Waler Napisano 10 Stycznia 2011 Napisano 10 Stycznia 2011 Witam, Z tym sezonem zamierzam sam w 100% serwisowac swoj rowerek, jestem laikiem jezeli chodzi o rozkrecanie amortyzatora i odpowietrzanie hamulcow, jednak mysle ze idzie sie tego nauczyc Tu moje pytanie, jakie narzedzia sa mi potrzebne do Odpowietrzania hamulców hamulców (AVID ELIXIR CR) Rozkrecenia amortyzatora, wymiana oleju REBA SL (2010) Rozkrecenie korby,kasety (Truvativ Stylo / Sram PG 990) to chyba tyle, bo reszte mam ewentualnie jakich innych czynnosci moge sie podjac myslac np o hamulcach ? Czy cos powinienem robic z tloczkami ?
d0cent Napisano 10 Stycznia 2011 Napisano 10 Stycznia 2011 Kup sobie "Sztuke serwisowania roweru gorskiego" Zinna. Tam znajdziesz odpowiedzi
NitroS Napisano 10 Stycznia 2011 Napisano 10 Stycznia 2011 Polecam tą książkę Ostatnio nabyłem ją w empiku za 48zł Napisana prostym językiem.
arroyo Napisano 10 Stycznia 2011 Napisano 10 Stycznia 2011 Serwis reby oraz potrzebne narzędzia znajdziesz tutaj: http://www.wrower.pl/instrukcje/RockShox/2006-PikeRebaRVDualAir-SG.pdf Do korby wystarczą imbusy (chyba 8 i 10), natomiast do kasety: http://allegro.pl/klucz-do-kasety-wolnobiegu-wielotrybu-shimano-i1405211582.html i http://allegro.pl/klucz-do-przytrzymywania-koronek-kasety-i1391941000.html
Hanzo Napisano 10 Stycznia 2011 Napisano 10 Stycznia 2011 Tu moje pytanie, jakie narzedzia sa mi potrzebne do Odpowietrzania hamulców (AVID ELIXIR CR) Rozkrecenia amortyzatora, wymiana oleju REBA SL (2010) Rozkrecenie korby,kasety (Truvativ Stylo / Sram PG 990) Do hamulców Avida potrzebujesz zestawu do odpowietrzania, tu masz wątek jak zrobić go samemu, a tu gotowy oryginalny zestaw. Do amortyzatora raczej nie potrzeba nic specjalnego, nie wiem tylko czy w Rebie nie ma pierścieni segera. Do korby może się przydać klucz do suportu, ale dopiero jak będziesz go wymieniał. Do tego jeszcze bacik do kasety, klucz do kasety i może się przydać rozkuwacz do łańcucha. Jeżeli z zaciskami nie masz żadnych problemów to tłoczków bym nie ruszał.
Waler Napisano 10 Stycznia 2011 Autor Napisano 10 Stycznia 2011 A zeby zdjac te miski ktore sie naklada na mufe suportu ? Gdzies widzialem taki klucz jendka nie moge go namierzyc.
XxUzixX Napisano 10 Stycznia 2011 Napisano 10 Stycznia 2011 na centrumrowerowe.pl są narzędzia w bardzo przystępnej cenie.
Waler Napisano 11 Stycznia 2011 Autor Napisano 11 Stycznia 2011 A do tych korb nie potrzeba czasem jakiegos sciagacza? Ktos sie zalil ze 'ponoc jest nie potrzebny' ale nie idzie mu sobie bez niego poradzic.
arroyo Napisano 11 Stycznia 2011 Napisano 11 Stycznia 2011 Przy lewym ramieniu masz śrubę 8mm a na niej nakrętkę 10mm. Wystarczy wsadzić imbus 8mm i odkręcić. Z początku może być ciężko bo pewnie śruba jest nieco zapieczona, w takim wypadku możesz też odkręcić wpierw nakrętkę, następnie śrubkę, potem wkręcić całość ponownie i dopiero odkręcać śrubkę (nakrętka robi za blokadę dzięki której odkręcając śrubkę wykręcasz ramię korby).
Sonix Napisano 12 Stycznia 2011 Napisano 12 Stycznia 2011 Witam. Jeśli ktoś potrzebuje ową książę proponowaną przez kolegów to mogę ją podesłać w pdf'ie jak ktoś chce pisać na pw.
Mateo89 Napisano 3 Lutego 2011 Napisano 3 Lutego 2011 też reflektuję na tę książeczkę, jeśli można prosić na gajmat@gmail.com
dzemi15 Napisano 3 Lutego 2011 Napisano 3 Lutego 2011 Zamiast kupowania drogiego zestawu avid'a można kupić taki: http://allegro.pl/zestaw-do-odpowietrzania-avid-juicy-elixir-i1430428963.html#gallery, który zapewne działa równie dobrze jak ten avida. Do odpowietrzenia hampli będziesz jeszcze potrzebował płyn do hamulców DOT 5.1
gradzio Napisano 1 Marca 2011 Napisano 1 Marca 2011 Witam. Jeśli ktoś potrzebuje ową książę proponowaną przez kolegów to mogę ją podesłać w pdf'ie jak ktoś chce pisać na pw. jeśli możesz to prześlij ni tę książkę: gradzio(at)o2.pl Z góry wielkie dzięki
Mod Team michuuu Napisano 1 Marca 2011 Mod Team Napisano 1 Marca 2011 Jeżeli się nakład nie wyczerpał to i ja poproszę książkę na: k.bla@wp.pl Dzięki.
PiterForce5 Napisano 5 Marca 2011 Napisano 5 Marca 2011 Mógłby mi też ktoś przesłać tą książkę?? piterforce@onet.eu Z góry dzięki
Sonix Napisano 6 Marca 2011 Napisano 6 Marca 2011 Drodzy forumowicze jeśli ktoś chce tą książkę to bardzo proszę o kontakt na PW, a nie nabijać postów nie na temat. P.S. od 10.03.2011 do 20.03.2011 nie jestem dostępny więc nie będę mógł pomóc w przesłaniu książki.
Mod Team Franio Napisano 6 Marca 2011 Mod Team Napisano 6 Marca 2011 Proponuję wrzucić ową książkę w formacie pdf na jakiś serwer, wkleić link i po kłopocie. szybalski, jeśli nie masz czasu, ja mogę się tym zająć. Za twoją zgodą oczywiście.
sEs Napisano 6 Marca 2011 Napisano 6 Marca 2011 Podejrzewam że tu chodzi o prawa autorskie (panuje podobna zasada jak w temacie artykułów z czasopism) Koniec OT
Sonix Napisano 7 Marca 2011 Napisano 7 Marca 2011 Podejrzewam że tu chodzi o prawa autorskie (panuje podobna zasada jak w temacie artykułów z czasopism) Koniec OT Dokładnie tak. Za wystawianie takich książek i podanie linku na forum równa się z ostrzeżeniem od admina za naruszanie praw autorskich. P.S. ale możecie w tym dziale dziękować
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.