jotas Napisano 11 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 Witam! Mam nowe hamulce Avid elixir 5, ale niestety bez tarcz. Na przód potrzebuje tarczy 185mm ale są one niestety ciężko dostępne... Czy jest możliwość zastosowania adaptera na tarcze np: 180mm I czy jak założę tracze Shimano wszystko będzie działać na hamulcach avida? (bo wydaje mi się że tak) Z góry bardzo dziękuje za pomoc! ps: jeżeli ktoś dysponuje tarczami avida 185/160mm to chętnie kupie taki komplet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arroyo Napisano 11 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 Możesz zastosować adapter 180 mm tylko shimano pm/pm może nie pasować, tak przynajmniej było z moimi bb7. Otóż okazuje się, że wystające ramiona klocków zahaczają o adapter. Avid stosuje specjalnie wycięte adaptery. Myślę jednak że adapter is/pm shimano powinien być ok. Możesz też zastosować adapter 185mm avida i pomiędzy adapterem i zaciskiem dać mniejsze podkładki ( o jakieś 2-2,5mm). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jotas Napisano 11 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 Możesz zastosować adapter 180 mm tylko shimano pm/pm może nie pasować, tak przynajmniej było z moimi bb7. Otóż okazuje się, że wystające ramiona klocków zahaczają o adapter. Avid stosuje specjalnie wycięte adaptery. Myślę jednak że adapter is/pm shimano powinien być ok. Możesz też zastosować adapter 185mm avida i pomiędzy adapterem i zaciskiem dać mniejsze podkładki ( o jakieś 2-2,5mm). Właśnie, też myślałem nad takim rozwiązaniem żeby zostawić adapter 185mm odjąć podkładki i dać tarcze 180mm Tylko czy wtedy wszytko będzie chodziło jak powinno, nie będzie żadnych komplikacji...??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arroyo Napisano 11 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 Właśnie, tutaj trzeba trochę pokombinować bo musisz podkładki dać tak aby: 1. Tarcza nie obcierała zacisku 2. Zacisk odbijał poprawnie 3. Klocki łapały poprawnie tarczę Jest to kwestia dania odpowiedniej ilości podkładek. W moim przypadku, tj hamulec przód bb7, adapter avid 185mm pm/pm dałem między zaciskiem a adapterem: 1mm podkładka u góry i 3mm podkładek na dole. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
netta1987 Napisano 11 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 adapter avida 185 tak naprawdę jest adapterem 180 nie stosując podkładek ale wtedy jest nieco więcej zabawy przy ustawianiu mi zajęło około 20min ale da się jak najbardziej a co do adapterów sh do avida zależy od wersji bo sh ma 2 wersje pm-pm o ile wiem ta na 4 śruby powinna być ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jotas Napisano 11 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 adapter avida 185 tak naprawdę jest adapterem 180 nie stosując podkładek ale wtedy jest nieco więcej zabawy przy ustawianiu mi zajęło około 20min ale da się jak najbardziej a co do adapterów sh do avida zależy od wersji bo sh ma 2 wersje pm-pm o ile wiem ta na 4 śruby powinna być ok Dzięki za pomoc. Jutro będe kombinował z tarczą 180mm Jak uda się ładnie ustawic to SUPER Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalK Napisano 12 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 Podepnę się do tematu. Czy ktoś używał tej tarczy http://centrumrowerowe.pl/004623/Shimano-SM_RT76_tarcza_hamulca_6_srub_XT/Produkt.aspx?ver_id=004612#wersje-produktu-opakowanie razem z hamplami Juicy 3/5/7 ? Czy nity nie ocierają o zacisk? Jak z siłą hamowania? Bo szczerze już mam dosyć plastelinowej G2CS... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jotas Napisano 12 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 Podepnę się do tematu. Czy ktoś używał tej tarczy http://centrumrowerowe.pl/004623/Shimano-SM_RT76_tarcza_hamulca_6_srub_XT/Produkt.aspx?ver_id=004612#wersje-produktu-opakowanie razem z hamplami Juicy 3/5/7 ? Czy nity nie ocierają o zacisk? Jak z siłą hamowania? Bo szczerze już mam dosyć plastelinowej G2CS... Dzisiaj zakupiłem tarcze SMRT53 CenterLock Tarcze kręcą się idealnie nic się nie trze nie ociera, chodzą idealnie Naturalnie wymagało to wyciągnięcia jednej podkładki bo tarcza jest 180mm a adapter 185mm 10minut regulacji i chodzi jak w zegareczku Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalK Napisano 12 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 Tylko mi chodzi o tarczę z pełnym pająkiem, tak jak w linku. I obawiam się, że zacisk będzie tarł o nity. Powierzchnia robocza chyba też jest mniejsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
netta1987 Napisano 17 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 na takie zahaczenia był sposób brutalny acz skuteczny obcięcie wystających elementów klocka które niczemu po za łatwiejszemu wkładaniu nie służą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mathew Napisano 25 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 Może ja podepnę się pod temat.. Hamulce Avid Elixir 5. Nominalnie były z tarczami 185mm, w związku z tym dostałem komplet z adapterów 185 mm. Jednak postanowiłem zamienic tarcze na xt 160mm. W bikestacji, niestety nie zasugerowano mi przy zakupie, że coś może w tym secie nie grac. Amortyzator Rock shox dart 2, rama kross lvl A2 '08. Jakby ktoś mógł pomóc jaki adapter dokładnie potrzebuję, byłbym naprawdę wdzięczny (nie za bardzo jeszcze jestem w temacie z tymi pm/is). Jeśli potrzebne zdjęcia, zaserwuję hamulce dokładnie takie : http://www.bikestacja.pl/hamulce-tarczowe-avid-elixir-tarcze-2010-p-3417.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
netta1987 Napisano 2 Marca 2011 Udostępnij Napisano 2 Marca 2011 a adaptery potrzebujesz: przód: http://allegro.pl/adapter-shimano-przod-do-tarczy-160mm-pm-is-i1468116564.html tył:http://allegro.pl/adapter-rear-tyl-160mm-i1471186335.html aukcje dobrane przypadkowo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mathew Napisano 2 Marca 2011 Udostępnij Napisano 2 Marca 2011 Już przykumałem. Na przód nie potrzebuję adaptera - mocowanie ten amortyzator ma na PM. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
netta1987 Napisano 2 Marca 2011 Udostępnij Napisano 2 Marca 2011 mój błąd myślałem że 2 ma is a dopiero 3 ma pm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.