Skocz do zawartości

[narzedzia] Czyli co mi potrzeba i gdzie dostac ?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Z tym sezonem zamierzam sam w 100% serwisowac swoj rowerek, jestem laikiem jezeli chodzi o rozkrecanie amortyzatora i odpowietrzanie hamulcow, jednak mysle ze idzie sie tego nauczyc :)

Tu moje pytanie, jakie narzedzia sa mi potrzebne do

Odpowietrzania hamulców hamulców (AVID ELIXIR CR)

Rozkrecenia amortyzatora, wymiana oleju REBA SL (2010)

Rozkrecenie korby,kasety (Truvativ Stylo / Sram PG 990)

to chyba tyle, bo reszte mam

ewentualnie jakich innych czynnosci moge sie podjac myslac np o hamulcach ? Czy cos powinienem robic z tloczkami ?

Napisano

Tu moje pytanie, jakie narzedzia sa mi potrzebne do

Odpowietrzania hamulców (AVID ELIXIR CR)

Rozkrecenia amortyzatora, wymiana oleju REBA SL (2010)

Rozkrecenie korby,kasety (Truvativ Stylo / Sram PG 990)

Do hamulców Avida potrzebujesz zestawu do odpowietrzania, tu masz wątek jak zrobić go samemu, a tu gotowy oryginalny zestaw.

Do amortyzatora raczej nie potrzeba nic specjalnego, nie wiem tylko czy w Rebie nie ma pierścieni segera.

Do korby może się przydać klucz do suportu, ale dopiero jak będziesz go wymieniał. Do tego jeszcze bacik do kasety, klucz do kasety i może się przydać rozkuwacz do łańcucha.

Jeżeli z zaciskami nie masz żadnych problemów to tłoczków bym nie ruszał.

Napisano

A zeby zdjac te miski ktore sie naklada na mufe suportu ? Gdzies widzialem taki klucz jendka nie moge go namierzyc.

Napisano

A do tych korb nie potrzeba czasem jakiegos sciagacza? Ktos sie zalil ze 'ponoc jest nie potrzebny' ale nie idzie mu sobie bez niego poradzic.

Napisano

Przy lewym ramieniu masz śrubę 8mm a na niej nakrętkę 10mm. Wystarczy wsadzić imbus 8mm i odkręcić. Z początku może być ciężko bo pewnie śruba jest nieco zapieczona, w takim wypadku możesz też odkręcić wpierw nakrętkę, następnie śrubkę, potem wkręcić całość ponownie i dopiero odkręcać śrubkę (nakrętka robi za blokadę dzięki której odkręcając śrubkę wykręcasz ramię korby).

Napisano

Witam.

Jeśli ktoś potrzebuje ową książę proponowaną przez kolegów to mogę ją podesłać w pdf'ie jak ktoś chce pisać na pw.

• 3 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
Napisano

Witam.

Jeśli ktoś potrzebuje ową książę proponowaną przez kolegów to mogę ją podesłać w pdf'ie jak ktoś chce pisać na pw.

jeśli możesz to prześlij ni tę książkę:

gradzio(at)o2.pl

Z góry wielkie dzięki

Napisano

Drodzy forumowicze jeśli ktoś chce tą książkę to bardzo proszę o kontakt na PW, a nie nabijać postów nie na temat.

P.S. od 10.03.2011 do 20.03.2011 nie jestem dostępny więc nie będę mógł pomóc w przesłaniu książki.

• Mod Team
Napisano

Proponuję wrzucić ową książkę w formacie pdf na jakiś serwer, wkleić link i po kłopocie.

szybalski, jeśli nie masz czasu, ja mogę się tym zająć. Za twoją zgodą oczywiście.

Napisano

Podejrzewam że tu chodzi o prawa autorskie (panuje podobna zasada jak w temacie artykułów z czasopism)

Koniec OT

Napisano

Podejrzewam że tu chodzi o prawa autorskie (panuje podobna zasada jak w temacie artykułów z czasopism)

Koniec OT

Dokładnie tak. Za wystawianie takich książek i podanie linku na forum równa się z ostrzeżeniem od admina za naruszanie praw autorskich.

P.S. ale możecie w tym dziale dziękować :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...