lukaszs Napisano 12 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 poszukuję kół nadających się do szosówki ale pod człowieka około 100kg kumpel zlecił mi rozejrzeć się za rowerem szosowy dla niego ale zastanawiam się również nad składaniem bo chłopak ciężki jest a seryjna nawet na stalowej ramie to ciężko znaleźć myślałem nad jakimi trekingowymi http://allegro.pl/kola-28-trekking-shimano-vuelta-czarne-i1404407280.html http://allegro.pl/kola-28-trekking-deore-lx-alexrims-dh19-i1404407277.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RadekSki Napisano 12 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 Ważę koło 95 kg +/-. Od marca zeszłego roku używam z tyłu koła na DH19, DT Championach i piaście Deore (32 szprychy). Rower to crossówka a jeździ po dziurawych chodnikach i równie dziurawych drogach Warmii i Mazur (asfalt i co nieco dróg polnych , czasem jakieś bardziej odludne szlaki ale rzadko). Teraz krótko i na temat: jak na razie (odpukać) nie narzekam. Tylko trzeba pamiętać, że to obręcz do lekkich nie należy... Co do samej kwestii takich kół w szosówce się nie wypowiadam, bo nie mam doświadczenia z takimi rowerami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klosiu Napisano 13 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 100kg to nie jest jakos bardzo duzo. Wiadomo, moga wczesniej byc problemy z obreczami czy piastami, ale z drugiej strony szosowka nie znosi takich obciazen jak goral w terenie, wiec i waga jezdzca moze byc wieksza na stosunkowo lekkiej ramie. Rama spokojnie moze byc aluminiowa, jak kola beda kupowane osobno, to moze warto sie zastanowic nad klasycznymi z duza iloscia szprych i tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aurox Napisano 13 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 Szprych nie musi być dużo ale za to muszą być dobre. Na tych aukcjach niema słowa o szprychach. Najlepiej DT albo Sapimy. A obręcz zależy od stanu konta bankowego ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
senjiro Napisano 13 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 Ja jeździłem w XC na tych rawkach Alexa DH19 i wspominam je jako naprawdę bardzo wytrzymałe. Myślę że ten drugi secik spokojnie wystarczy pod Twoją wagę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moloch89 Napisano 14 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Ale przecież rowery szosowe mają inną szerokość piast, więc te koła mogą nie pasować do szosy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukaszs Napisano 14 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 a jeżeli składał bym te koła... jaki zestaw polecacie bo ja na szosówkach się mało znam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moloch89 Napisano 14 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Ja bym to widział tak: Piasty Novatec na 2 maszynach np NT-F192 Obręcze Alexrims DH19 albo ACE18(jakby DH19 się nie zmieściły w szczękach hamulca) Szprychy Dt Swiss Champion Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukaszs Napisano 14 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 znalazłem taki zestaw co nim sadzicie? http://allegro.pl/kpl-szosa-28-mavic-cxp21-tiagra-dt-2-1-8-2-i1400708564.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
senjiro Napisano 14 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Niezły, ale nie do końca jestem przekonany czy warty swojej ceny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigron68 Napisano 14 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Niezły, ale nie do końca jestem przekonany czy warty swojej ceny Mam 105 kg, prawie 2 metry, tak więc troche wyglądam , szczerze polecam to na czym jeżdzę od kilkunastu tyś. km. - obręcze mavic cxp 33 na 32 szprychach, piasty Ultegra, szprychy DT Swiss 2 mm. Lekkie to nie jest ale przy mojej wadze musi kółko troche ważyć. Trwałość super. Jesli masz nadal dylemata, to odpowiedż jest powyżej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukaszs Napisano 14 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 zestaw super ale nie w moim przedziale cenowym:-( ja max 400zł mogę zainwestować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigron68 Napisano 15 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 http://allegro.pl/obrecz-mavic-open-sport-czarna-32-lub-36-otw-i1413618598.html mocna, pewna obręcz dla Ciebie w zadziwiająco niskiej cenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukaszs Napisano 16 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2011 takli zestaw tez byłby niezły ale zastanawiam się nad szerokością piast........??? http://allegro.pl/kola-28-trekking-deore-lx-alexrims-dh19-i1404407277.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moloch89 Napisano 16 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2011 takli zestaw tez byłby niezły ale zastanawiam się nad szerokością piast........??? http://allegro.pl/kola-28-trekking-deore-lx-alexrims-dh19-i1404407277.html To sie nie zastanawiaj tylko weź i zmierz, szerokość piast w starych kołach, albo rozstaw haków Albo wrzuć zdjęcie twojego roweru i starych piast. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukaszs Napisano 18 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 na razie nie mam jeszcze ramy wiec nie mogę tego zrobić:-( ale to jest szosowa rama więc chyba jakiś standard.......więc może się LX nie zmieścić. chyba na razie zawieszę poszukiwania - rama przyjedzie pod koniec tygodnia to zobaczymy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukaszs Napisano 22 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2011 rozstaw przód 100m tył 130mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moloch89 Napisano 22 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2011 rozstaw przód 100m tył 130mm Czyli masz rozstaw "szosowy" ale rama może poddać sie te 5mm bo normalny rozstaw to 135. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klosiu Napisano 25 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 Pewnie ze moze sie poddac, ale potem ma na rozgietej ramie jezdzic? Z dodatkowym naprezeniem? To juz lepiej zmontowac sobie kolo na zamowienie na szosowych piastach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukaszs Napisano 31 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 koła kupione na piastach tiagra... jeszcze nie dojechały ale z tego co się orientowałem to pasują..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.