DamianDro Napisano 9 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 WJAZD ROWEREM NA ETNĘ Sycylia - Etna 3340m.npm - najwyższy wulkan Europy Wjazd rowerem z poziomu 1000m.npm na Krater Sylwestrowy 1986m.npm a następnie powulkaniczną trudną technicznie drogą na wysokość około 3000m.npm na krater o powstały w na przełomie 2002/2003 roku tuż obok zalanego i zniszczonego lawą Schroniska Rifugio Torre del Filosofo 2920m.npm. Podjazd zaczyna się obok schroniska Rifugio Sapienza za dwoma szlabanami, tu asfalt zamienia się w czarny ubity przez jadące na górę busy pył. Momentami jest dosyć grząsko i koła tracą przyczepność szczególnie na bardziej stromych odcinkach podjazdu oraz podczas mijania się z busami. Max. nachylenie to około 16-18%, Przez większość trasy jednak nachylenie nie przekracza 10-12%. Wjazd rowerem od głównego parkingu zajął mi mniej niż 2 godziny. Pod koniec trasy na wysokości około 2800m.npm chwilami nieprzyjemny zapach siarki w wydobywających się na szczycie wulkanu kraterów. Jeśli ktoś będzie miał okazję na wjazd na Etnę to zdecydowanie polecam, niezła zabawa i dość niezwykłe miejsce do jazdy na rowerku... więcej na mojej stronie www.DamianDrobyk.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soliner Napisano 9 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 Epicko! i trasa jest normalnie otwarta, żadnych ograniczeń? Kurcze niezwykła trasa, chyba mało powiedziane, szok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianDro Napisano 9 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 Epicko! i trasa jest normalnie otwarta, żadnych ograniczeń? Kurcze niezwykła trasa, chyba mało powiedziane, szok W sumie tak, są dwa szlabany, przez jeden się przejeżdża obok, przez drugi się przechodzi pod lub nad, jakiś tam zakaz wjazdu dla wszystkich pojazdów;) , ale zakazu dla rowerów nie widziałem więc się nie liczy:) za szlabanem już tylko ostry podjazd i "żwirek". Co jakiś czas mijają się busy dowożące turystów blisko górnego krateru. Ale nikt przynajmniej mnie się nie czepiał. Kierowcy nie zwracali na mnie uwagi a turyści kibicowali. Zabawa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soliner Napisano 9 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 To sama radość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość JGa Napisano 21 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 DamianDro forma rośnie? nie znudziła ci się kapela? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gromosmok Napisano 21 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 Super trasa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianDro Napisano 24 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 DamianDro forma rośnie? nie znudziła ci się kapela? Ani Kapela ani Szybowcówa. Te górki mogę jeździć zawsze;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartekf500 Napisano 28 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2011 Że tak spytam ( z ciekawości ) ile taka wyprawa kosztuje? (mniej- więcej) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProEvolution Napisano 28 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2011 Że tak spytam ( z ciekawości ) ile taka wyprawa kosztuje? (mniej- więcej) Też chciałbym wiedzieć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianDro Napisano 6 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 6 Lutego 2011 Też chciałbym wiedzieć Koszty? jak na każdej mojej wyprawie maksymalnie minimalne.... wyjazd autem więc wiadomo paliwo.... jedzenie? jeść trzeba wszędzie a zakupy przeważnie w marketach... i sporo żarcia w bagażniku wiezione z Polski... spanie? namiot lub samochód... las, polana, parking, wszystkie ciche i ustronne miejsca. Wszystkie moje wyprawy jak na razie mieszczą się poniżej 1000zl na osobę. W koszty wyprawy nie wliczam przygotowania się do wyjazdu, przygotowania auta, roweru, innych sprzętów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.