Skocz do zawartości

[korba] czy pasuje

matizab

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,chciałbym kupić korbę tylko nie wiem jaką:

Mam 8 rzędową kasetę HG40-aw i łańcuch KMC-Z

czy niżej wymionione korby będą pasowaća jesli nie to co musiałbym zmienić( czy w przypadku korby FC-M552 wystarczy łańcuch?) :

-FC-M552

kompatybilna wyłącznie z dziesięcioma biegami,

-wyłącznie pod kierunkowy łańcuch HG-X 10,

-przeznaczenie MTB,

-blaty wymienne 42-32-24 zęby,

-masa 949 gramy,

-długość ramion 175mm,

-pod mufe 68 lub 73mm

-FC-M590

System: Mega-9

Długość ramion: 175mm

Koronki: 44/32/22T

Linia łańcucha: 50mm

Szerokość mufy: od 68 lub 73mm (podkładki w komplecie)

Zastanawiam się jeszcze nad alivio octalink ale za 60zł wiecej moge mieć to co przedstawiłem wyżej.

pzd

Napisano

Przerzutka przednia SLX FD-M661 do 9 rzędowych kaset

Maksymalna tarcza 44T.

Przerzutka tylna Altus RD-M300 do 8 rzędowych kaset

• Mod Team
Napisano

Pierwsza nie podejdzie, przecież jest w opisie że kompatybilna z 10ma biegami. Druga będzie ok, kwestia czy przyjmie łańcuch, ale możliwe, korby są bardziej tolerancyjne od kaset. Ale jak łańcuch i kaseta ma już sporo przejechane warto by je wymienić. Co do przerzutek, tylna nie ma znaczenia, przednia, np. Alivio nie współpracuje z blatem 44t.

Napisano

Pierwsza nie podejdzie, przecież jest w opisie że kompatybilna z 10ma biegami. Druga będzie ok, kwestia czy przyjmie łańcuch, ale możliwe, korby są bardziej tolerancyjne od kaset. Ale jak łańcuch i kaseta ma już sporo przejechane warto by je wymienić. Co do przerzutek, tylna nie ma znaczenia, przednia, np. Alivio nie współpracuje z blatem 44t.

I już wszystko wiem, dzięki tylko dziwne skoro alivio współpracuje z 42i 48 T to dlaczego nie 44 T, mój slx skoro współpracuje z 44T to nie współpracuje z 42T i z 48T???????

Napisano

która korba bedzie lepsza, zależy mi bardziej na wytrzymałości niż na wadze,

1. Deore FC-M590 175mm 44-32-22,suport hollowtech II-cena 210 zł

(największa koronka jest aluminiowa -pozostałe stalowe)

znalazłem temat na internecie gdzie forumowicze twierdzą że deore ma mniej trwałe blaty niż np: alivio, łożyska suportu trzeba często wymieniać)

2.Alivio FC-M410, suport octalink -cena 150 zł

Napisano

Korba deore powinna zrobić więcej km, a zarazem być sztywniejszą, o ile to jest na plus, o tyle znajdzie się tutaj parę osób, piszących o słabości zewnętrznych łożysk suportu w systemie HII, które to przejechały marne 4tyś km i wymieniały suport (koszt od 80 zł w górę). Ja natomiast mam taki suport od 10 tyś km i nadal ma się dobre, a jeżdżę również zimą. Z tym że ściągam go raz w miesiącu płuczę łożyska i daje nowy smar.

Napisano

Korba deore powinna zrobić więcej km, a zarazem być sztywniejszą, o ile to jest na plus, o tyle znajdzie się tutaj parę osób, piszących o słabości zewnętrznych łożysk suportu w systemie HII, które to przejechały marne 4tyś km i wymieniały suport (koszt od 80 zł w górę). Ja natomiast mam taki suport od 10 tyś km i nadal ma się dobre, a jeżdżę również zimą. Z tym że ściągam go raz w miesiącu płuczę łożyska i daje nowy smar.

jeżeli chodzi o suport H2 to dzwoniłem do sklepu w mojej okolicy i sprzedawca powiedział mi ze suport za 40 zł spokojnie u nich kupie( nie wiem jaki).

jeszcze jedno, mam lańcuch na którym są symbole "KMC Z SP Super Narrow"( nie wiem co to za model, taki miałem w rowerze) przebieg ma niewielki z 50-60 km, czy do nowej korby kupić nowy łańcych, mysle o jakimś HG40 lub HG50??

Napisano

Może i nowy ale coś nie mam szczerze mówiąc przekonania do KMC, jak już to coś z hg40 czy 50. Nawet nie wiem czy wówczas trochę lepiej nie wyjdzie Connex.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...