garet Napisano 12 Stycznia 2011 Napisano 12 Stycznia 2011 Witam, Musiałem założyć nowe konto, gdyż dawno mnie nie było i zapomniałem i login i hasło ;D Zwracam się do Was z prośbą o radę w wyborze ramy. Wydaje mi się, że przeszukałem rynek i na dzień dzisiejszy chcę dokonać wyboru między Scottem Scale 40 (2011) oraz Meridą Matts Lite 3000-D (2011) (czy też HFS 3000-D (2010)). Czy macie jakieś swoje doświadczenia, przemyślenia, spostrzeżenia odnośnie tych modeli? Jeśli tak to bardzo Was proszę o napisania kilku zdań. A może w podobnej cenie znacie coś lepszego? pozdrawiam!
sivydym Napisano 13 Stycznia 2011 Napisano 13 Stycznia 2011 Nie wiem dokladnie o której meridzie piszesz, ale tu masz test hfs, scale, xtc i zaskara http://download.bikeboard.pl/pdf/aluminium_xc.pdf
garet Napisano 13 Stycznia 2011 Autor Napisano 13 Stycznia 2011 dzięki. Czytałem już to, ale różne są opinie o testach z bB więc próbuję popytać na forum. Merida, która mnie interesuje to w zasadzie HFS3000, który w tym sezonie został ochrzczony jako Lite 3000. Szukam jeszcze info czy to tylko kosmetyczne poprawki czy coś więcej, ale zwłaszcza malowanie ramy obłędnie mi się podoba (biała z czarnymi, czerwonymi i niebieskimi delikatnymi wstawkami), a do tego z tego co na razie znalazłem to godne uwagi ramy. Oprócz Meridy zastanawia mnie Scale.
sivydym Napisano 13 Stycznia 2011 Napisano 13 Stycznia 2011 Ja wybrałem z tej czwórki xtc - meridy nie brałem pod uwagę a jedynie scale. Wygrała waga
garet Napisano 13 Stycznia 2011 Autor Napisano 13 Stycznia 2011 Doszedł mi jeszcze do rozmyślań i szukania info Author Egoist (1099zł) Scott (około 1700 zł), Merida Lite (mam możliwość sprowadzenia z zagranicy z ceną powyżej 2000 zł) no i HFS 3000 (na Słowacji za jakieś 250 euro. U nas pewnie niewiele więcej). Z punktu widzenia ekonomii Lite wypada najgorzej (ale najbardziej mi się podoba). Ma ktoś jakiś argument, który mógłby przeważyć na korzyść którejś z tych ram?
Loki997 Napisano 14 Stycznia 2011 Napisano 14 Stycznia 2011 Idź za głosem serca i rozumu i wybierz to co ci się obłędnie podoba
Sol Napisano 14 Stycznia 2011 Napisano 14 Stycznia 2011 Przy wyborze ramy decydujące znaczenie ma geometria. Z przyczyn oczywistych trudno się sugerować osprzętem, a stylistyka - chociaż ważna - nie decyduje o tym czy rower i jeździec się dopasują. Trudno coś polecać/sugerować nie znając preferencji autora, poza estetycznymi (woli krótkie ramy czy długie, jak mają być jeżdżone itp.).
garet Napisano 14 Stycznia 2011 Autor Napisano 14 Stycznia 2011 heh no właśnie dziś skreśliłem Lite 3000. Prosta przyczyna - dałbym za ramę bez gwarancji ponad 2000zł. Mam ofertę na Meridę Matts HFS XC za 999 zł więc nie oszukujmy się...ponad 1000 zł za malowanie (i to bardzo podobne do HFS XC) to jednak za dużo. Przez chwilę myślałem też o Felt RXC1 z 2009 roku (nowa rama), ale odpuściłem. Zostają: Matts HFS XC 3000-D (2010) Author Egoist (2011) Scott Scale 40 (2011) Pewien sprzedawca się oburzył prawie kiedy napisałem, że uważam, że Egoist i HFS, które kosztują 1000 zł to ramy na tym samym poziomie co Scale40, który jest po prostu sporo za drogi. Pan mi odpisał, że z całym szacunkiem, ale te ramy można porównywać co najwyżej pod względem wagi. Czekam więc na jego argumenty Sol w zasadzie źle się wyraziłem na początku. Chodzi mi raczej o opinie różnych bikerów na temat ram, które podaję. To wszystko co piszesz to prawda, ale mi chodzi niejako o to by ktoś pokusił się o napisanie krótkiej charakterystyki danego modelu..choć zdaję sobie sprawę, że modele 2011 Authora i Scotta zapewne 14 stycznia nie są w posiadaniu dużej liczby osób..może nikt nie ma. Ale co do HFS na forum wcale nie ma tak wiele (albo mi wyszukiwarka nie znajduje), a chciałbym się nieco więcej o tej kanciastej ramie dowiedzieć.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.