gruber69 Napisano 8 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 Witam, Zmieniam napęd na 2x10 i mam dylemat dotyczący długości wózka tylnej przerzutki. Zgodnie ze wszystkimi wzorami i zaleceniami przy mojej kasecie 12-36 oraz korbie 26-39 powinienem wziąć średni wózek. Męczy mnie jednak to, że po pełnym ugięciu zawieszenia odległość od środka suportu do środka osi tylnego koła rośnie o 16mm, więc łańcuch zyskuje na tym 32mm. Teraz pytanie czy średni wózek to wszystko obsłuży biorąc pod uwagę zawieszenie czy lepiej brać długi. Staram się unikać przekosów, ale w razie czego musi być możliwość obsłużenia każdego biegu, bez ryzyka uszkodzeń. Z góry dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fludi Napisano 8 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 A możesz bardziej konkretnie napisać na jakie komponenty zmieniasz? Przerzutki SRAM'a z grupy XX bezproblemowo obsługują 36 zębów z tyłu. I ogólnie jesteś pewien, że potrzebna jest Ci kaseta z 36 zębami? Wydaje się mi, że 32 spokojnie wystarczy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gruber69 Napisano 8 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 Kasetę już mam i jestem pewny, że taka jest mi potrzebna, czekam na korbę. Wszystko z grupy X-7. To, że przerzutka obsłuży 36 z tyłu to już wiem, chodzi o wózek czy przy zrzuceniu na najmniejsze zębatki z przodu i z tyłu wybierze nadmiar łańcucha + 3 centymetry wynikające z pracy zwieszenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fludi Napisano 8 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 Skoro wózek ma w specyfikacji, że obsługuje koronkę 36, to musi odpowiednio napiąć łańcuch Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gruber69 Napisano 8 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 Może inaczej. Nie chodzi o to czy obsłuży zębatkę 36, tylko czy pojemność średniego (37z) pozwoli bezpiecznie zrzucić łańcuch na najmniejsze zębatki oraz skorzystać z kombinacji największych bez ryzyka uszkodzenia napędu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fludi Napisano 8 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 Zatem jeśli będziesz miał z tyłu 12 i z przodu 26, to bezproblemowo takie przełożenie będzie Ci działać, bo wózek jest napinaczem łańcucha, ale z drugiej strony powinno się unikać takiego skrajnego przełożenia ze względu na krzywiznę łańcucha. Podobnie rzecz się ma z 36/36, jeśli łańcuch będziesz miał odpowiednio długi to to przełożenie będzie wchodzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gruber69 Napisano 9 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 No i właśnie o to chodzi czy średni będzie wystarczający czy muszę brać długi W sztywniaku mi średni wejdzie ale w moim przypadku mam zawias i te 32mm różnicy w długości łańcucha w skrajnych położeniach wahacza mnie niepokoi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 No i właśnie o to chodzi czy średni będzie wystarczający czy muszę brać długi W sztywniaku mi średni wejdzie ale w moim przypadku mam zawias i te 32mm różnicy w długości łańcucha w skrajnych położeniach wahacza mnie niepokoi. do 2x10 zalecana średnia długość wózk gdzie korbę kupiłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gruber69 Napisano 13 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 Korbę obecnie negocjuję z CRC. Mają tylko z suportem BB30 a ja potrzebuję BSA. Jakoś nie chcą zrobić zamianki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McWolf Napisano 13 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 Bierz sredni wozek, spokojnie wystarcza. W czasie testowania X0 na rowerze ze skokiem tylnym 150mm i rowerze ze skokiem 120mm z X9, meczylem kombinacje blat/najwieksza koronka i mniejsza tarcza korby/najmniejsza koronka kasety. Oba rowery mialy srednie wozki i nie bylo zadnego problemu. Przy sramie 2X10 o zbyt duzych przekosach mozesz zapomniec, miedzy innymi po to wprowadzili ten system by mozna bylo na obu tarczach korby wrzucac bez obaw wszystkie biegi z tylu. http://www.chainreac...x?ModelID=55200 Sa dostepne korby X7 na gpx, pamietaj ze musisz jeszcze dokupic BB, bo w przeciwienstwie do Shimano oni nie dodaja misek w zestawie z korba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gruber69 Napisano 13 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 Z tego co wiem to korba jest dostarczana razem z suportem. Tylko według CRC tylko i wyłącznie z BB30 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McWolf Napisano 14 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Z tego co wiem to korba jest dostarczana razem z suportem. Tylko według CRC tylko i wyłącznie z BB30 No bo w przypadku korby na BB30 faktycznie dostaje sie korbe z miskami. CRC to rewelacyjny sklep, ale jesli chodzi o dogadywanie sie z podmiankami to pozwola na to tylko jesli kupisz dany towar, a okaze sie pozniej ze mimo informacji na stronie ze towar jest, faktycznie nie beda go mieli na stanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gruber69 Napisano 14 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Masz rację McWolf. Dogadanie się z nimi w tej kwestii graniczy z cudem Natomiast co do samej korby doszedłem do wniosku, że jednak będzie 42/28, bo trochę szybkości się przyda, a na 28 z przodu przy mojej kasecie wszystko co mam w mojej okolicy da się podjechać. Jeden ząbek więcej też nie spowoduje konieczności zakupu długiego wózka z tego co napisałeś. Pytanie tylko gdzie kupić taką, żeby była z ramionami 170mm? i najlepiej odpowiednim suportem. Wszystko jest na 175. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McWolf Napisano 14 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Jak gdzie, jest w CRC i to taniej niz reszta bo za 156 euro - kod produktu 199351 - Wpisz ten numerek w product finder w CRC 199351In Stock170mm 42-28t€156.07RRP €193.58Save 19% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gruber69 Napisano 14 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Dzięki, ślepota nie boli, a powinna:) Z ich opisu nie wiem już czy dają tam suport czy nie. Jest w sekcji features napisane: New GXP Bottom Bracket System featuring Gutter Seal Technolog, tylko na moje pytanie czy go dodają dostałem odpowiedź, że do mojej ramy nie podejdzie bo tam jest cos z bb30. Sądzisz, że podejdzie? Jak tak to strzelę sobie zamówionko:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McWolf Napisano 14 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Jaka masz rame? Suportu GPX na 100% nie dodaja do korby, mozesz sobie dokupic z lozyskami stalowymi za 24 euro albo ceramiczne za 180(sic!)... Fearures to wlasciwosci produktu, nie zawartosc zestawu. New GXP Bottom Bracket System featuring Gutter Seal Technology Oznacza ze korba wspolpracuje z tymi wkladami suportu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gruber69 Napisano 14 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 merida am400d i na pewno mufa jest na BSA 73mm Pytam o suport bo w polskim sklepie jest w zestawie: LINK Co prawda nie taka jaką potrzebuję ale jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McWolf Napisano 14 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Czyli potrzebujesz http://www.chainreac...x?ModelID=55194 - English Thread Nie bierz tego - http://www.chainreac...x?ModelID=19366 - starsza konstrukcja ze slabiej zabezpieczonymi lozyskami. Ewentualnie mozesz pomyslec o http://www.chainreac...x?ModelID=27856 ale cena jak za taki sprzet przesadzona( choc ja jestem popaprany i kupilem)... Pytam o suport bo w polskim sklepie jest w zestawie: LINK Co prawda nie taka jaką potrzebuję ale jest. Dziwne, bo pytalem o to SRAMA w mailach i dostalem info ze obecnie nie dodaja BB do zadnych korb GXP... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gruber69 Napisano 14 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Ceramika jest daleko poza budżetem Jest jeszcze opcja, żeby poczekać, aż w Polsce się pojawią się brakujące elementy, które potrzebuję. Sądzę jednak, że ceny nie będą zachęcające... Dzięki za wszystkie porady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McWolf Napisano 14 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Mam nadzieje ze choc troche pomoglem... Ciekawe ilu z nas za rok bedzie juz jezdzic z 2x10... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gruber69 Napisano 14 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Dostałem odpowiedź z CRC (po tygodniu). Suport jest w zestawie razem z korbą 100 zostaje w kieszeni Jeszcze tylko pedały trzeba wybrać i zamówienie leci. Może ktoś poradzi jakieś platformowe pedały do 50 euro z CRC? Lepiej tańsze. SPD odpada ze względu na to, że kolana mnie strasznie łupią po jeździe w zatrzaskach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McWolf Napisano 14 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 No to dobra wiadomosc, do X-0 niestety BB nie dodaja... Mnie tez lupaly kolana w spd, teraz mam cranki i kolana nie lupia Pomysl o crankach, warto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gruber69 Napisano 14 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Ale których konkretnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McWolf Napisano 14 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 W ktorych mnie lupalo - Shimano 770(XT) i DX 647(z duza platforma), o ile dobrze pamietam ich nazwy... Teraz jezdze na CB mallet 1 - sa ogromne, waza razem ponad pol kilo, ale ja sam jestem duzy, waze sporo i na pedalach zatrzaskowych z mniejsza platforma czuje sie bardzo niepewnie w ciezszym terenie. Jak juz skoncze upgrade napedu, dokupie nowe obrecze, i kilka ###### to prawdopodobnie zamienie mallet 1 na mallet 3, ktore sa ze 100g lzejsze, a jesli nie te to moze CB acid 3, ktore sa juz 200g lzejsze od mallet 1, ale dalej zapewniaja dobre podparcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gruber69 Napisano 7 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Dokonałem zakupu. Pedały Deity Decoy. W razie czego mam kupca jak nie będą dla mnie ok. Cały napęd podobno ma do mnie już jechać, ale trwa to już dość długo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.