Skocz do zawartości

Marin Mount Vision PRO (2008)

lukes

Rekomendowane odpowiedzi

Nazwa: Marin Mount Vision PRO (2008)

Data dodania: 21 czerwiec 2010 - 22:29

Właściciel: lukes

Krótki opis: Nie podano

Zobacz: Zobacz rower

A skąd ja tu w mani lekkości?

Mój rower nie ma nic wspólnego z manią lekkości - żaden z komponentów nie był dobierany pod kątem wagi.

Po prostu miał mi sprawić mnóstwo frajdy z jazdy - co cały czas z powodzeniem czyni :)

Dzięki :)

Fajna ramka, powodzenia w budowie!

Tarcze to Hope - spokojnie do dostania w wielu kolorach.

Ja zamawiałem u chłopaków z Centrum Rowerowego. Polecam.

Ogólnie - polecam hamulce Hope. Wcześniej miałem elixiry, ale dopiero teraz wiem co to prawdziwy i pewny hamulec :)

Pozdrawiam

Hope są straaasznie drogie. Ja celuję w coś w okolicach Magura Marta lub niżej.

Czy tarcze w hamulcach tarczowych są identycznej grubości i szerokości, tzn. można spokojnie żenić tarcze jednego producenta z zaciskami innego?

czy ja wiem czy takie drogie?

Patrząc na ofertę znanego serwisu aukcyjnego, Magura Marta Sl z tarczami 1550zł kpl, Hope Tech X2 z tarczami - 1660zł komplet.

Ale nie namawiam :)

Co do tarcz - musisz zobaczyć jakie tarcze do jakich hamulców, bo bywają kłopoty czasami.

Miałem przez chwilę tarcze Hope z elixirami - musiałem przypiłować lekko zacisk hamulca, żeby mocowanie nie haczyło, ale działały lepiej niż na oryginalnych tarczach avida.

Zwykla Magura Marta bez SL da sie znalezc taniej. Najdrozsze jest to SL :-) Przeczytalem historie budowy twojego roweru na zupelnie innym forum rowerowym i jestem pod wrazeniem. Wyglada na to, ze czeka mnie mnostwo zabawy. Na razie obawiam sie, czy nie kupilem za duzej ramy. Rozmiar M a mam 174 cm. Wedlug tabelek na stronie Marina M jest akurat na mnie, ale... kupowalem w ciemno bez przymierzania...

Witam,

co do hamulców - rzeczywiście nie zwróciłem uwagi że są tańsze wersje marty :)

Amorek pracuje świetnie, zadziwia jego sztywność biorąc pod uwagę oś 9mm - zdaje się że podwójna korona robi swoje.

Co do czarno-białego - wersje 2010 są już mocno wylajtowane, bardziej XC niż trail i trochę cierpi na tym sztywność wahacza (co dla ciężkich jeźdźców jak ja ma ogromne znaczenie). To nie dla mnie. W 2011 roku dość dokładnie podzielono linię i Mount Vision ponownie jest wszechstronnym ścieżkowcem, a lajtowe rowery zyskały swoją grupę w ramach oferty Marina.

Są one więc coraz bardziej wyspecjalizowane - od ściganckiego XC przez ścieżkowe All Mountain, Enduro, FR do ciężkiego DH włącznie.

Swoją drogą po moich doświadczeniach z Marinem - polecam w ciemno.

• 3 tygodnie później...
Czy tarcze w hamulcach tarczowych są identycznej grubości i szerokości, tzn. można spokojnie żenić tarcze jednego producenta z zaciskami innego?
I tak, i nie :D. Tarcze różnią się grubością (np. Hope pływające 1,6mm; zwykłe 2mm). Średnica potrafi się różnić o kilka mm, nie każde zaciski to zaakceptują, wyższa/niższa tarcza inaczej zużywa klocki itp. Musisz podać konkret, no i w innym dziale...

• 1 miesiąc temu...

Rowerek dorobił się drugiego zestawu kół.

Tym razem są "krosiarskie", na twarde nawierzchnie i ubite ścieżki - Mavic Crossride z kasetą SLX i oponami Maxxis Wormdrive 1.9. Do tego tarcze XT na alu pająku i łańcuch, żeby się równomiernie z kasetą zużywał (SRAM 971 bodajże).

Nie chciało mi się przekładać opon na moich obręczach (są cholernie wysokie i dość ciężko to idzie).

Dzięki.

Fotka na nowych kółkach - myślałem że będzie gorzej

Rower aż niżej stoi na tych oponkach w porównaniu do Nobby Nic 2.25 :)

image_url-128030-1300639518.jpg

Tak wyglądają oponki:

image_url-128030-1300639538.jpg

Naprawdę fajne kółka muszę przyznać. Oczywiście tak jak w Crossmax'ach usunąłem naklejki - nienawidzę ich

A opona robi niesamowite wrażenie na asfalcie - tego mi było trzeba. Teraz wieczorne jazdy w celu nabierania kondycji będą o wiele przyjemniejsze.

W góry oczywiście założę Crossmaxy z Nobby Nic'ami

A tak wygląda nowy kokpit:

image_url-128030-1300639714.jpg

Kierownica jest bardziej gięta do tyłu i udało mi się jeszcze lepiej dopasować pozycję na rowerze do swoich preferencji.

Co prawda przy tak szerokiej kierownicy możnabsię pokusić o ciut krótszy mostek - ale jak na razie nie widzę takiej potrzeby.

Jeździ mi się świetnie, jako uniwersalny rower do wszystkiego - rewelacja.

Wkrótce wyjazd w prawdziwe góry - najpierw polskie, potem Alpy. Więc pracuję nad kondycją :)

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...