Skocz do zawartości

[koło] Jakie do 600zł?

emuv

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czasami się zdarzy, że jest w drodze jakaś hopka i wyskoczę z niej. Ale tu prędzej koło załatwiłem na zjeździe po korzeniach.

Teraz myślę też czy nie zmienić szprych. I zastanawiałem się nad Sapim Force 2.2-1.8-2.0.

Ja na obecnym kole nie raz jeździłem taką wspaniałą trasą jaką mamy w wigierskim parku narodowym gdzie przez około 1-2 km trasa składa się z samych korzeni gdzie praktycznie cały rower nonstop skacze i obręczy nic się nie stało. Może klucz jest w tym, że mam szersze opony (2.0 i 2.1) i 4 bary.

No i właśnie ktoś się orientuje, jakie obręcz mavic717 ma ograniczenia barów?(tzn czy przy oponie 2.0 mogę wpompować te 4 bary ;p) i jak się w końcu zdecydujecie na jakieś szprychy i będą tego warte to piszcie, bo mam jeszcze trochę czasu a widzę że cały czas jakieś nowe opinie. Dobrze by wypowiedział się ktoś, kto jeździł na różnych i wie które są "najlepsze".

Napisano

http://www.tech-mavic.com/tech-mavic/technical_manual/data/docs/products/2_125.pdf - śmiało możesz pompować te 4 bary

Co do szprych, problem w tym, że najczęściej zmieniamy je wraz z kołem/obręczą i porównania nie są obiektywne. Przy dobrym zaplocie mógłbyś użyć nawet Sapim Laser, ale bezpieczniejszym wyjściem będzie tak jak mówiłem powyżej d-light.

Mocniejsze szprychy typu 2.0-1.8-2.0 czy tym bardziej 2.2-1.8-2.0 są zalecane dla cięższych osób, lub do poważniejszych odmian mtb.

Napisano

Opony 2.0 pompuje od 1.9 do 2.5 bara jest bezpieczniej na 4 barach przód na zakrętach ucieka.

Właśnie oglądałem też te D-lighty 2.0-1.65-2.0.

Będę musiał z tyłu koło przepleść i dać je pewnej osobie, która złoży je porządnie.

• 3 miesiące temu...
Napisano

Odświeżam trochę temat bo w końcu znalazłem budżet na zakup ;)

- piasty novatec NT-D712 i D711 w kolorze białym pod 32 szprychy kupione

- obręcze dt swiss xr 4.2 biała pod 32 szprychy kupione

Teraz pytanie - jakie nyple (wolę zdecydowanie mosiężne, czarne) tylko jakiej firmy, jakie rozmiary bo się kompletnie w tym nie orientuję. Drugie - jakie szprychy (oby nie cieniowane i wytrzymałe). Ogólnie wytrzymałość jest dla mnie ważniejsza od wagi, ale też bez przesady.

Btw. Wiecie gdzie można wysłać koła do porządnego zaplotu?

Napisano
Btw. Wiecie gdzie można wysłać koła do porządnego zaplotu?

Wyślij do mnie :D

A tak na poważnie, kiedy znajdziesz odpowiedniego fachowca, który Ci te kółka złoży, na pewno sam coś sensownego Ci dobierze. Osobiście bez obaw wszedłbym w szprychy i nyple jednej dwóch firm liderów na tym rynku (Sapim, DT Swiss). Co do ich długości to fachowiec dobierze Ci odpowiednie. Najczęściej używane są nyple mosiężne 12 mm, gdybyś wolał inne (14, 16 mm) konieczne jest dobranie krótszych szprych.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...