Skocz do zawartości

[koła] pomoc w wyborze

mich90

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, wiem, że tematów o kołach w tej cenie było wiele, ale po ich przeczytaniu dalej nie wiem co wybrać.

Zastanawiałem się nad Mavicami Crossride w wersji pod vki i tarcze, ale z tego co widziałem, nowe modele są tylko w srebrnym kolorze. Także pozostało by szukać używanych na allegro, a te jak są to w cenach 350-400zł.

Drugim rozwiązaniem było by kupienie składanych np. takich.

Pytałem się i za tą samą cenę mogli by mi złożyć te koła z piastami XT pod tarcze.

Teraz mam pytanie, czy opłaca się dawać 600zł (z przesyłką) za ten zestaw, czy będzie lepszy od Crossridów i czy czasem nie lepiej złożyć coś z innych części.

Koła mają służyć głównie do jazdy w maratonach i wycieczek w góry, dobrze żeby były miarę lekkie, ale bardziej mi zależy na wytrzymałości, moja waga to +/-60kg. Potrzebuję wersję pod vki i tarcze, ponieważ prawdopodobnie w przyszłym roku, będę wymieniał hamulce na tarczowe.

Napisano

Biorąc pod uwagę Twoją wagę to obydwa komplety bez problemu sobie poradzą, jednak wyjątkowo skłaniałbym się do Maviców. Z pewnością będą lżejsze niż podany komplet kółek na XT. Kolega na takim jeździł i przyznam się szczerze że trochę zawiodłem się wagą piast xt disc na 6 śrub. Seryjnie zaplatany Mavic powinien też być dużo sztywniejszy, ale to raczej norma w przypadku fabrycznych kół. Doliczając do tego jeszcze możliwość stosowania V-ek i hamulców tarczowych, sądzę że to najlepszy wybór z podanych.

Napisano

Dzięki za odpowiedź, w takim razie muszę być cierpliwy, bo te Crossridy na allegro ostatnio bardzo rzadko się pojawiają, po za tym jeszcze ciężej będzie znaleźć je w dobrym stanie. No chyba, że przestane przejmować się jak wygląda mój rower i kupię nowe srebrne... Nie rozumiem, dlaczego od 2009 nie ma czarnej wersji:(

Napisano

No tak, ale trzeba było przeczytać jeszcze mój pierwszy post, gdzie piszę, że potrzebuję kół pod v-ki i pod tarcze:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...