Skocz do zawartości

[szprychy] jakie szprychy wytrzymają 110kg

aztej

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chciałbym nieco zmodernizować swojego bika i idąc z duchem czasu i postępującą modą, planuję doposażyć rower w hamulce tarczowe. Z uwagi na ograniczone fundusze najpierw przód a w przyszłości tył.

Koło miało by się składać z piasty Deore XT CL, obręczy Mavic XM719, nypli mosiężnych i nie wiem jakich szprych.

Czy zastosować zwykłe proste szprychy, czy też mogę pozwolić sobie na jakieś cieniowane?

Moja waga jak w tytule ponad 0,1 tony i ambitna jazda po nizinnych lasach :)

Napisano

Ważąc 90 kg na podobne pytanie odpowiedziałem sobie, że może 2-1.8-2 ma sens. Choć nie wiem czy w tylnym kole nie lepiej pozostać przy niecieniowanych, aby nie tracić na sztywności i przeniesieniu napędu.

Przy wadze 110 kg nie kombinowałbym z cieniowanymi szprychami. Korzyści z mniejszej masy szprych raczej trudniej będzie dostrzec niż ewentalne kłopoty z niej wynikające.

Napisano

Wrzuć DT Champion i będziesz miał mega dobre szprychy, które dadzą sztywność i wytrzymałość. W porównaniu do cieniowanych to tylko 60g różnicy na 64 szt wg danych na dtswiss. Piszę tylko, bo z twojego opisu wynika, że nie jeździsz w maratonach czy czymś pochodnym.

Napisano

Dokładnie, polecam DT Champion. Są mocne, miałem zaplecione na nich 3 koła, wszystkie wytrzymały (w tylnym pękła obręcz, to nie z winy szprych), używałem do DH/FR, ale ważę 47kg. ;)

Napisano

nie wiedzę problemu by dać zwykłe nierdzewki 2mm np. Richman są tanie i dobre. Jak koło jest dobrze zaplecione przy normalnej jeździe szprychy nie powinny pękać pomimo Twoich 110 kg, ważne by zaplot nie był mniejszy niż 36 otworów

Napisano

W mojej Meridzie fabryczne koła mają 32 szprychy i przednie koło nie wymagało jeszcze centrowania, także zostanę przy takiej ilości. Budowę koła planuję zlecić Bikestacji, może macie jakieś doświadczenia z kołami składanymi u Nich. Konkretnie jaką długość szprych podać, bo kalkulatory to dla mnie czarna magia. Czy wystarczy, że napiszę maila i sami dobiorą?

Napisano

Kolka na DT Competition 36 szt,na 3 krzyze.Wytrzymuja juz 3 rok charatania po beskidzkiej rabance w enduro.Waga praktycznie jak Twoja.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...