Skocz do zawartości

[rower] Giant boulder czy warto za 999zł

kamelot

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam i pozdrawiam Wszystkich użytkowników forum,

mój pierwszy post no i pytanie.

zastanawiam się nad kupnem rowerku Giant Boulder, przecena rocznika 2010 na 999zł. (w stacjonarnym sklepie)

Rowerek ma mnie służyć do:

1) Dojazdy do pracy (założę pełne błotniki)

2) Wycieczki po lesie z rodzinką

3) No i najważniejsze - jestem miłośnikiem bunkrów, więc jazda po lesie w większości na przełaj (czyt. nie po ścieżkach)

4) Może czasami dołożenie bagażnika na namiot.

Generalnie najbardziej zależy mnie na dobrej mocnej i w miarę lekkiej ramie jako bazę do dalszych modernizacji. Osprzęt z czasem i tak się zużyje. Rama chyba 19.

A teraz coś o mnie:

Waga: 100kg

Wzrost: 182cm

Odległość krocze ziemia: 86 cm.

Serdecznie pozdrawiam

Kamil

Napisano

Witaj! Jeżeli Tobie ten rower odpowiada, to bierz. Za 1000zł nie wiem czy jest sens rozwodzić się nad osprzętem, praktycznie wszystkie są w jednakowej konfiguracji, bardziej patrzyłbym od strony wizualnej :). Również ciężko nazwać ten sprzęt dobrą bazą do modernizacji, ale z drugiej strony czemu nie :)Jako dojazd do pracy, czy też wycieczki po lesie z rodzinką nadaje się idealnie. Jeżeli chciałbys zapuścić się w bardziej "niezdobyte" tereny w poszukiwaniu bunkrów, radziłbym zastanowić się nad lepszymi oponami. Giant Boulder w czarnej wersji bardzo ładnie wygląda :)

Napisano

Witaj! Jeżeli Tobie ten rower odpowiada, to bierz. Za 1000zł nie wiem czy jest sens rozwodzić się nad osprzętem, praktycznie wszystkie są w jednakowej konfiguracji, bardziej patrzyłbym od strony wizualnej :). Również ciężko nazwać ten sprzęt dobrą bazą do modernizacji, ale z drugiej strony czemu nie :)Jako dojazd do pracy, czy też wycieczki po lesie z rodzinką nadaje się idealnie. Jeżeli chciałbys zapuścić się w bardziej "niezdobyte" tereny w poszukiwaniu bunkrów, radziłbym zastanowić się nad lepszymi oponami. Giant Boulder w czarnej wersji bardzo ładnie wygląda :)

Dzięki za odpowiedź Dolli, rower mnie się bardzo podoba.

Nie chcę wydać więcej niż 1000-1200 bo tak naprawdę jeszcze nie wiem jaki rower chcę, a MTB można przerobić na trekkinga.

A jaka rama 21 czy 19? W sklepach mówią że na mnie 21, ale ja lepiej się czuję na 19, choć kto wie przy dłuższych wypadach.

Myślałem jeszcze o Unibike Trawers, ale brak o nim opini.

Pozdrawiam

Kamil

Napisano

W teren - bo z tego co piszesz to będziesz głównie użytkował go w terenie rama o rozmiarze 21" cali to totalna pomyłka. Jestem od Ciebie o 2 cm niższy i mam też Gianta 21" i co prawda da sie na tym przejechać ale tylko po asfalcie, ew. innej równej powierzchni - chociaż i tu też nietrudno o zgniecenie klejnotów podczas awaryjnego zeskoczenia z roweru :rolleyes: Dla Ciebie rama 18-19" będzie idealna.

Napisano

Rama 21 przy Twoim wzroście to przesada. Ja mam 187cm i w szosie i w góralu mam 19, jest OK. Ten Unibike Trawers to jest lekka pomyłka, w teren będzie masakra (17kg!!!). Przypomniał mi się jeszcze Kellys Coach (np. http://allegro.pl/nowy-rower-kellys-coach-2010-wyprzedaz-i1404332280.html ) b.dobra cena, kumpel go kupił na początku roku, przejechał ok 2 tys.km. na nim i nie narzeka. Jest w miarę szybki w mieście, a i jak razem wyskoczylismy do lasu pojeździć to dawał radę za mną jadącym na góralu. Na początku miał małe problemy z kołami, bo się szprychy poluzowały ( też ok setki waży, wzrost 185cm rama 19.), ale po naciągnięciu problem zniknął. No i ładny jest :)

Napisano

jeśli budżet sięga 1,2 k zł, to może da się znaleźć rower na kasecie, a nie na wolnobiegu? W sieci jest sporo opinii, że pod cięższymi "zawodnikami" piasta/oś pod kasetę więcej wytrzyma - zwłaszcza w terenie.

Napisano

Dziękuję wszystkim za podpowiedzi.

Z Unibaika zrezygnowałem, nie czułem się na nim najlepiej - mało zwrotny, ciężki.

O Kellys-ach różnych myślałem, bo mam staruszka na stalowej ramie i sprawdził się ale akurat u mnie brak promocji.

Co do Buildera już wcześniej przymierzałem ramę 21 i była trochę za duża, nagły zeskok w terenie w jakimś dołku mógłby zakończyć się jajecznicą.

Builder niestety ma wolnobieg ale koszt piasty (34zł) + kaseta 8 (40zł) wszystko schimano to i tak mniej niż 1200zł (z rowerem). A póki co zarżnę wolnobieg.

Nie wytrzymałem i kupiłem, rama 19, kolor czarny, do tego błotniki, lampki i linka-kłódka 15mm.

Jutro test w lesie.

Pozdrawiam

Kamil

Napisano
jeśli budżet sięga 1,2 k zł, to może da się znaleźć rower na kasecie, a nie na wolnobiegu?

Mesa przecież ma kasetę, ale kolega już kupił.... ehh

Napisano

Mesa przecież ma kasetę, ale kolega już kupił.... ehh

Wiem,

ale nie znalazłem tego rowerku w sklepie stacjonarnym, a nie kupię jak nie przymierzę ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...