Skocz do zawartości

[Amortyzator przód] Fox f100 rl pytanie o rebound

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, kupiłem używanego foxa z 2009 roku, wersja RL. Dzisiaj go założyłem i próbowałem wyregulować. Zaniepokoiło mnie tłumienie odbicia gdyż po pierwsze u mnie czuć wyraźnie 14 klików, a wszędzie pisze że jest ich 12, a po drugie nie czuję większej różnicy przy kręceniu, dopiero przy ustawieniu maksymalnym golenie wyraźnie wolniej wychodzą. Całe pokrętło wraz z blokadą chodzą tak troszkę luźno (być może to normalne) na górze jest otwór na imbusa więc może to kwestia dokręcenia? Dodam, że uszczelki wyglądają na nowe a na goleniach pozostają pierścienie z oleju więc chyba był on nie tak dawno serwisowany. Proszę o jakieś rady, w tej klasie amorów jestem zielony, przerzuciłem się z XCRa...

Napisano

Jest 14 klinknięc a to 12 to prawdopodobnie dla bezpieczenstwa - oczywiście kieszeni. Po prostu lepiej nie zostawiać na tym "ostatnim" położeniu, po kliknieciu mozna jeszcze przekręcić i jazda w takim położeniu moze sie skończyć niezaplanowaną wizytą w Cult-bikes. Jesli pokretło działa - wyczywalna zmiana ruchu - to nie masz czym sie przejmować.

Napisano

Byłem jeszcze raz to sprawdzić. Ten 14sty klik spowalnia odbicie bardziej niż te 13 wcześniejszych łącznie. Czyli normalne jest to, że różnica między każdym z tych trzynastu jest minimalna, a czternasty aż tak się różni? Nigdy nie miałem z tym systemem do czynienia więc chciałbym się upewnić czy zakres tego pokrętła jest faktycznie tak niewielki (pomijając ostatni klik).

Napisano

Stan 0/1 jest najbardziej widoczny ale w polowie też czuć róznice. Najlepiej zrobic test drive podczas przejeżdzania nad "leżącym policjantem" ale takim szerokim i sam zobaczysz jak podczas jazdy zachowuje sie fox.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...