VaxBiker Napisano 14 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Witam. Jako, że już teraz myślę o zmianie zwykłych pedałów na SPD oraz kupnie odpowiednich butów, mam pytanie do was o takie buty - http://www.formicki-bike.pl/produkt.php?kod=2022&&id_pod_kat=140&&id_kat=43 Co o nich sądzicie? Czy są wygodne, wentylowane i ogólnie dobre w użytku? Drugie pytanie to jakie pedały pod nie mozna by dobrać? Myslałem o czymś takim - http://www.formicki-bike.pl/produkt.php?kod=454&&id_pod_kat=96&&id_kat=47 Czy będzie to dobry wybór takiego zestawu, czy lepiej znaleźć coś innego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spider Napisano 14 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Na początku sezonu kupiłem sobie SH-M182. Jestem z nich zadowolony, starannie wykonane, sztywne, klamra i rzepy bdb trzymają nogę. Za tą cenę warto je kupić. Posiadam wersję sh-m182 - z siatką zamiast "niby kevlarowej" wstawek. Wentylacja jak to w Shimano, nie jest źle ale też nie jest fantastycznie.,.trochę ciepło gdy jeździmy kilka godzin w temp. powyżej 20kilu stopni. Zwróć uwagę, na to, że buty które przysłałeś od Formickiego nie mają siatki tylko kevlarową powierzchnie (to model 182N), która raczej nie będzie przepuszczać powietrza. Co do pedałów polecam PD-M540, lub tańsze PDM520 albo pedały XT770 (posiadam 540 od 3 sezonów- przeszły tylko jeden serwis, nie maja luzów. Polecam). Pamiętak o tym, że buty shimano wypadają mniejsze - jeśli nosisz 44 to z shimano prawdopodobnie będziesz potrzebował 45. To są buty, które ja posiadam http://cbebikes.com/product/shimano-sh-m182-shoes-43648-1.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubek20 Napisano 14 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Ja noszę normalnie 44 a buty shimano mam 46 , a pedałów 520 nie polecam, uszczelnienie dużo gorsze a serwis trudniejszy (trzeba mieć specjalny klucz, francuz za słabo trzyma a w imadle łatwo ten plastik obrobić co ja też zrobiłem i nie mam dostępu do pedała). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ulvgar Napisano 14 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Używam podobnych (SH-M181N) od maja 2007 i dziś nie jestem specjalnie z nich zadowolony. W moim i brata przypadku (też używa Shmano ale niższy model) jak buty dostały wody to się nieco skurczyły co wpłynęło na komfort użytkowania i jazdy. Odnośnie wentylacji to szału nie było - widzę, że w tych wierzchnia warstwa buta też nie ma siateczki więc może być podobnie. Za to but będzie cieplejszy wiosna i jesienią. Gdzieś znalazłem informację, że 181N to but wielosezonowy. W podobnej cenie co te na jesieni kupiłem Diadorę Ergo Carbon i Tobie radzę to już teraz - nie baw się w Shimano tylko kup coś innej marki. Aha, kolega używa model z termoformowalną wkładką i drugi raz by ich nie kupił (mimo tego, że znalazł je w niezłej promocji) - podczas jazdy powyżej dwóch godzin cierpną mu stopy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spider Napisano 14 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Ja noszę normalnie 44 a buty shimano mam 46 , a pedałów 520 nie polecam, uszczelnienie dużo gorsze a serwis trudniejszy (trzeba mieć specjalny klucz, francuz za słabo trzyma a w imadle łatwo ten plastik obrobić co ja też zrobiłem i nie mam dostępu do pedała). 520stki nie są takie złe za swoją cenę...ale fakt, są słabiej uszczelnione i szybciej dostaną luzów na ośkach od 540. Ten "specjalny klucz" do osi pedałów spd 520 kosztuje całe 4zł KLUCZ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VaxBiker Napisano 21 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 Właśnie dostałem swoje buty i pedały. Jako, że są to moje pierwsze SPD, to mam pytanie - bo zamontowałem sobie bloki tylko problem jest z wpiciem do pedałów. Reguluje śrubę ale przy żadnej pozycji nie mogę włożyć tylenej części bloku - po prostu nie wchodzi. Jak to wyregulować, żeby bloki wchodziły i wychodziły swobodnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.