Skocz do zawartości

[rower] Czy można zwrócić do sklepu?

Maciass2112

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Pewnie, że wymienić.

Mam 170 cm i jeździłem na 15", a później na trzech s-kach.

Na samym początku miałem także GT w rozmiarze M i było o wiele za duże.

Napisano

Byłem w innym sklepie (w tym gdzie kupowałem rower musieliby sprowadzać bo nie mają aktualnie) i ta 16 mnie nie przekonuje... Tak więc chyba zostaję przy 18 tylko co zrobić, najchętniej to odzyskałbym kasę i zapomniał o tej całej wpadce jaką zaliczyłem, ale do sklepu rower nie wróci. Cóż człowiek uczy się na błędach, muszę się zastanowić co z tym fantem zrobić.

Napisano

Pozostaje Ci uzbierać parę złotych i kupić pasujacą ramę, a biorąc pod uwagę że najsłabszym ogniwem A6 jest właśnie rama to wyjdzie idealny dla Ciebie rower. Nie podałeś co Ci nie pasuje w 16" ( za któtka ? )bo przekrok powien być ok ale jesli długość tej 18" jest dobra to poszukaj 16" góra 17" ale ze sportową geoemtrią ( niska a dłuższa rama ). A6 jest wystawiana za ok 300 więc dużo za nauke nie dołożysz. Inne rozwiazanie ale jesli tego A6 nie kupiles w promocji to duzo wiecej stracisz - wystaw go na poczatku marca w licytacji.

Napisano

Nie wiem, dlaczego nie pasuje Tobie 16"? Z drugiej strony mam wrażenie, że jeśli nie będziesz miał ambicji startów w zawodach - zwłaszcza XC - i pozostaniesz przy rekreacyjnych zastosowaniach, to po miesiącu przyzwyczaisz się do tej osiemnastki i dojdziesz do wniosku, że to nasze mędzenie o optymalnych rozmiarach to zawracanie głowy :-)

Napisano

W sumie to i z jednym jajkiem żyć można - musi sie tylko nauczyć ześlizgiwać na jedną, konkretną stronę :) No ale jest ryzyko jest zabawa i tak potraktowałbym jazde na 18" przy takim wzroście

Napisano

Ale głównie wtedy, gdy w ferworze walki zapomina się o konsekwencjach ostrego wycinania :-). Jazda rekreacyjna bez rywalizacji to jednak inna sprawa... Nie zmienia to oczywiście faktu, że mniejsza rama w teren powinna być lepsza i warto u sprzedawcy wymienić - i po miesiącu przyzwyczaić się do szesnastki :-)

Napisano

Jaaa... Ani 16" ani 18" Ci nie pasuje. To trochę przeginka. Rozumiem, że po zwrocie chcesz się przesiąść na wrotki?

Sklep sprzedaje kilentowi przede wszystkim satysfakcję ;) . Po tym co piszesz widzę, że baardzo się starali żebyś był zadowolony (niezależnie od jakości merytorycznej rad, dali sensowne argumenty nawet). Natomiast Ty dalej nie wiesz czego chcesz, nawet nie wiesz czy chcesz jeździć na rowerze - taki pogwiazdkowy prezent sobie zrobiłeś a teraz chyba masz pomysł na coś innego i chcesz kasę wycofać.

Dobra rada, odpuść sobie samounieszczęśliwianie się i zacznij jeździć na tym co już masz. Jak naprawdę rama nie będzie Ci po dłuższym użytkowaniu odpowiadać z konkretnych powodów to wtedy wymień samą ramę, używki są tanie a i nowe niedrogie. Wtedy będzie to bardziej świadomy wybór.

Tym motywującym akcentem kończę ;) .

Napisano

hetman dobrze napisał ze jesteś baaaardzo niezdecydowany, ja bym zamienił na 16" ze względu na jajca czyli wysokość ramy, a jeśli rama 16" za krótka zawsze możesz wstawić ciut dłuższy mostek i to jest najtańsza opcja według mnie, bo chcąc sprzedać szybko tą ramę będziesz musiał puścić z ceny za ramę bo CCC czytaj Cena Czyni Cuda i znowu będziesz kupował tą odpowiednią, chyba odpowiednią bo w sumie jeszcze nie wiesz czego chcesz, szkoda kasy, czasu i nerwów twoich i przyszłego sklepikarza :)

Napisano

Najgorsze jak samemu nie wie co się chcę :(

Hetman dobrze prawi... a na pewno od siedzenia przy komputerze nie dowiesz się co w tej ramie nie dla Ciebie

Pozdrawiam

Napisano
Ja mam 182cm wzrostu i jeżdżę na ramie 17,5" Więc dla ciebie 16" jak najbardziej nawet na szosę.

A ja mam 182 cm, jestem proporcjonalnie zbudowany i jeżdżę na długiej 19", pasują mi też niektóre 20" a na 17,5" wsiadł bym gdyby mi amputowali nogi w kolanach,, jemu nie musi pasować ani 16" ani 18", są jeszcze ramy 17", firmy mają różną rozmiarówkę , a w ramach niej różne długości ram, nie każdemu pasuje to samo, więc radzę nie używać stwierdzeń typu "jak najbardziej".

I nie rozumiem tych kitów o obijaniu jąder. Przed przesiadka na MTB jeździłem w terenie na 22" crossie, i jakoś nie narzekam na problemy z genitaliami, natomiast zdarzały się wybicia barku, urazy głowy czy złamanie obojczyka , zarówno na crossie jak MTB :teehee:

Napisano

Nie narzekałeś bo może miałeś niskie ramy. Twój obecny Spec jest niższy o dobre 6cm od mojego Haro a na długość są bardzo podobne, rozmiar 19" vs 20".

Ja bym przystał na propozycję sklepu i zamienił ramę na 16". To i tak jest ich dobra wola bo wcale nie muszą wymieniać ramy, w końcu widziały gały co brały.

Napisano

Tak, "niską" ramę crossową Meridy 22" :teehee:

Do tego ważny jest nie tylko przekrok, ale długość ramy, rozstaw kół, i tego nie nadrabia się zbyt długim mostkiem.

Napisano

Sprzedawca ma obowiazek udzielic wszechstronnych i niewprowadzajacych w blad informacji o produkcie.

Jezeli wiec kupiles rower bo sprzedawca zapewnil cie, ze rozmiar jest ok, to uwazam ze pole do zwrotu i wymiany na towar zgodny z umowa (czyli o odpowiednim rozmiarze) jest otwarte.

Nie masz pewności czy tak było, może po prostu kolega uparł się na tą większa ramę. Kumpel brał swego czasu rower unibika, wzrostu ma jakieś ok.180cm i pomimo nalegań i starań sprzedającego, wziął ramę 21" bo po prostu źle mu się jeździło na 19" - uparł się jak osioł i tyle.

Napisano

Zgadzam się z Wami, że sam nie wiem czego chcę, ale... jak mam wiedzieć? Na rowerze nie siedziałem od paru lat. Ostatnio solidnie (o ile można to nazwać solidnie) jezdziłem w roku... 2003 i to był jeszcze prosty rower górski bez tych wszystkich komplikacji od których mi już głowa pęka. Chciałem się "fachowo" przygotować do zakupu, czytałem przeróżne fora, różne wątki, o różnych rowerach, o ramach, o sposobie dobierania roweru. Tylko to się nie przekłada na to co jest na żywo, bo jak wsiadam na rower w sklepie to nie mam porównań, bo nie mam do czego porównywać. Zresztą ile ludzi tyle zdań i głowa mi już pęka, bo każdy mówi co innego. Ktoś może się spytać jak się czuję, czy jest ok na rowerze, no ale skąd ja to mam wiedzieć... Na tej 18 jak siedziałem i jechałem czułem się ok, dopiero przymierzając się w domu stwierdziłem że kurcze chyba przesadziłem z rozmiarem. Tym bardziej jak uświadomiłem sobie że jaja są bardzo blisko ramy, a w sklepie wydawało mi się że jest tam trochę więcej miejsca (choć od początku wiedziałem że powinno być więcej). Wiem, wiem powinienem od razu zrezygnować z tego roweru i rozglądać się za innym, dać sobie więcej czasu na poszukiwania. W sumie to sam nie wiem czemu działałem tak irracjonalnie, chyba napaliłem się na ten konkretny rower. W sklepie mierzyłem 18, tak jak pisałem zdawało się być ok, sprzedawca powiedział że do takiej jazdy jaką planuję czyli rekreacyjną to będzie ok, bo 16 jest już za mała i jeśli będę chciał jechać dłużej to będę się szybko męczył. Na 16 czuję się dziwnie... Nie potrafię określić na czym polega ta dziwność, ale tak jest.

Zapewniam że na wrotki nie mam zamiaru się przesiadać :) Od jakiegoś czasu marzy mi się by powrócić na rower i trochę na nim pojezdzić. Mówiąc że najchętniej odzyskałbym kasę, chodzi mi o to że mógłbym poszukać czegoś innego i może te poszukiwania bylyby bardziej przemyślane, szczególnie po tym czego nauczyła mnie ta cała sytuacja. Nie wiem co zrobię...

Napisano

Idź przymierz tę 16" jeszcze i zobacz jak się czujesz.

A jest możliwość wymiany roweru na inny całkiem model u gościa w sklepie, czy tylko na ten sam tylko mniejszy?

Napisano

Czuje się na ramie dziwnie, to po ilu przymiarkach będzie mu pasowała 16" , a może niech się kilka razy przymierzy do 18".

PS

Maciass2112

Trzeba było najpierw myśleć, teraz nic Ci nie pomożemy, tym bardziej, że sam nie wiesz czego chcesz.

Radzę pozostać przy ramie 18" , łatwiej będzie ją sprzedać kiedy znajdziesz już taka która będzie Ci pasowała ;)

Napisano

No dobra, jaka jest długość mostka w obu wersjach? Jaka jest ogólnie geometria obu ram - jak ta wysokość ma się do długości?

Czy w sklepie mierzysz ten sam model roweru czy przypadkowy "18""?

Napisano

Zostaje zmienić na 16 - rozumiem że odpada, jeśli chcę jeżdzic też po asfalcie. , druga opcja to zmienić ramę na jakiś inny model, a trzecia to chyba sprzedać komuś rower, czwarta to spróbować się przyzwyczaić. W sumie nie wiem co zrobić...

Zmieniaj na 16, ja też mam za dużą ramę 21 a powinienem 19, i na asfalcie później też będziesz odczuwał że jest za duża. Chodzi o odległość siodełka od kierownicy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...