koziat Napisano 8 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 Przymierzam się do wymiany manetki wraz z przerzutką w moim rowerze fr\dh i zastanawiam się który zestaw najlepiej było by wybrać przerzutka RD-M810(saint) gs + manetka SL-M660(slx) lub przerzutka X-9 gs + manetki X-9 €żywane w dobrym stanie Dodatkowo dodam choć to chyba nie ma większego znaczenie ,że będzie to współpracować z kasetą x-7 wersją szosową oraz z łańcuchem x-7. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bugatti Napisano 8 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 Jeśli naprawde jeździsz extreme to tylko saint+slx.O sramie się nie wypowiem bo nie jeździłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koziat Napisano 8 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 właśnie nie mogę się zdecydować. Saint jest z założenia zrobiony do ostrej jazdy ale dużo osób mówi że jak ostra jazda to tylko sram. Teraz mam przerzutkę slx i bardzo byłem z niej zadowolony nigdy nie jeździłem na sramie i dlatego ciągnie mnie do tego żeby wypróbować ten zestaw zwłaszcza że na tyle zwolenników ale boję się bo może to być chybiony pomysł a kasa jest za duża żebym mógł sobie tak eksperymentować... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 8 Stycznia 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 W tej dyscyplinie kolarstwa brałbym Saint'a, gorzej byłoby gdybym miał wybierać sprzęt do XC. Tak jak napisałeś Saint został stworzony po to by go traktować ostro. Niemniej całkowita zmiana napędu z jednego producenta na drugi jest bardzo kosztowna, więc warto teraz się zastanowić. Choć jak dla mnie Saint. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koziat Napisano 8 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 mi nie chodzi o całkowitą wymianę bo w grę wchodzi tylko manetka i przerzutka bo kaseta łańcuch i przedni blat są nowe i na pewno będą działały z oboma zestawami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 8 Stycznia 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 Tak wiem, chodziło mi o to, że teraz jak jest okazja można wybierać jak się chce. Natomiast gdy mamy już jakiś zestaw to wymiana manetek i przerzutki tylnej nie jest tania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Earl Napisano 8 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 Wolałbym Sainta, Przerzutka RD-M810, ew. jeśli miałbyś więcej kasy to mógłbyś się pokusić o manetki XT (albo dozbierać do manetek Saint SL-M810, z kolei te są bardzo drogie ) . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koziat Napisano 8 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 Na manetki raczej więcej kasy nie będzie bo musiał bym ponad 100zł dołożyć ale czytałem ,że slx niewiele się różni od xt . Manetki Saint'a odpadają z wiadomych przyczyn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 8 Stycznia 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 Koziat, mam prośbę zupełnie poza tematem. Sprawdź znaczenie słowa Interpunkcja i zacznij ją stosować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrdi Napisano 8 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 O manetkach był już jakiś temat, a co do manetek SLX'a to bliżej im do Deore niż do XT jeździłem na wszystkich po za XTR'em i właśnie XT jest nieporównywalnie lepszy całkiem inna kultura pracy, Warto dołożyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacekc12 Napisano 8 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 @piotrdi, w 100% się zgadzam, pomyślałem sobie że szkoda pieniędzy i kupiłem slx. Ale gdy przejechałem się na kolegi xt-kach to zmieniłem zdanie o 180st. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koziat Napisano 8 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 problem w tym że slx'a mogę kupić za 90zł tylko na tył a xt za ok250 gdzie płacę za lewą manetkę ,której nie wykorzystam bo mam napinacz. zmieniam zdanie znalazłem tylko na tył za 150zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hanzo Napisano 8 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 Tu z przesyłką wyjdzie Ci 142. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koziat Napisano 8 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 dzięki wszystkim za pomoc w takim razie wezmę sainta + xt nie chcę zakładać nowego tematu a mam jeszcze jedno pytanie w mojej korbie fc-m805 (saint) zaczyna padać mi suport i nie wiem jaki kupić.Inwestować w jakiś porządny typu Race Face Dh za 180zł czy wystarczy zwykły do deore za 40zł?? Czy różnica pomiędzy tymi suportami będzie na tyle odczuwalna że opłaca się wydawać 140zł więcej?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
senjiro Napisano 8 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 W tej dyscyplinie kolarstwa brałbym Saint'a, gorzej byłoby gdybym miał wybierać sprzęt do XC. W takim przypadku tylko X-9/X-9 sam jeżdżę na takim secie i nigdy nie zamierzam wracać do shimano. precyzja zmiany biegów w sramie jest miażdżąca, gorzej z wytrzymałością, przez ostatnie 3 lata zmieliłem dwie X-9 Więc w Twoim przypadku popieram poprzedników. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koziat Napisano 8 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 a jak wygląda sprawa z tymi suportami? Jestem ciekawy waszych poglądów na ten temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
senjiro Napisano 8 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 a jak wygląda sprawa z tymi suportami? Jestem ciekawy waszych poglądów na ten temat. Moim zdaniem nie opłaca bo przynajmniej suporty Shimano H2 nie różnią się niczym. Poza tym przy odrobinie cierpliwości i zdolności do majsterkowania jesteś sobie sam w stanie przebić łożyska na takie z allegro za 8zł sztuka:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 8 Stycznia 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 koziat pomyśl nad suportem Accenta, tam masz już łożyska maszynowe i jak się zużyją kupujesz nowe i nie musisz nic przerabiać. senjiro ja jednak nie mam takiego przekonania do Srama i miałbym poważny dylemat przy wyborze obecnie, ale chyba zdecydowałbym się ponownie na Shimano z tym, że mieszankę SLX i XTR. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
senjiro Napisano 8 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 koziat pomyśl nad suportem Accenta, tam masz już łożyska maszynowe i jak się zużyją kupujesz nowe i nie musisz nic przerabiać. senjiro ja jednak nie mam takiego przekonania do Srama i miałbym poważny dylemat przy wyborze obecnie, ale chyba zdecydowałbym się ponownie na Shimano z tym, że mieszankę SLX i XTR. suport accenta też polecam, mam wersje pod Truvativa i kreci się już jeden sezon. Co do Srama to ja uznaję tylko triggery, a shimano z góry nie skreślam bo długo nie jeździłem więc trudno mi się wypowiedzieć na temat jakości działania. Ale w kwestii przełożenia manetki na przerzutkę to dalej nić się nie zmieniło o ile mi wiadomo : shimano - 1:2, a sram 1:1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 8 Stycznia 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 Ja uznaję tylko manetki cynglowe. Uważam, że Shimano w ostatnich latach dobrze się rozwinęło. Wprowadzili sporo zmian, nie mówię tu o napędzie 10 speed, bo to inna bajka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
senjiro Napisano 8 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 Triggery to właśnie takie cyngle:) tyle że Sramowskie, najfajniejsze jest to że obsługuję się je tylko kciukiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 8 Stycznia 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 Tak, wiem że Triggery to takie Sramowskie Rapid Fire od Shimano. Muszę cię zmartwić, bo Rapid Fire też obsługuje się tylko kciukiem (oczywiście nie wszystkie modele). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
senjiro Napisano 8 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 Na upartego to WSZYSTKIE rapidy jesteś w stanie zrzucić kciukiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 9 Stycznia 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 Ale trzeba się trochę nagimnastykować, żeby to zrobić. OK, ale koniec OT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artursx1 Napisano 9 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 Ja na twoim miejscu kupił x9 . Mniej z nimi problemów , regulujesz raz i jeździsz cały sezon , gdzie shimano reguluje się co ileś jazd ( mojego XTka tak trzeba , kumpla Saint 810 tak samo ) . Obie przerzutki działają płynnie . No i manetka srama ma sporą przewagę nad SLX który jest dość słaby . Co do suportu kup Deora , sam mam calutki sezon właśnie w saincie korbie 800 i bez luzu , ładnie się kręci , łatwo wymieniasz łożyska . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.