Skocz do zawartości

[amortyzacja] Współpraca 120mm przód i 130 mm tył

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jakies 40 minut zjazdu to chwila bym nie nazwal,i to nie raz. Zakoncze juz temat.

Napisano

Zastanawiam się nad zakupem ramy z tematu http://www.forumrowe...revelation-130/ , ale chciałbym włożyć do niej rebę ustawioną na 120.

Czy to ma rację bytu, czy raczej geometria tak się spieprzy, że jazda na takim rowerze nie będzie miała zbyt wiele wspólnego z komfortową?

Ramka super. Ale lepiej mieć po 130mm. Amor podniesie przód.

Będzie Ci się komfortowo jeździło. Możesz mostek, kierownicę zmienić pod siebie itp.

Ale usiądź na Nim i przymierz się bo w ciemno....

Napisano

Nie będę zakładał nowego tematu. Znalazłem taki zestaw rama + damper. Po pierwsze, czy będzie to miało 120mm skoku? Poza tym nie wiecie, jaki ta rama ma rozmiar sztycy i typ sterów? Dodatkowo potrzebował będę tulei montażowych, gdzie coś takiego znajdę do tego zestawu?

Napisano

Witam,

Widzę,ze znawcy (Teoretycy?) wiedza najlepiej do czego ta ramka sie nadaje..;)

Powiem tak jezdziłem na niej w górach i na pewno nie moge powiedziec,ze ``to do XC tylko``..dla mnie na pewno jest to jak najbardziej komfortowa ramka do All mountain...;)

Skok,zawiecha,tłumik robia wszystko i kto nie jezdził nie siedzial ? chyba nie wie o czym mówi i nawet zal porównywac tego Felta do tych ramek i damperów z linków..;)Bo to nie ta półka.

A mity o nie wygodnych pozycjach..bolacych nadgarstkach..,które sa chyba uwarunkowane indywidualna anatomia człowieka hmm.To jest doradzanie w ciemno..

Pzdr.

Krzysiek

Napisano

Nie będę zakładał nowego tematu. Znalazłem taki zestaw rama + damper. Po pierwsze, czy będzie to miało 120mm skoku? Poza tym nie wiecie, jaki ta rama ma rozmiar sztycy i typ sterów? Dodatkowo potrzebował będę tulei montażowych, gdzie coś takiego znajdę do tego zestawu?

Dogadaj sie ze "smoksportem" i wszystko zloza Ci na gotowo. Kolega kupowal u nich Marina Quake'a z RP23 i wszystko ladnie poskladali.Jakis upust dostal i ogolnie bedzie pan zadowolony....Mozesz szukac wszystkiego osobno i bawic sie w skladanie,albo zaplacic od razu i miec caly set gotowy.

Napisano

bikerboy

Nie ma to jak zupełnie bezinteresownie zachwalać swój towar, jeszcze jedno pytanko, testowałeś go z amorem 120 mm skoku ?

19,5"...Gorna rura ma 58cm dlugosci od srodka do srodka i mialem zalozony mostek 120mm i pozycja nadal byla wygodna a moze i lepiej rozciagnieta mam 176cm wzrostu

Akurat dla wzrostu 176 cm :teehee: w górach musiało być super :bye2:

Napisano

Dogadaj sie ze "smoksportem" i wszystko zloza Ci na gotowo. Kolega kupowal u nich Marina Quake'a z RP23 i wszystko ladnie poskladali.Jakis upust dostal i ogolnie bedzie pan zadowolony....Mozesz szukac wszystkiego osobno i bawic sie w skladanie,albo zaplacic od razu i miec caly set gotowy.

Tylko, że tłumik, który zaproponowałem jest od innego sprzedawcy, po (moim zdaniem) atrakcyjnej cenie. W sumie to nie pomyślałem, żeby się zapytać, jaki komplet (z damperem) mogą mi zaproponowaćć - dzięki za podpowiedź :)

Ale mimo wszystko czekam na opinie o zestawie, który ja znalazłem.

Napisano

Nie wiem na ile przeszkadza ci bujanie, zestaw z tym tłumikiem będzie nieco bujał (nie ma wielu możliwości regulacji), ma co prawda blokadę, ale komu chce się w czasie jazdy tym bawić.

Tulejki powinieneś dostać tutaj, musisz jednak znać szerokość :

http://allegro.pl/tuleje-montazowe-dystansowe-tulejki-do-dampera-i1415469797.html

lub w Wigwamie

http://www.sklep.rowery.com.pl/index.php?cat_id=229

Generalnie ciekawa rama turystyczna,jednak wolał bym ją w zestawie ze Swingerem X3.

Napisano

Na forum EMTB jest kolega Mentos i mial taka ramke tylko z numerkiem 9500 jak pamietam i jezdzil,bardzo szybko w dol w terenie raczej ciezkim.Z drugiej strony patrzac,ja nawet ultra ciezkie zjazdy nazywam wycieczkami,bo dla mnie sa to wycieczki a nie nobilitacja i nazywanie tego extreme,enduro,FR ,itd.....W kazdym razie fajnie pracuje ramka.Ja mam inny wahacz z tylu,inna krzywke,nazywa sie ERT /nie to najnowsze/ i zepsuc sie nie moze,pomimo tego ,ze czasem nachodzi mysl o innej konstrukcji.

Napisano

Nie wiem na ile przeszkadza ci bujanie, zestaw z tym tłumikiem będzie nieco bujał (nie ma wielu możliwości regulacji), ma co prawda blokadę, ale komu chce się w czasie jazdy tym bawić.

...

Generalnie ciekawa rama turystyczna,jednak wolał bym ją w zestawie ze Swingerem X3.

Sam nie wiem na ile przeszkadza mi bujanie, bo nigdy nie jechałem na fullu, ale dlatego szukałem tłumika z blokadą, żeby na moich mazowieckich asfaltach nie nabawić się choroby morskiej :P

Docelowo myślę o rp32 albo o rs monarch 4.2. Jednak mając do dyspozycji ca. 2000pln nie znalazłem niczego ciekawszego.

Napisano

Wcale nie zachwalam,tylko nie piszcie prosze,ze ta ramka jest do niczego ,bo jak na razie nie widze,zeby ktokolwiek miał przyjemnosc na niej jezdzic..

To jest ramka do xc,maraton,all mountain,Felt stawia tutaj na wydajnosc zawieszenia i na komfort..ok jesli ktos szuka choppera wsrod ramek a nie czegosc na czym czasami mozna troche szybciej pojechac moze rozejrzec sie za czyms innym.

Jesli chodzi o jazde w górach ,tylko tam jezdziłem ,bo mieszkam i mam przyjemnosc.

Jazda z tym mostkiem była tylko i wylacznie moim wyborem,bo tak lubie.. ;)

Krotszy mostek,łamana kierownica i zamiana Reby na Revelation( to samo tylko wiekszy skok) i mamy pelnoprawny rowerek do all mountain..problemu nie widze.

Wybór nalezy do zainteresowanych..

Przepraszam za offtopic.

Pzdr.serd.

Krzysiek

Napisano

Lekki zonk, czy jest możliwe, żeby główka ramy w tym ghoście miała 155mm, jak podane jest na aukcji?! Jeżeli tak to odpada, bo sterówki nie starczy. Kurde, jak zmieniałem amortyzator, to specjalnie zostawiłem komin, żeby był zapas na przyszłą ramę.

Ma ktoś może tabelkę z geometrią tej ramy, bo na necie znajduję tylko tegoroczne modele...

Napisano
Lekki zonk, czy jest możliwe, żeby główka ramy w tym ghoście miała 155mm, jak podane jest na aukcji?!

Tak jest możliwe, a nawet pewne.

Napisano

No nic, w takim razie duchowi podziękujemy i wracamy do ramy kellysa. Skoro twierdzicie, że nawet oni nie potrafią zepsuć horsta, to może ją przetestuję :) Przeraża mnie jednak trochę jej długość - 620 dla rozmiaru 19,5?! Bardziej by mi pasowało 595 dla 17,5, ale martwi mnie, że sztyca będzie wystawać jak nadajnik radiowy. Można niby 19,5 skorygować sztycą bez setbacka i krótszym mostkiem... Co o tym sądzicie?

Napisano

Opisz wrażenia, sztycę bez setbacka o krótszy mostek można oczywiście zastosować (lepiej krótszy niż za długi , zwłaszcza do AM)

Napisano

Żałuję tylko, że tak późno podjąłem decyzję, bo kilka dni wcześniej i byłby kellys tyke (ta sama rama tylko inne malowanie - czerwone) z monarchem 4.2. Tak będzie żółty z RS ario 3.2, burzy to trochę moja wizję kolorystyczną - czarno/czerwoną :P ale i tak się cieszę.

Nie omieszkam napisać jakiś test, jak stuknie 1kkm, ale czuję, że będą same ochy i achy, ze względu na posiadanie pierwszego fulla. Niestety ze złożeniem będę czekać do marca, aż zejdą śniegi (a przede wszystkim sole), żeby nie narażać nowiutkich łożysk.

Mimo wszystko dzięki za pomoc.

Napisano

Wiem, pod tym katem tez patrzylem. I co wazne główka ma tylko 130mm :) .

Zastanawia mnie czy wzmocnienia, przy łączeniu główki i dolnej rury, w tym amr (przez ktore główka ma 155), znacząco poprawiają sztywność(?)

Napisano

Do AM to mi daleko - co najwyżej wydmy w Kampinosie :P ale mam nadzieje, że w tym roku uda mi się zaliczyć kilka wypadów (jura, zlot, wisła/ustroń) :) tam się kellys powinien sprawdzić...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...