez większych problemów 1 posmarować mydłem z wodą, najlepiej namoczając gobkę 2 można sobię pomagać bardzo delikatnie plastikowymi łyżkami 3 wcześniej napompować tą oponę przed normalnym nałożeniem z dętką by rozepchała równo oponę tubeless 4 Opona ma specjalne zgrubione krawędzie które trzeba "rozmasować na boki" 5 Najlepiej walnąć dużym ciśnieniem, na CPN Dziękuję za podpowiedzi
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.