Skocz do zawartości

[Rower] Kellys Exquisite - rozmiar ramy i kilka innych.

Existone

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam Was, drodzy forumowicze. Piszę do was o małą pomoc, zdaję się na Waszą - zapewne większą niż moja - wiedzę :D.

Otóż - od jakiegoś czasu przymierzałem się do zakupu roweru trekkingowo-crossowego. Zdecydowałem o sprzęcie firmy Kellys - miałem okazję zrobić prawie 100km modelem Neos. W portfelu mam 2000zł na rower i rozważałem 2 modele - Exquisite i Neos.

Ten pierwszy ma lepsze korby, tylną przerzutkę, widelec, piasty (Deore) i parę innych detali. Drugi zaś jest troszkę tańszy, a jeździ dla mnie wspaniale. Po niedługim namyśle zdecydowałem, jednak, że kupię Exquisite i tutaj mam parę pytań do niego:

1. Czy rama 21" będzie dla mnie dobra? - Mierzę 190cm i ważę 100kg. Mam dość długie nogi, 94 cm od pięt do krocza i na Neosie 21" musiałem dość wysoko wysunąć sztycę. Miałem w planach kupno 23", jednak w potencjalnym sklepie (chodzi o dobrą cenę) zostały jedynie rozmiary 21 i mniejsze. Reasumując - rama 21" nie będzie zbyt mała?

2. Czy ktoś już styknął się z obręczami Kellys Draft? Koła w crossach Kellys'a są dość wąskie i jestem ciekaw, czy "starcie" z wystającym korzeniem, czy 2-centymetrowym krawężnikiem będzie dla nich zbyt "destruktywne"? W Exquisite jest zamontowany lepszy widelec (SR SUNTOUR NCX-D LO), który na pewno złagodzi natarcie, ale co z tyłem?

3. Jak ten rower sprawuje się na szosie? (pytanie do części, która miała okazję wypróbować go na własnej skórze).

Z góry dziękuję i pozdrawiam,

Existone.

Napisano

Przez prawie 3 lata miałem Exquisite i nie mogę złego słowa powiedzieć.

naprawdę solidny rower.

Mam 188cm i rama 21" była dla mnie idealna.

Z obręczami nie miałem problemów, a jeździłem dosyć ostro.

Crossy Kellysa mają stosunkowo długą górną rurę, więc geometria zachęca do szybkiej jazdy.

Jak to cross - na szosie jest dosyć szybki, ale to twoje nogi decydują jak szybki może być.

Na pewno będziesz zadowolony.

Napisano

Niestety, sam musisz zdecydować, przecież nikt za Ciebie nie zdecyduje na którym lepiej się czujesz, koniecznie przed zakupem przymierz się do 23".

Napisano

Tyle, że nie mam zbytnio gdzie, mieszkam w Koninie, chyba tylko jeden sklep oferuje rowery Kellys'a. Jednak poszukam jeszcze. Dziękuję Wam bardzo, jak kupię napiszę wrażenia :). Pozdrawiam.

Napisano

23" na pewno będzie za duża!

Też mam dosyć długie nogi i 21" Kellysa pasowała mi idealnie.

Teraz mam 22" tylko dlatego, że Author nie ma w ofercie 21".

Ale jeśli jesteś przekonany, że 21" jest za mała, to może poszukaj 22" innych producentów.

Napisano

Czytałem po forach i sklepach, znalazłem nawet jakieś tabele i ten "trik" z obliczeniami (co długość nogi od pięty do krocza mnoży się przez 0.67 dla trekkingowych rowerków) i wszystko wskazuje na ramę 23". Jednak, jak kolega wyżej napisał przymierzę się w jakimś sklepie, to da mi stuprocentową pewność :).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...