Skocz do zawartości

[rower] Czy można zwrócić do sklepu?

Maciass2112

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam :)

Hmmm mam problem. A mianowicie parę dni temu zakupiłem rower, wydawało się że będzie ok, sprzedawca też mówił że dany rozmiar będzie dobry, ale już w domu tak dokładnie się przymierzałem i przymierzałem i jak tak na niego patrzę to mam mieszane uczucia... I tak od tych 4 dni mam wątpliwości. Boję się że okaże się niewypałem. Wiem, wiem moja wina może za bardzo się pospieszyłem z kupnem, ale co mam teraz robić? Nie mam doświadczenia z rowerami, po przejażdżce próbnej czulem się ok, po przymiarkach w sklepie ogólnie wydawał się być ok, może ciut za duży. No ale przymiarki w sklepie a w domu na spokojnie to co innego. A teraz sam nie wiem... Mam ogromne wątpliwości i kompletny brak pewności czy to jest dobry wybór tak by posłużył kilka lat. W rowerze stojąc nad rurą mam właściwie luz ok.1-2cm, siodełko na wysokości kierownicy i noga prosta gdy pedał jest na samym dole. Gdy trzeba będzie zatrzymać rower to wydaje mi się że będę się czuć niepewnie, bo między rurę nie skoczę z wiadomych powodów, a przechylić rower na bok by mieć pewne podparcie też będzie chyba ciężko... W każdym razie nie wiem nie mam pewności czy będzie ten rower ok, a chciałbym aby trochę mi posłużył. Fakt że nie planuję szaleństw na rowerze, ale od czasu do czasu chciałem pojechać do jakiegoś lasu czy w góry, ogólnie jednak przeważać będzie pewnie asfalt. Ale co teraz można zrobić czy w sklepie przyjęli by zwrot nieużywanego towaru?

Napisano

A o jakim rowerze mowa?

Generalnie jezeli kupiles za duzy rozmiar, i to dzieki zachecie sprzedawcy, mozna sprobowac argumentu niezgodnosci towaru z umowa.

Umowa w tym przypadku to sprzedaz towaru przydatnego do uzytku. Przydatnosc jak rozumiem jest watpliwa.

Tyle ze jezeli tak naprawde nie objechales roweru to ta watpliwosc jest poki co niezweryfikowana, wiec nie nastawialbym sie na natychmiastowy sukces, jezeli w ogole.

P.s. Nie rosniesz jeszcze aby?

Napisano
Ale co teraz można zrobić czy w sklepie przyjęli by zwrot nieużywanego towaru?

To zależy tylko od dobrej woli sklepu, co do niezgodności towaru z umową , przecież widział i wiedział co kupuje.

Napisano

Sprawa wygląda tak: sprzedający nie ma obowiązku przyjęcia towaru z powrotem, oczywiście może to zrobić ale nie musi. Takie są przepisy. A te 2 cm "luzu" wydaje mi się trochę za mało, więc rower jest najprawdopodobniej za duży. Tu masz link gdzie jest wszystko opisane na temat mierzenia i doboru odpowiedniego rozmiaru ramy http://www.forumrowerowe.org/topic/56033-rama-jak-dobrac-rozmiar-ramy/

Napisano

kolego moze napisał być ile ma wzrostu ? jaki rower kupiłeś jaki jego rozmiar ? itp. A co odania roweru to czym szybciej pójdziesz do sklepu to może gosciu zgodzi sie wymienić lub odać , Bo po tyg na pewno ci nie przymnie używanego roweru !!

Napisano

Wzrostu mam 167cm, rama jest 18, rower Kross Level A6 v-brake. Rama tak jak mówię dotyka jajek, może jest tam ciut luzu, ale jak zeskoczę z siodełka to na pewno jajami przywalę. Wydaje mi się że w trudnej sytuacji gdy będzie trzeba spaść z siodełka może być problem, bo na ramę odpada, a na bok jest trudno. Rower jest nieużywany.

• Mod Team
Napisano

No, nie dziwne - 167cm i rama 18", gdzie ludzie przy 180+cm jeżdzą na takich ramach, szczególnie, że to MTB, gdzie powinieneś mieć znacznie więcej niż 1cm luzu :)

Leś szybko oddaj to do sklepu i bierz z mniejszą ramą (16" bedzie na 100% lepsza) ;)

Napisano

Ok napisałem do sklepu jest możliwość zmiany na 16, tylko tu pytanie czy to nie będzie za mały rower? Rozumiem że ta 18 na bank jest za duża, tak? Tylko czy 16 będzie się też nadawała do jazdy po asfalcie, szosie itp.? Ogólnie to mam zamiar jezdzić bez szaleństw, ale wiadomo że jakieś góry, lasy od czasu do czasu się zdarzą, ale myślę tez o jakiś dłuższych wypadach i przy 16 dluższa jazda nie będzie zbyt męcząca?

• Mod Team
Napisano

Ta 18" jest na pewno za duża, nawet nie trzeba na to patrzeć ;)

Prędzej jazda na tej 18" byłaby niewygodna i męcząca, weź tą 16" i przejedź się, poprzymierzaj.

Dlaczego miałaby się nie nadawać? Jak najbardziej możesz jeździć :)

Napisano

Wydaje mi się, że może być kłopot z oddanie roweru, co innego gdyby to był sklep internetowy, natomiast jak ktoś wyżej pisał próbuj wymienić na mniejszy.

Fakt, że 18" przy 167cm to trochę za dużo, natomiast napisz ile masz lat? ....pytam bo jeżeli masz ok 13lat za rok będziesz miał pewnie do 10 cm więcej.

Napisano

Hmmm na e-maila dostałem odpowiedz ze lepiej mimo wszystko zostać przy 18 jeśli głownie będzie to asfalt i większa rama będzie wygodniejsza. Tak więc już zgłupiałem... Czy mimo wszystko zostać przy 18 czy wymienić na 16? Zwrot roweru chyba nie wchodzi w grę bo nic o tym nie wspomnieli... Tylko czy 16 rzeczywiście nie będzie zła na jazdę typu szosa, asfalt? Różnica w wielkości jest ponoć 5cm, jak patrzę na strone to górna rura krótsza o ok.2cm. Hmmm co robić?

Napisano
Hmmm na e-maila dostałem odpowiedz ze lepiej mimo wszystko zostać przy 18 jeśli głownie będzie to asfalt i większa rama będzie wygodniejsza. Tak więc już zgłupiałem...

Generalnie mają rację, 16" przy takim zastosowaniu to nieporozumienie.

Zobacz sobie tutaj, przy zastosowaniu wycieczkowym śmiało mieścisz się w 18" ;

http://www.bike-x-perts.com/images/Rahmen-Sitzhoehen.pdf

Napisano

Rowery w zastosowaniu wycieczkowym mają niższe ramy? Bo z tego co rozumiem to w innych typach rowerów też powinien być luz między kroczem a górną rurą?

kubek20 - to nie ma być rower na szosę. Głównie jednak będą to pewnie ulice, asfalt ale chcę też jezdzić po lesie, pojechać w góry, jakieś polne drogi itp. Myślę też o jakiś zawodach mtb, czy na orientację.

Napisano

na asfalt(tylko asfalt) mogła by ewentualnie zostac 18", ale do lasu i w gory na pewno mniejsza - sam zmieniałem w 2003 roku z 21" na 19"(HT)-powodem były wyjazdy w góry ,a teraz na 17"(Full)przy 176 cm -rosnac juz nie rosne ,raczej w druga strone : :icon_lol:

Napisano

Hmmm to co byście poradzili? Sklep na pytanie o zwrot nie dał odpowiedzi... Kurcze mogliby przynajmniej napisać że nie, nie lubię jak ktoś unika odpowiadania, no chyba że jeszcze myślą co z tym fantem zrobić. Zostaje zmienić na 16 - rozumiem że odpada, jeśli chcę jeżdzic też po asfalcie. , druga opcja to zmienić ramę na jakiś inny model, a trzecia to chyba sprzedać komuś rower, czwarta to spróbować się przyzwyczaić. W sumie nie wiem co zrobić...

Napisano

Mierzyłeś w butach, na których będziesz jeździł? Np. moje espedy mają podeszwę 3 cm, więc o tyle podwyższają przekrok.

18" w trudniejszy teren będzie zbyt duża, mało zwrotna, choć na asfalty czy łatwe dukty leśne i polne - czyli na jazdę bardziej crossową lub trekkingową - ujdzie w tłoku.

Napisano

Sprzedawca ma obowiazek udzielic wszechstronnych i niewprowadzajacych w blad informacji o produkcie.

Jezeli wiec kupiles rower bo sprzedawca zapewnil cie, ze rozmiar jest ok, to uwazam ze pole do zwrotu i wymiany na towar zgodny z umowa (czyli o odpowiednim rozmiarze) jest otwarte.

Z wlasnego doswiadczenia wiem, ze sprzedawcow rzetelnie doradzajacych jest niewielu. Wiekszosc to wciskacze

Ale jezeli to byl twoj swiadomy wybor to pozostaje dobra wola sprzedawcy. Szczerze mowiac nie wiem czemu nie mieliby wymienic roweru na mniejszy.

Napisano

Sandacz - Mierzyłem w butach, luzu to tam za wiele nie ma...

Sol - Zwrot nie wchodzi w grę, bo otrzymałem odpowiedz, wymiana na 16 jest jak najbardziej możliwa tylko pytanie czy jest sens? Tak jak pisałem szaleć nie mam zamiaru na rowerze, głównie asfalt, leśne, polne drogi, jakieś wypady w góry. Mały rower może być chyba za mały na taką jazdę. W sumie nie mam pretensji do sklepu, raczej to ja za bardzo się chyba napaliłem na ten rower to po pierwsze a po drugie chyba za szybko podjąłem decyzję. No cóż, zdarza się... Ważne by drugi raz nie popełnić tego samego błędu.

Tak jak pisałem zostały mi 4 rozwiązanie. Pierwsze to wymiana ramy na 16 co według tego co piszecie do tego co planuję jezdzić nie ma większego sensu. Zmiana ramy na inny model, ale tu też raczej odpada bo nie znam się na tyle by dobrać dobrą ramę a następnie wszystko przemontować. Trzecia opcja która mi się wydaje sensowna to sprzedać rower, tylko czy znajdą się chętni, musiałbym sprzedać jak najszybciej bo wiadomo że jak zacznę używać to nie sprzedam po paru tygodniach... No i czwarta wersja spróbować na nim jezdzić i się przyzwyczaić. Nie wiem która najlepsza.

Napisano

kilkanaście lat temu kupiłem MTB na ramie 19". Przy moim wzroście 1,7 m rama zbyt duża, luzu może 2 cm. Obskakuję głównie pomorskie okolice, od Drawy do Wisły i od Bałtyku do Noteci :-). Nie ma dla mnie tutaj terenu, na który bym tym bicyklem nie wjechał, ale jednocześnie nie jeżdżę ostro. Są więc sytuacje, że na tym rowerku próbę przejechania przez bardzo trudne miejsca wolę sobie odpuścić... W każdym razie nie miałem sytuacji, bym musiał się o "klejnoty" obawiać :-) Ostatnio stałem się posiadaczem drugiego bicykla MTB na ramie 17" i nie da się ukryć, że podczas ostrego wycinania czuję się na nim pewniej i bardziej komfortowo.

Wspomniana dziewiętnastka służy mi obecnie jako rower uniwersalny, zarówno na asfalt, jak i lekkie drogi polne czy leśne. Trochę go "utrekkingowiłem", więc w tym zastosowaniu jest wygodniejszy od nowego górala.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...