Skocz do zawartości

[Łancuch] Jaki kupic?

dawidos1312

Rekomendowane odpowiedzi

Przystępna cena czyli nie za duża.Wolał bym coś lepsiejszego niz ta korba ALIVIO B)

Może jakis TRUVATIV czy cos takiego .Korbę mam na kwadrat a ilość zębów to nie wiem(moja obecna korba to SR SUNTOUR)

Dokładnie to ja nie wiem czy mam korbę na kwadrat.Mam ja seryjna w rowerze AUTHOR BASIC, jest napisane na niej SR SUNTOUR PFF, postaram sie dzis zmierzyc ramię kroby i policzyć te zeby

Akurat korba Alivio jest niezła. Z tym, że radzę wersję pod Octalink, będzie sztywniej. Znajomy ma taką, przekręcił już na pewno ponad 4k km i trzyma się nieźle. Tylko faktycznie farba ściera się ekspresowo.

A jeśli drożej, Deore pod HTII, czyli FC-M542 lub FC-M590.

Zębatki Truvativa mają opinię szybko zuzywających się, więc kierowałbym się jednak w stronę Shimano.

Klucz do suportu.

Klucz do korby.

Lub tańsze odpowiedniki.

Nie ma opcji, klucze potrzebne.

Dałem też powyżej nad zdjęciem link, w którym również znajdziesz trochę pomocy.

Musisz wziąć pod uwagę długość mufy suportowej w ramie jak i gwint (w 90% jest to BSA). Do korby natomiast należy dokupić odpowiednią długość osi suportu.

Farba z korby Deore też się ściera, z każdej korby ściera się chyba farba.

TocaS, dzięki za ten obrazek, nie wiedziałem że Shimano ma dwa rodzaje suportów Octalink. Deore FC-M445 ma mocowanie na Octalink V2.

Akurat klucz do korby nie jest potrzebny do jej montażu. Jeśli stara korba ma iść na śmietnik, wystarczy młotek.

W przypadku, gdy kupisz korbę HT2, suport masz w komplecie, zmieniasz jedynie położenie podkładek. Jeśli Octalink, suport dopasowujesz tak - sprawdzasz szerokość mufy (68 lub 73mm przy gwincie BSA, a na pewno masz taki). Samej długości osi (wałka) szukasz w plikach .pdf, np. z ze strony Shimano Możesz też napisać, na jaką korbę się decydujesz, ktoś na pewno doradzi. Jeszcze jedno. W przypadku suportu HT2 potrzebujesz innych kluczy niż te podane wyżej.

@Earl wiadomo, że z każdej korby schodzi, ale jednak w różnym tempie.

Link powyżej wszystko wyjaśnia nie rozumiem powtarzania tego samego, a młotkiem można sobie co najwyżej gwóźdź wbić w deskę. Uderzenia młotkiem w ramię korby, może negatywnie wpłyną na konstrukcję ramy. Ściągałem już sto razy korbę i czasami miałem problem ze zwykłym kluczem, a co dopiero z młotkiem.

Korba ma na pewno 42 zęby lub 44, o 3 się raczej nie pomyliłeś więc pewnie 42. No chyba, że jeden ułamany, ale to drobiazg.

Ramię źle zmierzyłeś, mierzymy od środka otworu do środka. A i tak najprościej jest zajrzeć z drugiej strony- ilości zębów na każdej zębatce masz po ich wewnętrznych stronach (musisz poszukać, moga być zabrudzone, ale na pewno są), a długość ramienia powinna być wyryta po wewnętrznej stronie, tuż przy gwincie.

Postaram si edzis zmierzyc i policzyc te zeby jeszcze raz! :)

Edit:Na korbie jest napisane 175.Czyli pewnie długosc ramienia jest 175mm.Zębów jest 42.Poniżej fota :http://img20.imageshack.us/f/zdjcie068d.jpg/

To więc jaką brać ta korbe? Czy może poczekać do lata i pojde do serwisu koleś mi odkreci korbe i suport ,i powie jakie rozmiary mam wziać?

Skoro masz zamiar wymieniać napęd i masz pieniądze na korbę, wymieniaj zamiast męczyć potem nową korbę zużytym już trochę łańcuchem.

Jeśli masz pieniądze na Alivio, bierz Alivio pod Octalink i suport szerokość_mufy x 118, jeśli na Deore, bierz Deore HT2.

Nie wiem jaką masz tam przednią przerzutkę, mogą być pewne problemy z przerzucaniem przy korbie Deore, ponieważ ma 44, a nie 42 zęby na największym blacie. Ale to chyba najmniejszy problem, do wiosny jeszcze trochę czasu, a przednie przerzutki nie są specjalnie drogie. Radzę tak - jeśli jeździsz w zimie, poczekaj do wiosny ze zmianami (żal sprzętu na sól) i wtedy najwyżej dokupisz jeszcze przerzutkę.

a mam do was takie pytanie:Czy da rade ta przerzutkie zdjąć? Co to za mocowanie, i czy moge zamontować inna przerzutkie np.jakaś deore na tzw.obejmę ? jak np.cos takiego:http://www.t-bike.pl/photo/product_info/b/8/1/1_b8150916b5f4.jpg

a moja przerzutka to ta:http://img213.imageshack.us/f/zdjcie070b.jpg/

• 2 tygodnie później...

Witam

to znowu ja :icon_wink: koles z serwisu mowił zebym dał mu 300zł to kupi mi korbe DEORE 2 z jakas rura(chyba hollowteh), mówił ze octalic to stary system.Teraz moje pytanie:co to za korba i czy opłaca sie jak kupic?(moze jakies zdjecia jak ona wyglada ?Moze jakies tansze propozycje?Z góry dziex :icon_wink:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...