Skocz do zawartości

[hamulce] Formula ORO K24 redukcja luzów na klamkach.

13kisiel13

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam hamulce takie jak w temacie. Mają one niewielkie luzy na klamkach w płaszczyźnie góra dół ( nie w płaszczyźnie pracy klamki ). Ma ktoś jakiś sposób jak się ich pozbyć? Kolega posiadający Hygia Usagi na klamkę przymocowaną do korpusu przy użyciu śruby i nie ma w ogóle luzu. Widziałem, że niektóre Formuly K24 też mają śruby zamiast bolców. Wie ktoś może czy przy zastąpieniu bolców śrubami i mocniejszym dokręceniu wszystkiego luz zniknie ?

Te hamulce tak już mają. Jeśli z jakiegoś powodu Ci to przeszkadza to je sprzedaj i kup inne. Jak będziesz grzebał przy klamce to nie dość że możesz ją uszkodzić to jeszcze obniżysz znacznie ich wartość bo kto będzie chciał od Ciebie kupić sprzęt "self tuned"?

Spokojnie można zastosować patent taki jak avidach, czyli wycięta podkładka z puszki po piwie. Robisz dziurkaczem otworek w blaszce, wycinasz ładne kółeczko i montujesz. Luz zniknie.

Pomysł ze śrubą jest także dobry. Dobry, jeżeli nie przeszkadza Ci większa masa i kiepski wygląd. uwaga - nakrętka musi być z plastikowym zabezpieczeniem przeciw odkręcaniu.

• 4 miesiące temu...

Spokojnie można zastosować patent taki jak avidach, czyli wycięta podkładka z puszki po piwie. Robisz dziurkaczem otworek w blaszce, wycinasz ładne kółeczko i montujesz. Luz zniknie.

Pomysł ze śrubą jest także dobry. Dobry, jeżeli nie przeszkadza Ci większa masa i kiepski wygląd. uwaga - nakrętka musi być z plastikowym zabezpieczeniem przeciw odkręcaniu.

To ja się podłączę do tematu. Czy wycięte kółeczko powinno być zamontowane pod kółeczkiem przytrzymującym nit/tulejkę? U mnie ostatnio luz się powiększył i słychać jak klamka lata na wybojach. Bardzo jest to drażniące.

Podkładka powinna być zamontowana między tuleją ślizgową a korpusem klamki, nie między tuleją ślizgową a piórem klamki.

dzięki, przetestuję w weekend

A jak wybić ten nit z klamki? Młotek czy macie jakieś patenty? Ja mam już taki luz, że klamka dzwoni na wybojach lib kostce.

Ja widziałem jak to ktoś robił taką końcówką od śrubokręta (tylko to był jakiś imbus). Klamka w imadło obłożone drewienkami i ogień. Pamiętaj tylko o wykręceniu śrubki blokującej nit.

tu masz zdjęcia z demontażem:

http://www.hcfr.pl/news.php?readmore=1479

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...