seker1995 Napisano 13 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 Witam! Posiadam hamulce i klamki Shimano Alfine BR-S500. W klamkach zauważyłem, że jest luz (góra-dół). Czy w moim przypadku pomoże ten sposób ??? Dodam, że w klamce rusza się element oznaczony numerem 1, oraz od dołu ten oznaczony numerem 2 (czarny). Jak to naprawić??? Czy da się ewentualnie dokupić te elementy i wymienić ?? Pozdrawiam, Bartek :EDIT: Pełny rozmiar obrazka http://tinypic.pl/qs7kspu93dal . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dogwill Napisano 13 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 Możesz tak zrobić jak Andrew ale pamiętaj że nit jest jednorazowy.Więc można po prostu zmienić nit na śrube i po kłopocie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 13 Stycznia 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 Jaki nit? Tam jest bolec z małym rowkiem na środku w który wchodzi mała śrubka na imbus zapobiegając wypadnięciu bolca. Najpierw trzeba tą śrubkę odkręcić, potem stuknąć kilka razy w bolec (od dołu) i wypadnie. Potem można go oczywiście włozyć z powrotem (zawsze od góry) zakręcić tą mała śrubkę i jest jak było. Swoją drogą seker1995 duży masz ten luz? Klamki powinne mieć minimalny luz roboczy. Niestety teflonowe podkładki się wycierają i luz się z czasem powiększa, wtedy warto się bawić w podkładki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seker1995 Napisano 13 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 W lewej jest minimalny i to mi nie przeszkadza, ale w prawej jest większy .... Z tego co mi się wydaje, to Ty (sznib) mówisz o bolcu, który na rysunku zaznaczyłem numerem 3 ??? A tam, luz jest minimalny.... Przede wszystkim występuje on na tym bolcu co zaznaczyłem numerem 1 i tej plastikowej części z numerem 2, ale tylko tej od dołu, ta u góry siedzi dobrze. :EDIT: Oczywiście ten bolec z numerem 3 znajduje się pod "obudową". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 13 Stycznia 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 Chodzi o bolec który oznaczyłeś jedynką. Na tym schemacie: http://techdocs.shimano.com/media/techdocs/content/cycle/EV/bikecomponents/BL/EV-BL-M585-2410_v1_m56577569830608737.pdf ma numerek 6, a teflonowe podkładki to 7 i 8, natomiast śrubka trzymająca bolec na miejscu to 5. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seker1995 Napisano 13 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 Czyli, co muszę zrobić, żeby się do niej dostać?? Bo Klamka wciska się tylko troszkę i nie widać śruby po wciśnięciu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 13 Stycznia 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 Od wewnętrznej strony klamki masz śrubkę regulującą odległość klamki od kierownicy (też na mały imbus). Wykręć ją na maxa tak żeby klamka była najbliżej kierownicy jak się da. Teraz jak wciśniesz bez problemu powinieneś dostać się do śrubki trzymającej bolec, czyli 5. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kunu Napisano 13 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 Ponieważ mam podobny problem zapytam w tym samym temacie. Czy da się dokupić jakiś zestaw do naprawy tej klamki? Cy trzeba się bawisz w sztukowanie podkładek? Może jakiś kompletny zestaw naprawczy do klamek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seker1995 Napisano 13 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 Zestaw naprawczy ??? Zestaw naprawczy to mały imbus :D Chodzi Ci o części zamienne ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 14 Stycznia 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Do klamek Shimano nie ma zestawów naprawczych. Osobno można kupić jedynie przeponę czy dekielek od zbiorniczka wyrównawczego. Jak padnie coś innego trzeba zainwestować w nową klamkę, niestety... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kunu Napisano 14 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Dzięki, o to mi właśnie chodziło, chociaż odpowiedź nie uszczęśliwiła mnie szczególnie:P Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.