Skocz do zawartości

[ubiór] jesień, wiosna

ryba5374

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Dużo jeżdżę na rowerze (ten sezon 6500km) i nie ubierałem się do tej pory jakoś jak zaawansowany rowerzysta... Ale od tej pory chciałbym zakupić ubiór rowerowy i w nim jeździć. Mam pytanie zakładać i na jaką pogodę.

Wiadomo, że

LATO to spodenki i koszulka.

ZIMA to kalesony, spodnie, podkoszulek, bluza, kurtka, i kominiarka... zależy jak zimno jest

Ale jak ubrać się na wiosne gdy jest np. 15 stopni i wiater, a jak na jesień...

I jeszcze jedno kiedy założyć np sam taki podkoszulek:

http://allegro.pl/podkoszulek-stanteks-termoaktywny-kolarski-l-i1393081369.html

Może to głupie pytania, ale w ogóle nie wiem jak się ubierać na rower.. raz za zimno, a raz się wszystko gotuje

Mam 15 lat...

Pozdrawiam

Tematów o podobnej treści jest na forum w dziale odzież mnóstwo.

Co do tej koszulki: wg mnie można ją ubrać w chłodniejszy dzień wraz z wiatrówką, gdy nie jest potrzebna izolacja termiczna. Podkoszulka wystarczy żeby uniknąć bezpośredniego kontaktu skóry z materiałem kurtki. Ja nie lubię takiego odczucia, gdyż wiatr nawet jeśli nie przewiewa to powoduje uczucie zimna na styku materiał-skóra.

Taką podkoszulkę można stosować w zimne dni z dodatkową izolacją termiczną pod kurtką, np polar oznaczony jako 100tka.

Trzecia opcja wg mnie to sparowanie takiej koszulki z kurtką membranową misiowaną, czyli wiatroszczelną kurtką z ociepleniem wewnątrz. W takim przypadku nawet gdy jest dosyć zimno powyższe zestawienie wystarcza, przynajmniej mi.

Ja koszulkę tego typu stosuję też na wiosnę w kombinacji z kamizelką wiatroszczelną. Przód jest zabezpieczony przed przewianiem, tył kamizelki zapewnia wentylację a ręce przed chłodem wystarczająco zabezpieczają długie rękawy koszulki.

Jeśli chodzi o "tą" koszulkę to pozostaje jeszcze pytanie co jest wart konkretny produkt. A tego nikt raczej nie wie. Cena wg mnie nie wskazuje jednak na coś rewelacyjnego, choć można się pomylić.

Po pierwsze jeśli jeszcze nie masz to kup buty rowerowe i wpinane pedały. Kup też spodnie z wkładką. Na lato krótkie, na chłodniejsze dni długie ale cienkie a jak jest poniżej 10C długie ocieplane i najlepiej z ochroną od wiatru z przodu. Na górę koszulkę termoaktywną niezależnie od pogody a na wierzch to już co chcesz i na co możesz sobie finansowo pozwolić.

15 stopni to juz cieplo. Cienkie dlugie spodnie z lycry, normalne cienkie rekawiczki z dlugimi palcami, pod kask buff albo chusta, na korpus albo potowka z krotkim rekawem + koszulka z dlugim, albo jak mocno wieje to koszulka z dlugim rekawem i cienki windstopper. Nic wiecej nie potrzeba. Jesienia tak samo, taki stroj jest dobry mniej wiecej do 10 stopni.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...