matizab Napisano 8 Stycznia 2011 Napisano 8 Stycznia 2011 Witam,chciałbym kupić korbę tylko nie wiem jaką: Mam 8 rzędową kasetę HG40-aw i łańcuch KMC-Z czy niżej wymionione korby będą pasowaća jesli nie to co musiałbym zmienić( czy w przypadku korby FC-M552 wystarczy łańcuch?) : -FC-M552 kompatybilna wyłącznie z dziesięcioma biegami, -wyłącznie pod kierunkowy łańcuch HG-X 10, -przeznaczenie MTB, -blaty wymienne 42-32-24 zęby, -masa 949 gramy, -długość ramion 175mm, -pod mufe 68 lub 73mm -FC-M590 System: Mega-9 Długość ramion: 175mm Koronki: 44/32/22T Linia łańcucha: 50mm Szerokość mufy: od 68 lub 73mm (podkładki w komplecie) Zastanawiam się jeszcze nad alivio octalink ale za 60zł wiecej moge mieć to co przedstawiłem wyżej. pzd
Earl Napisano 8 Stycznia 2011 Napisano 8 Stycznia 2011 To też chyba zależy od przedniej i tylnej przerzutki (długość wózka) czy będzie pasować.
matizab Napisano 8 Stycznia 2011 Autor Napisano 8 Stycznia 2011 Przerzutka przednia SLX FD-M661 do 9 rzędowych kaset Maksymalna tarcza 44T. Przerzutka tylna Altus RD-M300 do 8 rzędowych kaset
Mod Team sznib Napisano 8 Stycznia 2011 Mod Team Napisano 8 Stycznia 2011 Pierwsza nie podejdzie, przecież jest w opisie że kompatybilna z 10ma biegami. Druga będzie ok, kwestia czy przyjmie łańcuch, ale możliwe, korby są bardziej tolerancyjne od kaset. Ale jak łańcuch i kaseta ma już sporo przejechane warto by je wymienić. Co do przerzutek, tylna nie ma znaczenia, przednia, np. Alivio nie współpracuje z blatem 44t.
matizab Napisano 8 Stycznia 2011 Autor Napisano 8 Stycznia 2011 Pierwsza nie podejdzie, przecież jest w opisie że kompatybilna z 10ma biegami. Druga będzie ok, kwestia czy przyjmie łańcuch, ale możliwe, korby są bardziej tolerancyjne od kaset. Ale jak łańcuch i kaseta ma już sporo przejechane warto by je wymienić. Co do przerzutek, tylna nie ma znaczenia, przednia, np. Alivio nie współpracuje z blatem 44t. I już wszystko wiem, dzięki tylko dziwne skoro alivio współpracuje z 42i 48 T to dlaczego nie 44 T, mój slx skoro współpracuje z 44T to nie współpracuje z 42T i z 48T???????
TocaS Napisano 8 Stycznia 2011 Napisano 8 Stycznia 2011 Przerzutka SLX'a obsłuży blat 44 i korbę musisz wybrać pod mega9, dynasys może być niekompatybilna.
matizab Napisano 8 Stycznia 2011 Autor Napisano 8 Stycznia 2011 czyli korba może mieć max 44T, a system Mega9 bedzie działać.
matizab Napisano 9 Stycznia 2011 Autor Napisano 9 Stycznia 2011 która korba bedzie lepsza, zależy mi bardziej na wytrzymałości niż na wadze, 1. Deore FC-M590 175mm 44-32-22,suport hollowtech II-cena 210 zł (największa koronka jest aluminiowa -pozostałe stalowe) znalazłem temat na internecie gdzie forumowicze twierdzą że deore ma mniej trwałe blaty niż np: alivio, łożyska suportu trzeba często wymieniać) 2.Alivio FC-M410, suport octalink -cena 150 zł
TocaS Napisano 9 Stycznia 2011 Napisano 9 Stycznia 2011 Korba deore powinna zrobić więcej km, a zarazem być sztywniejszą, o ile to jest na plus, o tyle znajdzie się tutaj parę osób, piszących o słabości zewnętrznych łożysk suportu w systemie HII, które to przejechały marne 4tyś km i wymieniały suport (koszt od 80 zł w górę). Ja natomiast mam taki suport od 10 tyś km i nadal ma się dobre, a jeżdżę również zimą. Z tym że ściągam go raz w miesiącu płuczę łożyska i daje nowy smar.
matizab Napisano 9 Stycznia 2011 Autor Napisano 9 Stycznia 2011 Korba deore powinna zrobić więcej km, a zarazem być sztywniejszą, o ile to jest na plus, o tyle znajdzie się tutaj parę osób, piszących o słabości zewnętrznych łożysk suportu w systemie HII, które to przejechały marne 4tyś km i wymieniały suport (koszt od 80 zł w górę). Ja natomiast mam taki suport od 10 tyś km i nadal ma się dobre, a jeżdżę również zimą. Z tym że ściągam go raz w miesiącu płuczę łożyska i daje nowy smar. jeżeli chodzi o suport H2 to dzwoniłem do sklepu w mojej okolicy i sprzedawca powiedział mi ze suport za 40 zł spokojnie u nich kupie( nie wiem jaki). jeszcze jedno, mam lańcuch na którym są symbole "KMC Z SP Super Narrow"( nie wiem co to za model, taki miałem w rowerze) przebieg ma niewielki z 50-60 km, czy do nowej korby kupić nowy łańcych, mysle o jakimś HG40 lub HG50??
olomaster Napisano 9 Stycznia 2011 Napisano 9 Stycznia 2011 50-60 km to nowy łańcuch jest . Wg mnie nie ma sensu kupować nowego
TocaS Napisano 9 Stycznia 2011 Napisano 9 Stycznia 2011 Może i nowy ale coś nie mam szczerze mówiąc przekonania do KMC, jak już to coś z hg40 czy 50. Nawet nie wiem czy wówczas trochę lepiej nie wyjdzie Connex.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.