Skocz do zawartości

[opona] pirhana tubeless ust założyć?

xolo11

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, posiadam problem, a mianowicie, Założyłem oponkę bezdętkową pirhanna na obręcz mavic 819 i problem jest nie taki że gdy pompuję to powietrze idzie w nią i trzyma tylko że brzegi opony po napompowaniu nie zaskakują wszędzie w wyżłobienia w obręczy i oto moje pytanie, jak temu zaradzić, dodam ze pompuję zwykłą pompką od kolarzówki, może to wina za małej ilości powietrza jakie ma docisnąć oponkę z obręczą lub to inny problem, chociaż oponka siedzi w obręczy.Opiszę to dokładniej(-: oponka prawie karzda ma takie widoczne pręgi na całej długości i ma te pręgi widać po założeniu i napompowaniu, a u mnie ich miejscami nie widać i a opnka spojrzeć z góry jest trochę pofalowana, co radzicie jak temu zaradzić, z góry dziękuję za pomoc.

Napisano

Przykładem niech bedzie zakład wulkanizacyjny, co robią - najpierw smarowanie ( mozesz użyć płynu i wody ) no i jednak trzeba dmuchnąć mocno aby sie ułożyła.

• Mod Team
Napisano

Na Youtubie sporo jest filmików jak założyć oponę UST. Jak kolega wyżej napisał, trzeba posmarować obręcz roztworem wody z mydłem, to po pierwsze. Po drugie pierwsze pompowanie musi odbyć się za pomocą kompresora (luc co najmniej pompki stacjonarnej (ciężko), zwykła nie da rady) do górnych wartości jakie wytrzymuje opona (zwykle 4,5 - 5 Barów dla opon MTB). Potem sobie spuszczasz do ciśnienia jakie chcesz.

Napisano

najfajniej jak masz wentylki z wykręcanym środkiem wtedy po wyjęciu jest dużo łatwiej bo powietrze dostaje się bardzo szybko i wszystko pięknie wskakuje odwiedź CPN i jazda myślę że zajmie ci to tam jakieś 10min i odrobinę straszenia ludzi bo jak zacznie zaskakiwać to narobi trochę huku :whistling:

Napisano

Dzięki za podpowiedzi, akurat mam wentylki z wkręcanym zaworem, jednak wiem jak już to zrobić, bo zrobiłem(-: bez większych problemów

1 posmarować mydłem z wodą, najlepiej namoczając gobkę

2 można sobię pomagać bardzo delikatnie plastikowymi łyżkami

3 wcześniej napompować tą oponę przed normalnym nałożeniem z dętką by rozepchała równo oponę tubeless

4 Opona ma specjalne zgrubione krawędzie które trzeba "rozmasować na boki"

5 Najlepiej walnąć dużym ciśnieniem, na CPN

Dziękuję za podpowiedzi

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...