Gizmo21 Napisano 8 Stycznia 2011 Napisano 8 Stycznia 2011 Witam Przymierzam się do zakupu roweru górskiego. W sumie to mam już na oku Krossa Levela A6 v-brake 2010 http://www.mudserwis.com/rower-kross-level-a6-vbrake-2010-p-426.html Jednak poszperałem trochę po internecie i w sumie nie znalazłem praktycznie żadnych opinii dotyczące modelu z zeszłego 2010 roku. Dużo było tematów o tym że rocznik 2009 był lepszy od 2010. I teraz się zastanawiam czy w tym przedziale cenowym ok.1800zł Kross level A6 v-brake 2010 będzie dobrym wyborem? Rower mam zamiar używać do jazdy po asfalcie, drogach polnych, leśnych, po Lasku Wolskim, od czasu do czasu planuję jakiś dłuższy wypad, może jakieś góry, a w przyszłości jazda w zawodach. Ogólnie jak widać ma to być bardziej jazda rekreacyjna, dla przyjemności bez wielkich szaleństw, jakiś wielkich skoków czy czegoś w tym stylu. Przy A6 pojawiły się też pewne wątpliwości jeśli idzie o wybór ramy o których pisałem tutaj: http://www.forumrowerowe.org/topic/56033-rama-jak-dobrac-rozmiar-ramy/page__st__1180 To będzie mój pierwszy rower takiej klasy, bo starego nie da się w ogóle porównywać Zresztą dość dawno już nie jezdziłem na rowerze i jazda próbna na Krosie A6 była dość dziwna, to znaczy czułem się dziwnie na rowerze, ale wydaje mi się że na jakikolwiek rower bym wsiadł czułbym się dziwnie, bo na rowerze siedziałem pierwszy raz od... (wstyd się przyznać) 3-4 lat, a na rowerze tej klasy siedziałem pierwszy raz w życiu. Jeszcze jedna rzeczy mnie zaniepokoiła czytając o modelach Levela A6 z lat poprzednich, dużo ludzie pisali o problemach z łańcuchem. Czy to już taka uroda tego roweru, czy może po prostu pech i przypadek? Zacząłem się zastanawiać czy nie wziąć Levela A2, bo jest sporo tańszy więc jak coś będzie nie tak to i żal będzie mniejszy, ale różnica jeśli idzie o klasę roweru jest chyba spora? Ogólnie mam teraz mętlik, a wydawało mi się że jestem zdecydowany na tego A6... Jednak trochę kasy idzie na ten rower i nie chciałbym by okazał się to niewypał, a jednak ciężko mi wybierać nie mając jakiegokolwiek doświadczenia z rowerami... Mam nadzieję że przyszły wybór za kilka lat okaże się dużo łatwiejszy A teraz liczę na Waszą pomoc
Deoksyryboza Napisano 8 Stycznia 2011 Napisano 8 Stycznia 2011 Kross Level A6 2009 - co prawda więcej niż 1800 zł, ale jakbyś mógł dołożyć to chyba warto, dla korby, przerzutek i minimalnie lepszego(?) amortyzatora. Jeśli możesz jeszcze trochę dozbierać, to porozglądaj się za Levelem A6 2010 w wersji z hamulcami tarczowymi - ma lepszą korbę niż wersja z V-kami, no i oczywiście lepsze hamulce
maciej1408 Napisano 8 Stycznia 2011 Napisano 8 Stycznia 2011 Rowerek spisuje się całkiem ładnie. Jedynym minusem jest to że ma bardzo słabe tarcze przy korbie (mi się zużyły po 1500 km i to na pewno nie była sprawka tego że źle konserwuje czy cuś-nawet sprzedawca w sklepie mówił że przy tej korbie już miał kilka takich przypadków). Jak widać ten z 2009 roku jest lepszy ale bardzo ciężko go dostać.. A2 ma gorszy osprzęt, gorszy amortyzator, gorsze kółka, ramę z gorszego stopu, mniej biegów,gorszą kierownice, mostek. Więc jak widzisz różnica jest bardzo spora.. No i jest różnica wagi ponad kilograma.. Jeśli jesteś w stanie wyłożyć kasę na Krossa Level A6 to ja bym proponował jednak zdecydować się na niego.. Na 2011 się nie decyduj bo jest gorszy niż 2010
Gizmo21 Napisano 8 Stycznia 2011 Autor Napisano 8 Stycznia 2011 W sklepie którym byłem z 2009 został tylko rozmiar 16, a mimo wszystko wolałbym kupować w zwykłym sklepie niż internetowym. Więcej na pewno kasy już nie wyłożę, bo dojdą jeszcze wydatki typu licznik, kask, błotniki, światła itd., gdyby ten model z 2009 był w sklepie stacjonarnym i nie byłby dużo droższy to może bym się skusił. Niedawno oglądałem właśnie model z 2010roku nawet chwilę pojezdziłem, ale tak jak w temacie o ramie napisałem jest pewien problemy. W sklepie powiedzieli że rama 18 do jazdy rekreacyjnej, przy moim wzroście (170cm) będzie ok, natomiast 16 będzie już za mała. Jeśli idzie o rozmiar to mam pewne wątpliwości bo mówi się o 10cm luzu między kroczem a ramą, albo o tym że musi wcisnąć się tam pięść, niestety w przypadku 18 aż tyle luzu tam nie ma... Najlepsza pewnie byłaby 17 ale w tym modelu takiego rozmiaru nie ma... Uważanie że ten model z 2010 roku jeśli idzie o kwestię cena/jakość w dalszym ciągu jest lepszy niż rowery innych firm? Bo w sumie mam już taki mętlik że sam nie wiem na co się zdecydować, a tak jak wspomniałem chcę uniknąć niewypału.
senjiro Napisano 8 Stycznia 2011 Napisano 8 Stycznia 2011 Kross A6 2010 w stosunku do tego co było rok i 2 lata temu to porażka. Osprzętowo tamte były naprawdę dużo lepsze. Nie ma co ukrywać, o kupnie innych rowerków na osprzęcie SLX można sobie tylko pomarzyć niestety. Nie wiem jak jest kupowaniem Krossa w normalnych stacjonarnych sklepach, też są takie dobre ceny jak na internecie i allegro?
Gizmo21 Napisano 8 Stycznia 2011 Autor Napisano 8 Stycznia 2011 Znalazłem sklep gdzie rower kosztuje 1849zł, więc z porównaniu do cen sklepów internetowych jest ok. Rozumiem że model 2010 jest słabszy od tych z lat poprzednich, tylko interesuje mnie czy w tym przedziale cenowym ok.1800zł jest to nadal najlepszy wybór jeśli idzie o kwestię cena/jakość? Czy może lepiej jeszcze poszukać rowerów jakiś innych firm?
senjiro Napisano 8 Stycznia 2011 Napisano 8 Stycznia 2011 W tym przedziale ciężko będzie znaleźć coś lepszego, a co do kupna to jeśli cena podobna to tylko w sklepie. Przynajmniej z gwarancją i serwisem nie będziesz miał problemu
Gizmo21 Napisano 10 Stycznia 2011 Autor Napisano 10 Stycznia 2011 Dziś w sklepie polecano mi Kellysa Salamander 2010, choć nie mają już go w rozmiarze 17,5. W sumie mimo wszystko zdecyduję się chyba na tego Krossa A6, tylko ciągle ta rama nie daje mi spokoju... 16 albo 18. W sumie byłem w 4 sklepach gdzie sprzedają Krossy. W 2 polecono mi 18, bo 16 będzie za mała, w innych dwóch mówili 18-17, ale że 16 to raczej za mała. Jeśli idzie o przymiarki to tylko w jednym sklepie mają jeszcze model z 2010 roku, ale jest tylko 18 i 20, nie ma 16. Tak jak pisałem w 18 między kroczem a górną rurą jest może z 5cm luzu. Hmmm chyba będę musiał zaufać sprzedawcom że 18 będzie ok. Chciałem się Was jeszcze zapytać o akcesoria do roweru. Mam w planie kupić światła, błotniki, licznik, kask i coś do zabezpieczenia przed kradzieżą. Na co zwrócić uwagę przy wyborze tych rzeczy? Licznik przewodowy czy bezprzewodowy? Jakich firm polecacie kask? Myślę by dać ok.100zł, w decathlonie widziałem kask bella, ok.120zł jest kask Lazera cycolne 2. Zresztą jak powinno się dobierać kask? I jeszcze pytanie o coś do zabezpieczenia roweru? Co polecacie i w jakim zakresie cenowym kupię coś solidnego, ale też nie chcę za bardzo szastać kasą
senjiro Napisano 10 Stycznia 2011 Napisano 10 Stycznia 2011 1) Licznik - moim zdaniem warto dołożyć do bezprzewodowego - po pierwsze nie babrasz się z kablami, a po drugie małe prawdopodobieństwo że naderwiesz gdzieś kabelek przy mocowaniu samego licznika. 2) Kask - warto kupić jakiejś znanej firmy chociażby miałby to być jeden z tańszych modeli. Każdy uratuje Ci życie tak samo, ale nie każdy będzie leżał wygodnie na głowie. Z kasków to polecam Ci jakiegoś METa bo w przedziale cenowym który podałeś jest dosyć spory wybór. Jeździłem w Giro i tez był niezły,ale niestety spośród tańszych kasków firma miała mały wybór. Na początek taki CrackerJack spokojnie wystarczy, poza tym jak Ci się coś z nim stanie to jest objęty programem Crash Replacement, więc będziesz mógł bardzo tanio dostać nowy. 3) Zapięcie - sam ostatnio bardzo mocno męczyłem ten temat: U-Lock, łańcuch czy stalowa linka? W przedziale do 50zł chyba najlepiej kupić stalową linkę w oplocie, ale na tyle gruba żeby trudno przeciąć ją nożycami do blachy (czyli nie mniej niż 10mm) - KryptoFlex spokojnie da radę, ale równie dobrze może być to każde inne zapięcie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.