kamelot Napisano 14 Stycznia 2011 Napisano 14 Stycznia 2011 Witam i pozdrawiam Wszystkich użytkowników forum, mój pierwszy post no i pytanie. zastanawiam się nad kupnem rowerku Giant Boulder, przecena rocznika 2010 na 999zł. (w stacjonarnym sklepie) Rowerek ma mnie służyć do: 1) Dojazdy do pracy (założę pełne błotniki) 2) Wycieczki po lesie z rodzinką 3) No i najważniejsze - jestem miłośnikiem bunkrów, więc jazda po lesie w większości na przełaj (czyt. nie po ścieżkach) 4) Może czasami dołożenie bagażnika na namiot. Generalnie najbardziej zależy mnie na dobrej mocnej i w miarę lekkiej ramie jako bazę do dalszych modernizacji. Osprzęt z czasem i tak się zużyje. Rama chyba 19. A teraz coś o mnie: Waga: 100kg Wzrost: 182cm Odległość krocze ziemia: 86 cm. Serdecznie pozdrawiam Kamil
Dolli Napisano 14 Stycznia 2011 Napisano 14 Stycznia 2011 Witaj! Jeżeli Tobie ten rower odpowiada, to bierz. Za 1000zł nie wiem czy jest sens rozwodzić się nad osprzętem, praktycznie wszystkie są w jednakowej konfiguracji, bardziej patrzyłbym od strony wizualnej . Również ciężko nazwać ten sprzęt dobrą bazą do modernizacji, ale z drugiej strony czemu nie :)Jako dojazd do pracy, czy też wycieczki po lesie z rodzinką nadaje się idealnie. Jeżeli chciałbys zapuścić się w bardziej "niezdobyte" tereny w poszukiwaniu bunkrów, radziłbym zastanowić się nad lepszymi oponami. Giant Boulder w czarnej wersji bardzo ładnie wygląda
kamelot Napisano 14 Stycznia 2011 Autor Napisano 14 Stycznia 2011 Witaj! Jeżeli Tobie ten rower odpowiada, to bierz. Za 1000zł nie wiem czy jest sens rozwodzić się nad osprzętem, praktycznie wszystkie są w jednakowej konfiguracji, bardziej patrzyłbym od strony wizualnej . Również ciężko nazwać ten sprzęt dobrą bazą do modernizacji, ale z drugiej strony czemu nie :)Jako dojazd do pracy, czy też wycieczki po lesie z rodzinką nadaje się idealnie. Jeżeli chciałbys zapuścić się w bardziej "niezdobyte" tereny w poszukiwaniu bunkrów, radziłbym zastanowić się nad lepszymi oponami. Giant Boulder w czarnej wersji bardzo ładnie wygląda Dzięki za odpowiedź Dolli, rower mnie się bardzo podoba. Nie chcę wydać więcej niż 1000-1200 bo tak naprawdę jeszcze nie wiem jaki rower chcę, a MTB można przerobić na trekkinga. A jaka rama 21 czy 19? W sklepach mówią że na mnie 21, ale ja lepiej się czuję na 19, choć kto wie przy dłuższych wypadach. Myślałem jeszcze o Unibike Trawers, ale brak o nim opini. Pozdrawiam Kamil
kkkrukkk Napisano 14 Stycznia 2011 Napisano 14 Stycznia 2011 W teren - bo z tego co piszesz to będziesz głównie użytkował go w terenie rama o rozmiarze 21" cali to totalna pomyłka. Jestem od Ciebie o 2 cm niższy i mam też Gianta 21" i co prawda da sie na tym przejechać ale tylko po asfalcie, ew. innej równej powierzchni - chociaż i tu też nietrudno o zgniecenie klejnotów podczas awaryjnego zeskoczenia z roweru Dla Ciebie rama 18-19" będzie idealna.
Szogun123 Napisano 14 Stycznia 2011 Napisano 14 Stycznia 2011 Nie myślałeś o Schwinnie Mesa? Jest kilka tematów z jego udziałem.
Dolli Napisano 14 Stycznia 2011 Napisano 14 Stycznia 2011 Rama 21 przy Twoim wzroście to przesada. Ja mam 187cm i w szosie i w góralu mam 19, jest OK. Ten Unibike Trawers to jest lekka pomyłka, w teren będzie masakra (17kg!!!). Przypomniał mi się jeszcze Kellys Coach (np. http://allegro.pl/nowy-rower-kellys-coach-2010-wyprzedaz-i1404332280.html ) b.dobra cena, kumpel go kupił na początku roku, przejechał ok 2 tys.km. na nim i nie narzeka. Jest w miarę szybki w mieście, a i jak razem wyskoczylismy do lasu pojeździć to dawał radę za mną jadącym na góralu. Na początku miał małe problemy z kołami, bo się szprychy poluzowały ( też ok setki waży, wzrost 185cm rama 19.), ale po naciągnięciu problem zniknął. No i ładny jest
Sandacz Napisano 14 Stycznia 2011 Napisano 14 Stycznia 2011 jeśli budżet sięga 1,2 k zł, to może da się znaleźć rower na kasecie, a nie na wolnobiegu? W sieci jest sporo opinii, że pod cięższymi "zawodnikami" piasta/oś pod kasetę więcej wytrzyma - zwłaszcza w terenie.
kamelot Napisano 14 Stycznia 2011 Autor Napisano 14 Stycznia 2011 Dziękuję wszystkim za podpowiedzi. Z Unibaika zrezygnowałem, nie czułem się na nim najlepiej - mało zwrotny, ciężki. O Kellys-ach różnych myślałem, bo mam staruszka na stalowej ramie i sprawdził się ale akurat u mnie brak promocji. Co do Buildera już wcześniej przymierzałem ramę 21 i była trochę za duża, nagły zeskok w terenie w jakimś dołku mógłby zakończyć się jajecznicą. Builder niestety ma wolnobieg ale koszt piasty (34zł) + kaseta 8 (40zł) wszystko schimano to i tak mniej niż 1200zł (z rowerem). A póki co zarżnę wolnobieg. Nie wytrzymałem i kupiłem, rama 19, kolor czarny, do tego błotniki, lampki i linka-kłódka 15mm. Jutro test w lesie. Pozdrawiam Kamil
Szogun123 Napisano 14 Stycznia 2011 Napisano 14 Stycznia 2011 jeśli budżet sięga 1,2 k zł, to może da się znaleźć rower na kasecie, a nie na wolnobiegu? Mesa przecież ma kasetę, ale kolega już kupił.... ehh
kamelot Napisano 14 Stycznia 2011 Autor Napisano 14 Stycznia 2011 Mesa przecież ma kasetę, ale kolega już kupił.... ehh Wiem, ale nie znalazłem tego rowerku w sklepie stacjonarnym, a nie kupię jak nie przymierzę
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.