Skocz do zawartości

[opona] Schalbe Smart Sam 2.25

tomke1

Rekomendowane odpowiedzi

Na wiosnę rower dostanie nowe kapcie, padło na Smart Samy 2.25 lub w ostateczności Conti Race King 2.2.

Prosiłbym o rzeczywisty wymiar Smart Sama 2.25 bo chcę wiedzieć czy mi wejdzie między tylnie widełki.

Obecnie najszerszą oponą jaką tam miałem to Conti Splash 2.3 ale wiadomo Conti bardzo zaniża a nie wiem jak to wygląda u Schwalbe.

"Cwany Sam" w wersji 2,1" ma 53,5 mm między klockami, więc dość dobrze trzyma katalogowe wymiary. Można zakładać, że faktyczna szerokość 2,25" także będzie odpowiadała "papierom"...

Dzięki, czyli trzeba się liczyć z szerokością prawie 57 mm, ale czekam może jeszcze ktoś kto ma 2.25 się wypowie.. i poda rzeczywistą szerokość.

nie wiem gdzie jeżdzisz ale ja na pewno nie spejalnie polecałbym Smart Sam-a na jazde po korzeniach albo wilgotnym podłożu, bardzo słabo trzyma, mam wersje drutowana 2,1 - na pewno juz takowej nie kupie..

70% to asfalt i twarde scieżki leśne zwykle też suche, więc SS ze swoją wytrzymałością i dobrą jazdą na asfalcie przez specyficzny grzbiet bieżnika mi wystarczą, pewnie że są lepsze opony, ale bardziej mi zależy na uniwersalności i ścieralności mimo wszystko. A kieruję się w 2.25 właśnie dlatego że większy balon zwykle potrafi więcej w gorszych warunkach, zresztą zawsze miałem minimum 2.2 i jakoś mniejszy mi się nie widzi :) No i opinie na temat 2.25 są zwykle lepsze niż właśnie 2.1 o której piszesz.

"Sama" mam tylko z przodu, a z tyłu "Alberta", bo lepiej sobie radzi jako napęd. "Sam" faktycznie ma małe opory toczne i dobrze się sprawdzi u tych, którzy nie mają skłonności do "przesadyzmu" w mokrym terenie :-)

No właśnie :) zwykle po "suchym" jeżdżę, a dodatkowo pod ręką zawsze mam Conti Splash jakby mi się zachciało po błocie poszaleć, jedno trzeba przyznać że raz tylko się zatrzymałem, ale było głęboko i nie wina opony tylko moja :D

Tak sobie o wszystkim dookoła gadamy, a nikt nie ma SS 2.25 coby zmierzyć szerokość ? :)

Dzięki, czyli trzeba się liczyć z szerokością prawie 57 mm, ale czekam może jeszcze ktoś kto ma 2.25 się wypowie.. i poda rzeczywistą szerokość.

ja ci się wypowiem

szerokość ~5,5cm

obwód na obręczy ~15,5cm z klockami

nie czuć oporów, opona cichutka. Na mokrym kamieniu, korzeniu trzeba pamiętać że może uciec

ja ci się wypowiem

szerokość ~5,5cm

obwód na obręczy ~15,5cm z klockami

nie czuć oporów, opona cichutka. Na mokrym kamieniu, korzeniu trzeba pamiętać że może uciec

dzięki, to mi teraz dałeś do myślenia, bo szerokość taka jak Conti Splash 2.3 tyle że dużo większy (balon) obwód na obręczy czyli de facto największa szerokość może mi wyjść wyżej niż obecnie czyli w miejscu gdzie jest mniej mniejsca gdzie się widełki zwężają. no i teraz mam zagwozdkę, przymiarka by się przydała :) tylko kto mi w Gliwicach wypożyczy na moment oponę, sklep na pewno nie bo przecież i tak u nich nie kupię :D

No i sam sobie po części odpowiedziałem (oświeciło mnie), jako że na przodzie mam starego Bontragera JonesXR 2.25 to ją na tylnim przymierzyłem bo jej wymiary są prawie takie same (5.5-5.6) jak podane przez rakersa, może balon z klockami mniejszy (14,5cm), ale wkońcu po paru latach miała prawo straciś trochę milimetrów jak nie centymetrów, więc spokojnie moge SS kupować i to mnie cieszy :)

Ja akurat użytkuję smart samy w rozmiarze 2.1

Od zewnętrznych klocków opony do dolnych rur tylnego trójkąta mam po 5mm z każdej strony a mimo to prawa rurka jest lekko zeszlifowana przez oponę. Na zakrętach z oponami dzieją się różne rzeczy :)

Też obecnie przy Conti 2.3 mam mniej więcej po 5mm wolnego i SS powinne być mniej więcej takie same.

Też lekko lakier przytarty mam ale raczej od kamieni i błota a nie samej opony, ale na wiosnę rower dostanie w zaniedbane miejsca bike shield'a lub coś podobnego więc luz.. Dobrze że jeszcze do aluminium trochę lakieru zostało :)

• 6 miesięcy temu...

Kupiłem właśnie Smart Sama 2"25, bardzo fajny amortyzujący balonik.

Wymiary z suwmiarki:

- szerokość balonu - 42mm,

- szerokość z klockami (czyli ta właściwa szerokość ;)) - 46,5 mm,

- wysokość z klockami mierząc "w powietrzu" od rantu obręczy - ok. 50 mm.

Po pozytywnych doświadczeniach (jak na mnie - turysty z zacięciem, a nie downhillowca) w terenie z wersją 1"75, nie mogę się doczekać okazji sprawdzenia w piachach etc. (do tej pory 80% tego co spotkałem na trasie było moje). Na asfalcie leci leciutko.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...