Skocz do zawartości

[shimano] podwyżka części shimano na 2011

sibonan

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety drodzy użytkownicy forum, mam taką smutną wiadomość, że Shimano podnosi ceny na rok 2011 o około 15%. Potwierdził to mój kumpel prowadzący sklep rowerowy. Całe Deore idzie do góry o właśnie 15%. W grupach SLX i XT cena części do napędów 9-cio rzędowych wyrównuje się do ceny nowych części napedu 10-rzędowego Dyna-Sys, tj, 15 a nawet 20% w górę. Wchodzi nowe 9-cio rzędowe Alivio.

Także bikerzy, którzy mają napędy 9-cio rzędowe lepiej niech się spieszą z zakupami częsci bo zaraz będzie drożej.

Kiedy to wszystko - kurde - przestania drożeć?????

Niedlugo juz pojedyncza kasete czy przerzutke bedzie sie oplacalo sciagac z Niemiec. Ceny w Polsce juz i tak sa z kosmosu. W tym roku pewnie na zakupy sprzetowe wybiore sie do Berlina, jeden kumpel dodatkowo, paliwko na spole i wyjde na swoje pewnie juz przy zakupie kasety, dwoch lancuchow i dajmy na to kierownicy ;).

Kasety wytrzymałością odbiegają od tego co było kiedyś a jakimś cudem koszty produkcji wzrastają... Ciekawe jaka będzie odpowiedź ze strony SRAMa.

Zaczną wracać czasy, że po uszkodzeniu przerzutki będzie się ją reanimowało zamiast kupować nowej.

Ale kolekcja SRAMa na 2011 to przecież tylko napędy 10tkowe więc co tu się martwić? Jeśli zaś idzie o Shimano to o ile już jest droższe w stosunku do roku 2009? SLX pewnie będzie w cenie XT z tamtego roku a jakością daleko w tyle (no, może poza korbą...).

Ciekawe kto niedługo będzie jeździć na maratonach...

Właśnie wracam z rowerowego, to nie są żarty, sugerowana cena za przerzutkę XT shadow to 210, slx shadow prawie 180pln, łańcuchy lx 70, xt 90, przednia przerzutka XT 110, kaseta deore 107, alivio 70. Wiadomo, co sklep to cena, ja sobie wyrobiłem 10% rabatu więc jest w miarę znośnie bo nawet jeśli znajdę w internecie coś tanio to z przesyłką i tak wyjdzie drożej jak zainwestować w interes który jest na miejscu.

Dla przykładu najtańsza XT shadow na allegro to 189pln + przesyłka = 204pln. Na miejscu mam za 210 - 21pln (10% rabatu) czyli właśnie 189 pln. Dobrze, że zawczasu zacząłem sobie robić znajomości w sklepie.

Jeśli ktoś właśnie kompletuje osprzęt to niech już zacznie się decydować wykupić zapasy zeszłoroczne bądź szukać używki w dobrym stanie.

A z czym tu czekać? Żeby podrożało jak sklepy wyprzedadzą się z zapasów. Mam w jednym biku napęd 9tke i chciałem poczekać do wiosny na zakupy. Ale kupuje teraz czesci zamienne bo info o podwyżkach mam z wiarygodnego, źródła. Zreasztą to na forum obecne jest CentrumRowerowe.pl więc niech się wypowiedzą czy shimano podniosło ceny.

Pewnie, że nie żarty ;), ale lepiej poczekać.

Pamiętam jeszcze jak łańcuch XT-ka był po 55 zł 3 lata temu. Teraz hg-73 jest po tyle.

Teraz, wg. nowych cen shimano polska to za 55zł to sobie hg-53 kupisz(dokładnie za 52zł), bo za hg-73 trzeba 67zł dać. :whistling:

• Mod Team

A z czym tu czekać? Żeby podrożało jak sklepy wyprzedadzą się z zapasów. Mam w jednym biku napęd 9tke i chciałem poczekać do wiosny na zakupy. Ale kupuje teraz czesci zamienne bo info o podwyżkach mam z wiarygodnego, źródła. Zreasztą to na forum obecne jest CentrumRowerowe.pl więc niech się wypowiedzą czy shimano podniosło ceny.

O dziwo już się wypowiedzieli w swoim temacie ;)

Kurna, a ja dopiero pod koniec miesiąca będę miał kasę na cały nowy napęd, mam nadzieje, ze w 2 tygodnie nie zdążą za bardzo podrożeć :|

Potwierdzam , u nas podwyżka cen będzie do końca przyszłego tygodnia , chciałbym też Was uprzedzić że jeżeli chcecie zamówić coś z shimano co aktualnie nie jest dostępne to warto zadzwonić i zapytać czy będziemy w stanie dotrzymać ceny którą podajemy , sytuacja ta będzie wyklarowana do końca przyszłego tygodnia.

najboleśniejsze zmiany będą w najwyższych grupach XTR , XT ...

w całym tym "nieszczęściu" jest jedna dobra informacja dla Was klientów , ale o tym będziecie mogli przekonać się porównując ceny w różnych sklepach ;)))

2008-2009 była podwyżka po 35-40% ktoś to jeszcze pamięta?

Wszystko drożeje więc nie oczekujmy, że części rowerowe nagle potanieją. Myślę, że przy 10-15% nie warto siać strachu bo faktycznie ledwo to odczujemy.

Oj pamięta się, ale minęło już dość czasu i każdy się przyzwyczaił. Trzeba jednak pamiętać że im większa kwota początkowa tym mocniej odbija się na niej każdy 1% wzrostu ceny.

Do Centrum Rowerowe: a jak ze zmianami cen w Deore i SLX? Nie każdy jeździ na XT.

To też idzie w górę, gdzie kiedyś mogłeś sobie pozwolić na deore, tak teraz kupisz alivio...

no generalnie całe shimano idzie w górę , prawdę mówiąc nie zagłębiłem się dokładnie w nowe warunki , w każdym razie będziemy walczyć byście nie odczuli za bardzo podniesienia cen tych najbardziej popularnych produktów... co do srama no to my z polskim dystrybutorem nie współpracujemy , a jak na niemieckim rynku to wygląda też jeszcze nie wiem , ale shimano tam też poszło w górę... wygląda na to że wiele rzeczy zdrożeje.

Do CR: a czemu z harfą nie wpółpracujecie? nie chcą handlu w sieci, czy dają za wysokie ceny?

Chyba nie sądzisz, że ktoś o interesach będzie na forum rozmawiał....

Mam nadzieję, że w tym roku shimano będzie miało większość części, a nie jak to mialo miejsce w tym roku.

• Mod Team

Ciekawe kto niedługo będzie jeździć na maratonach...

A to ceny startów też mają podnieść?? Nie rozumiem powiązań między podwyżką cen części shimano a startami w maratonach. Nie od dziś wiadomo, że to nie xtr'y napędzają rowery. Co niektórym w głowach się poprzewracało do tego stopnia, że mając sprzęt niżej niż SLX, XT, XTR nie można wyjść na rower do lasu, a broń boże pojechać na maraton. Prawda jest taka, że nawet jak ceny podniosą o te 20% to i tak część z nas zaciśnie mocniej pasa, żeby kupić swoją upatrzoną przerzutkę XT :) W zeszłym roku, również była potężna podwyżka cen. Na maratonach odczuliście spadek zainteresowania, ale przede wszystkim posiadania części z grup XT/XTR? ...ja nie, tak będzie i w tym roku ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...