Skocz do zawartości

[Łancuch] Jaki kupic?

dawidos1312

Rekomendowane odpowiedzi

Pamiętaj, by łańcuch nie był o większej twardości niż kaseta, spowoduje to bowiem szybsze jej zniszczenie, zwróć uwagę również na ilość rzędów na kasecie, gdyż jest to ściśle powiązane z szerokością łańcucha. Myślę, że cena będzie raczej przystępna :D

Na temat twardości łańcucha i kasety jest tyle teorii, że nie wiadomo w co wierzyć. Ale nigdy nie spotkałem się z żadną z nich w literaturze, także żaden producent nic nie wspomina. A zawsze byłyby to dodatkowe cyferki do katalogu. Ponadto Campagnolo we wszystkich swoich grupach stosowało jeden łańcuch - C9! Czyli łańcuch za ~100zł. Od najniższej do najwyższej. Teraz jest trochę inaczej z racji rozróżnienia na 10 i 11 rzędów, no ale... Czytałem też, że ktoś badał twardościomierzem koronki Shimano - jak można się spodziewać, wielkich różnic nie było.

To wszystko składa mi się na jeden wniosek - wszystkie te teorie to mit.

Będzie pasował, tylko pamiętaj jeszcze o ważnej rzeczy, a mianowicie ilości ogniw w łańcuchu, by był takiej samej długości :D

Zaraz koledzy z forum napiszą, że nie ma to znaczenia, bo można sobie rozkuwać i skuwać, pytanie, tylko po co ?? :)

CN-HG50 będzie w porządku, w tej cenie mozesz sie tez zastanowic nad Wippermanem Connex 800, zbiera niezłe opinie.

Od razu kup sobie spinkę, bardzo ułatwia czyszczenie. Pamietaj, ze 8rzedowe spinki SRAM nie pasuja do łańcuchow Shimano HG. Takze KMC, Accent lub Wippermann. Ostatnia najlepsza, ale droga.

CN-HG50: Allegro

conneX 800: Allegro

O PC-48 możesz poczytać: forum

Osobiście brałbym Wippermanna. Do tego spinkę tego samego producenta - na allegro sprzedaje ten sam sklep, więc nie będziesz musiał płacić za dwie wysyłki. Trzeba jeszcze zaznaczyć, że spinka snap-on (z zestawu z łańcuchem) to nie ta sama, co conneX link (która jest zdecydowanie lepsza).

Pamiętaj, by łańcuch nie był o większej twardości niż kaseta, spowoduje to bowiem szybsze jej zniszczenie, zwróć uwagę również na ilość rzędów na kasecie, gdyż jest to ściśle powiązane z szerokością łańcucha. Myślę, że cena będzie raczej przystępna :)

Twardość łańcucha rowerowego to bzdura. Nie ma czegoś takiego jak wzrost twardości wraz ze wzrostem grupy, ani nie podaje tego shimano czy sram. Łańcuchy możemy podzieli na te ze zwykłymi sworzniami które teoretycznie będą mniej trwałe i łańcuchy ze sworzniami pokrytymi warstwą chromu, które powinny być bardziej trwałe. Błędne jest przekonanie, że zakładając "twardy" łańcuch (wysokiej grupy) do "miękkiej" kasety (niskiej grupy), szybko zniszczymy kasetę. Kaseta niszczy się w wyniku wyciągania łańcucha, czyli stosując łańcuch z wyższej grupy nie ma prawa nastąpić szybsze zniszczenie kasety z niższej grupy.

Twardość łańcucha rowerowego to bzdura. Nie ma czegoś takiego jak wzrost twardości wraz ze wzrostem grupy, ani nie podaje tego shimano czy sram. Łańcuchy możemy podzieli na te ze zwykłymi sworzniami które teoretycznie będą mniej trwałe i łańcuchy ze sworzniami pokrytymi warstwą chromu, które powinny być bardziej trwałe. Błędne jest przekonanie, że zakładając "twardy" łańcuch (wysokiej grupy) do "miękkiej" kasety (niskiej grupy), szybko zniszczymy kasetę. Kaseta niszczy się w wyniku wyciągania łańcucha, czyli stosując łańcuch z wyższej grupy nie ma prawa nastąpić szybsze zniszczenie kasety z niższej grupy.

Czy twardość łańcucha (w obrębie kilku grup Shimano lub SRAM) to bzdura? Ciężko powiedzieć bo jak wspomniałeś producenci nie podają twardości stali (w 99% przypadków stali). Osobiście jednak uważam, że masz rację jednak w 99% ;-)

Taki szosowy DA CN-7900 moim zdaniem zrobiony jest z innej, lepszej stali niż niższe modele. Oczywiście to tylko moje gdybanie (potwierdzone testami w rowerze). Najlepiej byłoby zbadać łańcuchy twardościomierzem; nie jestem pewien, czy niemiecki Bike już kiedyś tego nie robił. W którymś ze starszych MR był przedruk testu Shimano VS Campa, w którym podawano twardości zębatek korby i kasety obu producentów. Nie pamiętam, czy łańcuchy były tam również uwzględnione.

Niemniej jednak są łańcuchy twardsze jak i bardziej miękkie. Rohloff SLT-99, większość modeli Wippermann, Campa C9 to modele trwalsze i twardsze od japońskich odpowiedników. Jednak każdy kij ma 2 końce. Co prawda na C9 nie jeździłem, ale na Rohloff-ie i Wippermann-ie owszem. Oba te łańcuchy moim zdaniem płynnością pracy zdecydowanie ustępowały Shimano. Kolokwialnie mówiąc: dla mnie były i są po prostu gorsze.

"Błędne jest przekonanie, że zakładając "twardy" łańcuch (wysokiej grupy) do "miękkiej" kasety (niskiej grupy), szybko zniszczymy kasetę." Owszem, ale tylko w przypadku rowerów single-speed. W każdym napędzie MTB, czy to będzie "szóstka" czy "dziesiątka" musisz uwzględnić także to, że łańcuch pracuje także pod skosem. I nie mówię tu o tzw. przekosach. Twardszy od kasety łańcuch nawet jeśli jest nowiutki i niewyciągnięty nie niszczy jej tylko na środkowej koronce korby i środkowej koronce kasety (upraszczając napędy MTB). W przypadku zastosowania innej kombinacji biegów przy każdym obrocie korbą łańcuch rzeźbi sobie w zębach kasety jak Michał Anioł w marmurze :-) Gdy już je troszkę podszlifuje po skosie, stają się na tyle osłabione, że nawet nowy łańcuch pod obciążeniem odgina je w kier. przodu roweru co w prostej linii powoduje dobrze nam znane, denerwujące "przeskakiwanie".

Oczywiście nikt nie będzie jeździł po sklepach z twardościomierzem i dokonywał pomiarów bo to dla niektórych prosta droga do czubków.

Sam używam siłą rzeczy twardszego łańcucha niż kaseta i żyję, choć zużywa się ona szybciej niż w takim przypadku, gdyby łańcuch był od niej bardziej miękki.

Aby zamknąć temat na koniec warto dodać, że jak każdy wie miękki łańcuch należy częściej wymieniać. Należy sobie skalkulować, czy chcemy kupować łańcuchy, czy co jakiś czas kasetę.

Nadal stoję przy swoim.

Tak z autopsji: Stosowałem już różne kombinacje w rowerze z kasetą XT na łańcuchach od hg53 do xtr i nie było dużej różnicy w wyciągnięciu łańcucha, zaś przebiegi podobne plus minus 100 km jedynym łańcuchem, który dużej wytrzymał jest C9.

Łańcuchy na pewno różnią się płytką ogniwa łączącego i obrotowego : ocynk/kolor szary i brąz(hg53) zaś nawet wagę shimano podaje 304 gramy dla 116 ogniw od łańucha XTR po Deore.

Pomiary:

http://www.forumrowerowe.org/topic/64376-lancuch-shimano-xtr-czy-sram-pc-991/page__view__findpost__p__677505

Jeśli chodzi o łańcuchy z grup Deore-XTR, to ja się z Tobą jak najbardziej zgadzam. Również sądzę, że stal w tych produktach jest identyczna (mimo, iż nigdy tego nie weryfikowałem). Wskazuje na to brak dużej różnicy w cenie między poszczególnymi grupami, podobne przebiegi i marketingowa cisza.

Różnicą tak jak wspomniałeś jest cynkowanie (bądź jego brak), ale ma ono jedynie na celu zapobiec rdzewieniu. Trwałości łańcuchów proces ten wymiernie nie zwiększa.

Kilka pytań pomocniczych:

- jak jest zestopniowana Twoja obecna korba (ile zębatek ma największa koronka) ?

- jaka jest długość ramion Twojej obecnej korby ?

- co to jest dla Ciebie "w miarę przystępna cena" ?

- obecnie masz kwadrat czy inny system ?

Tak strzelajac co nieco w ciemno proponuję:

Shimano korba Alivio FC-M410 42/32/22 170mm

http://www.xtrabike.pl/?co=33&nr=259&strona=1

Od siebie mogę dodać, że kolor z ramion złazi pod wpływem jakiegokolwiek tarcia ekspresowo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...