Skocz do zawartości

[amortyzator] Suntour XCM V3- wymiana spręzyny i skok

MichuM

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Suntour XCM to "sprężyniak". Aktualnie mam wersję ze skokiem 80mm, Takie same są modele ze skokiem 100mm. Tu moje pytanie, czy aby zwiększyć skok amora wystarczy kupić większe sprężyny i włożyć tam?

Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.

Napisano

Nie wiem czy kupisz coś takiego do XCM. Raczej musisz sam dorobić, a skoku raczej nie podniesiesz. XCM możesz tylko podwyższyć co jest wogóle nieopłacalne i luzy się zrobią dosyć szybko. :rolleyes:

Napisano

Aby zmienić skok w tym amortyzatorze musiałbyś nie tylko zmienić tulejki ale też sprężyny. Cała sprawa jest moim zdaniem nieopłacalna jeśli byś kupował nowe. Możesz skontaktować się z Eurobike z Poznania i spytać o ceny-oni mają te części na pewno-przynajmniej jako dystrybutor powinni je mieć.

Wyjścia widzę dwa: albo zostawić 80mm albo kupić, nowy (<200zł) lub używany (pewnie <100zł).

Napisano

Części zamienne mogą kosztować tyle co używka w całkiem dobrym stanie, a zmiana z 80 na 100 zrobi ci luzy na amorze i sobie długo nie pojeździsz :rolleyes: .

Napisano

Raczej nie. Musisz rozebrać amora i dać jakieś podkładki pomiędzy popychacze a koniec górnych lag :rolleyes: .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...