aztej Napisano 9 Stycznia 2011 Napisano 9 Stycznia 2011 Chciałbym nieco zmodernizować swojego bika i idąc z duchem czasu i postępującą modą, planuję doposażyć rower w hamulce tarczowe. Z uwagi na ograniczone fundusze najpierw przód a w przyszłości tył. Koło miało by się składać z piasty Deore XT CL, obręczy Mavic XM719, nypli mosiężnych i nie wiem jakich szprych. Czy zastosować zwykłe proste szprychy, czy też mogę pozwolić sobie na jakieś cieniowane? Moja waga jak w tytule ponad 0,1 tony i ambitna jazda po nizinnych lasach
marcinusz Napisano 9 Stycznia 2011 Napisano 9 Stycznia 2011 Ważąc 90 kg na podobne pytanie odpowiedziałem sobie, że może 2-1.8-2 ma sens. Choć nie wiem czy w tylnym kole nie lepiej pozostać przy niecieniowanych, aby nie tracić na sztywności i przeniesieniu napędu. Przy wadze 110 kg nie kombinowałbym z cieniowanymi szprychami. Korzyści z mniejszej masy szprych raczej trudniej będzie dostrzec niż ewentalne kłopoty z niej wynikające.
rastatajm Napisano 9 Stycznia 2011 Napisano 9 Stycznia 2011 Wrzuć DT Champion i będziesz miał mega dobre szprychy, które dadzą sztywność i wytrzymałość. W porównaniu do cieniowanych to tylko 60g różnicy na 64 szt wg danych na dtswiss. Piszę tylko, bo z twojego opisu wynika, że nie jeździsz w maratonach czy czymś pochodnym.
Earl Napisano 9 Stycznia 2011 Napisano 9 Stycznia 2011 Dokładnie, polecam DT Champion. Są mocne, miałem zaplecione na nich 3 koła, wszystkie wytrzymały (w tylnym pękła obręcz, to nie z winy szprych), używałem do DH/FR, ale ważę 47kg.
Cuberider Napisano 9 Stycznia 2011 Napisano 9 Stycznia 2011 nie wiedzę problemu by dać zwykłe nierdzewki 2mm np. Richman są tanie i dobre. Jak koło jest dobrze zaplecione przy normalnej jeździe szprychy nie powinny pękać pomimo Twoich 110 kg, ważne by zaplot nie był mniejszy niż 36 otworów
aztej Napisano 9 Stycznia 2011 Autor Napisano 9 Stycznia 2011 W mojej Meridzie fabryczne koła mają 32 szprychy i przednie koło nie wymagało jeszcze centrowania, także zostanę przy takiej ilości. Budowę koła planuję zlecić Bikestacji, może macie jakieś doświadczenia z kołami składanymi u Nich. Konkretnie jaką długość szprych podać, bo kalkulatory to dla mnie czarna magia. Czy wystarczy, że napiszę maila i sami dobiorą?
nabial Napisano 9 Stycznia 2011 Napisano 9 Stycznia 2011 championy dosc szybko sie mecza...mimo wszystko na nizinne lasy sa dobra i tania propozycja, ale uzyj 36 sztuk na 3x
Earl Napisano 9 Stycznia 2011 Napisano 9 Stycznia 2011 Skoro płacisz im za zaplatanie, szprychy itp. to powinni Ci raczej coś dobrać.
Gość Napisano 9 Stycznia 2011 Napisano 9 Stycznia 2011 Kolka na DT Competition 36 szt,na 3 krzyze.Wytrzymuja juz 3 rok charatania po beskidzkiej rabance w enduro.Waga praktycznie jak Twoja.
Hetman Napisano 10 Stycznia 2011 Napisano 10 Stycznia 2011 Jak koniecznie chcesz cieniowane to zawsze możesz wziąć Alpiny ale nie będą lżejsze tylko cięższe ...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.