Skocz do zawartości

[przerzutka] jakadługość wózka?

gruber69

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zmieniam napęd na 2x10 i mam dylemat dotyczący długości wózka tylnej przerzutki.

Zgodnie ze wszystkimi wzorami i zaleceniami przy mojej kasecie 12-36 oraz korbie 26-39 powinienem wziąć średni wózek.

Męczy mnie jednak to, że po pełnym ugięciu zawieszenia odległość od środka suportu do środka osi tylnego koła rośnie o 16mm, więc łańcuch zyskuje na tym 32mm.

Teraz pytanie czy średni wózek to wszystko obsłuży biorąc pod uwagę zawieszenie czy lepiej brać długi.

Staram się unikać przekosów, ale w razie czego musi być możliwość obsłużenia każdego biegu, bez ryzyka uszkodzeń.

Z góry dzięki za pomoc

Kasetę już mam i jestem pewny, że taka jest mi potrzebna, czekam na korbę. Wszystko z grupy X-7. To, że przerzutka obsłuży 36 z tyłu to już wiem, chodzi o wózek czy przy zrzuceniu na najmniejsze zębatki z przodu i z tyłu wybierze nadmiar łańcucha + 3 centymetry wynikające z pracy zwieszenia.

Zatem jeśli będziesz miał z tyłu 12 i z przodu 26, to bezproblemowo takie przełożenie będzie Ci działać, bo wózek jest napinaczem łańcucha, ale z drugiej strony powinno się unikać takiego skrajnego przełożenia ze względu na krzywiznę łańcucha. Podobnie rzecz się ma z 36/36, jeśli łańcuch będziesz miał odpowiednio długi to to przełożenie będzie wchodzić.

No i właśnie o to chodzi czy średni będzie wystarczający czy muszę brać długi :)

W sztywniaku mi średni wejdzie ale w moim przypadku mam zawias i te 32mm różnicy w długości łańcucha w skrajnych położeniach wahacza mnie niepokoi.

do 2x10 zalecana średnia długość wózk

gdzie korbę kupiłeś?

Bierz sredni wozek, spokojnie wystarcza.

W czasie testowania X0 na rowerze ze skokiem tylnym 150mm i rowerze ze skokiem 120mm z X9, meczylem kombinacje blat/najwieksza koronka i mniejsza tarcza korby/najmniejsza koronka kasety.

Oba rowery mialy srednie wozki i nie bylo zadnego problemu.

Przy sramie 2X10 o zbyt duzych przekosach mozesz zapomniec, miedzy innymi po to wprowadzili ten system by mozna bylo na obu tarczach korby wrzucac bez obaw wszystkie biegi z tylu.

http://www.chainreac...x?ModelID=55200

Sa dostepne korby X7 na gpx, pamietaj ze musisz jeszcze dokupic BB, bo w przeciwienstwie do Shimano oni nie dodaja misek w zestawie z korba.

Z tego co wiem to korba jest dostarczana razem z suportem.

Tylko według CRC tylko i wyłącznie z BB30

No bo w przypadku korby na BB30 faktycznie dostaje sie korbe z miskami.

CRC to rewelacyjny sklep, ale jesli chodzi o dogadywanie sie z podmiankami to pozwola na to tylko jesli kupisz dany towar, a okaze sie pozniej ze mimo informacji na stronie ze towar jest, faktycznie nie beda go mieli na stanie.

Masz rację McWolf. Dogadanie się z nimi w tej kwestii graniczy z cudem :icon_confused:

Natomiast co do samej korby doszedłem do wniosku, że jednak będzie 42/28, bo trochę szybkości się przyda, a na 28 z przodu przy mojej kasecie wszystko co mam w mojej okolicy da się podjechać.

Jeden ząbek więcej też nie spowoduje konieczności zakupu długiego wózka z tego co napisałeś.

Pytanie tylko gdzie kupić taką, żeby była z ramionami 170mm? i najlepiej odpowiednim suportem. Wszystko jest na 175.

Dzięki, ślepota nie boli, a powinna:) Z ich opisu nie wiem już czy dają tam suport czy nie. Jest w sekcji features napisane: New GXP Bottom Bracket System featuring Gutter Seal Technolog, tylko na moje pytanie czy go dodają dostałem odpowiedź, że do mojej ramy nie podejdzie bo tam jest cos z bb30. Sądzisz, że podejdzie? Jak tak to strzelę sobie zamówionko:)

Jaka masz rame?

Suportu GPX na 100% nie dodaja do korby, mozesz sobie dokupic z lozyskami stalowymi za 24 euro albo ceramiczne za 180(sic!)...

Fearures to wlasciwosci produktu, nie zawartosc zestawu.

New GXP Bottom Bracket System featuring Gutter Seal Technology

Oznacza ze korba wspolpracuje z tymi wkladami suportu.

Czyli potrzebujesz http://www.chainreac...x?ModelID=55194 - English Thread

Nie bierz tego - http://www.chainreac...x?ModelID=19366 - starsza konstrukcja ze slabiej zabezpieczonymi lozyskami.

Ewentualnie mozesz pomyslec o http://www.chainreac...x?ModelID=27856 ale cena jak za taki sprzet przesadzona( choc ja jestem popaprany i kupilem)...

Pytam o suport bo w polskim sklepie jest w zestawie: LINK

Co prawda nie taka jaką potrzebuję ale jest.

Dziwne, bo pytalem o to SRAMA w mailach i dostalem info ze obecnie nie dodaja BB do zadnych korb GXP...

Dostałem odpowiedź z CRC (po tygodniu). Suport jest w zestawie razem z korbą:icon_mrgreen: 100 zostaje w kieszeni :icon_wink:

Jeszcze tylko pedały trzeba wybrać i zamówienie leci.

Może ktoś poradzi jakieś platformowe pedały do 50 euro z CRC? Lepiej tańsze.

SPD odpada ze względu na to, że kolana mnie strasznie łupią po jeździe w zatrzaskach.

W ktorych mnie lupalo - Shimano 770(XT) i DX 647(z duza platforma), o ile dobrze pamietam ich nazwy...

Teraz jezdze na CB mallet 1 - sa ogromne, waza razem ponad pol kilo, ale ja sam jestem duzy, waze sporo i na pedalach zatrzaskowych z mniejsza platforma czuje sie bardzo niepewnie w ciezszym terenie.

Jak juz skoncze upgrade napedu, dokupie nowe obrecze, i kilka ###### to prawdopodobnie zamienie mallet 1 na mallet 3, ktore sa ze 100g lzejsze, a jesli nie te to moze CB acid 3, ktore sa juz 200g lzejsze od mallet 1, ale dalej zapewniaja dobre podparcie.

• 4 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...