Skocz do zawartości

[przełożenie] 7, 8 czy 9 biegów?

szatan21292

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team

Jeżeli do tej pory jeździłeś na siódemce to przy przejściu na 9 musisz wymienić prawie wszystko.

Jak miałeś napęd 8 to tylko kasetę i manetki. Jeżeli chodzi o acere to wydaje mi sie ze 9 powinna znieść ale nie jestem pewien, zawsze można to sprawdzić.

Czy napęd powinien być jedno grupowy ?? na pewno nie zaszkodzi jak będzie ale powinien to chyba nie odpowiednie słowo. Ogólnie staraj sie dobrać jak najlepsze komponenty w danym przedziale cenowym.

Jak masz do wyboru xt a slx weź xt. Jeżeli chodzi o napęd najoptymalniej jeżeli chodzi o korbe to slx. Parametry ma takie same jak XT tyle ze jest kapke cięższa ale sporo tańsza. Jezeli kaseta to chyba XT, jest w miare lekka i niewiele droższa od slx. Manetki raczej slx, mimo ze xt sa lepsze ale dwukrotnie droższe. Przerzutka przednia wyżej jak deore bym raczej nie brał. Tylną chyba tez xt bo slx jest niewiele tańszy.

I pytanie na koniec : spacja ci sie zepsuła ??

• 10 miesięcy temu...

Witajcie

Posiadam aktualnie, 8 biegowe przełożenie:

Kaseta Alivio

Przerzutka XT shadow

Manetki XT chyba z 1994

Kusi mnie żeby przejść na 9

Manetki Xt 2008

Kaseta SLX

Przerzutka ta sama XT shadow

Co o tym myślicie, jest sens? Jaka jest różnica między 8 a 9??

• Mod Team

Co o tym myślicie, jest sens? Jaka jest różnica między 8 a 9??

Różnica dokładnie jednego biegu ;)

Według mnie warto (sam będę w przyszłym miesiącu zmieniał z 8 na 9 :)), lepszy dobór przełożenia (to nie tylko większa efektywność ale i wolniejsze zużycie napędu), ale także o wiele większy wybór nowych komponentów, chociażby wspomniane przez Ciebie manetki :)

Jaką masz korbę i przerzutkę przednią? Kompatybilne z Mega9? Cała operacja może sporo kosztować jeżeli trzeba będzie jeszcze wymienić korbę i przerzutkę przednią.

Jeżeli jeździsz po górach albo w zawodach (maratonach) to na pewno jest sens. Jeżeli po płaskim lub rekreacyjnie, to już zależy. Wtedy może bardziej zyskać prestiż twojego roweru, a w praktyce nie wykorzystasz zalet napędu 9b. Jeżeli jeździsz rekreacyjnie ale po większych górach, to pewnie docenisz zalety dużej rozpiętości przełożeń (np 11-34).

Manetki jeżeli chcesz XT, to już raczej SL-M770. Tym bardziej że masz dobrą przerzutkę tylną.

Liczę na większą ilość postó w tym wątku, ponieważ jestem osobą która uważa, że zostanie przy napędzie 8-biegowym dopóku bedą w przyzwoitej cenie i jak już to przejdzie prędzej na 10 biegów niż na 9 :devil: . Przyznam jedno, bardzo mi brakuje kasety 8 biegowej 12-34, ale mnie osobiście na 9 biegów nie przekonacie :D

ale mnie osobiście na 9 biegów nie przekonacie :D

13 lat temu też tak myślałem, ale szybko trafił się nowy rower, który już miał mega9. Wtedy dobrej klasy szpeje do 8b były jeszcze powszechnie dostępne. Owszem, jeżeli już masz 8b i nie zamierzasz kupować nowego gotowego bika, to ja Ci się nie dziwię. Co innego jeżeli jeździsz po dużych górach, 11-34 naprawdę dużo daje, a już szczególnie w cięższym fullu. Ja jestem w podobnej sytuacji jak Ty, tylko pomiędzy mega9, a Dyna-sys. Jeżeli nie wygram w totka, to na pewno teraz nie zmienię na 10b, tym bardziej, że mam cały napęd 9b nowy. Co innego, gdybym zmieniał rower (kupował nowy) na taki który już ma 10b, to przyjął bym Dyna-sys ze spokojem :)

• Mod Team

Według mnie oplaca sie chociażby ze wzgledu ze przy 8s ciężko a nawet prawie nie mozliwe jest kupinie osprzetu wysokiej grupy XT czy XTR, bo już po prostu ich nie ma. Najwyższa manetka na 8 to alivio nie twierdze ze jest zła ale dla bardziej wymagających jest za "słaba". po za tym przy 9 jest "miększe" stopniowanie. Oczywiście mozna stopniowanie zmiękczyć stosując kasety szosowe ale ona mają spore ograniczenia :P

Jeżdzę na 9-tce. Kiedyś miałem 8 i zmiana się przydała. Zwłaszcza w jeździe po górach odczuwa się większą przyjemność z jazdy i ma się większe pole manewru biegami. Producenci będą odchodzić od 8, na rzecz napędu 3x10 w najwyższej grupie osprzętowej. Więc prędzej czy później zmiana bedzie konieczna, że kupić coś dobrego i nowego.

Zawsze jeździłem na 8 przełożeniach, no może od 2005 roku. Niestety aktualnie marzą mi się manetki XT, a te są na 10 przełożeń, kiedyś trzeba będzie zmienić. :rolleyes:

Małe OT: Wie ktoś czy XTR RD-M952 obsłuży 10 przełożeń na kasecie 11-32?

Co o tym myślicie, jest sens?

Zależy, gdzie jeździsz. Jeśli tylko po płaskim/mieście, to IMHO bez 9s można spokojnie żyć. Ja już na ósemce przerzucałem po kilka biegów. Na dziewiątce to zjawisko się nasiliło. Jakby mi ktoś niepotrzebne zębatki powtykał w kasetę...

Obecnie jeżdżę na zimówce z sidmiobiegowym wolnobiegiem ze zmniejszoną rozpiętością przełożeń (nie pamiętam dokładnych wartości). Na miasto i lekki teren jest bardzo dobra.

Jeśli jeździsz w górach, to zmienia postać rzeczy. Tam 9 przełożeń przydaje się. Tak samo jak pełna rozpiętość zębatek (11-32 lub 11-34). Z tym, że na ósemce też da się jeździć, czego jestem żywym przykładem.

• Mod Team

Zawsze jeździłem na 8 przełożeniach, no może od 2005 roku. Niestety aktualnie marzą mi się manetki XT, a te są na 10 przełożeń, kiedyś trzeba będzie zmienić. :rolleyes:

Małe OT: Wie ktoś czy XTR RD-M952 obsłuży 10 przełożeń na kasecie 11-32?

Manetki XT masz na 9 lub na 10 przełożeń.

Jeśli zastosujesz do tej przerzutki XTR manetki Shimano SLX/XT/XTR Dyna-sys to nie będzie działać z racji tego,

że zmieniona została geometria pracy przerzutki w DS, a także ciąg manetki uległ zmianie.

Ogólnie mówiąc jak chcesz 10 biegów musisz zmienić cały napęd.

Zawsze zostaje sprawdzona 9.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...