Skocz do zawartości

[Korba]Którą wybrać?

SylwekZBO

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam zamiar kupić nową korbę do roweru chciałbym żeby była w miare wytrzymała choć wiem,że za takie cene (do 80zł) nie ma czego oczekiwać.Oto moje propozycje chciałby jakąś z tych dwóch:SHIMANO FC-M151 lub FC-191

Zerknij do oferty cykloturu, w tym budżecie znajdziesz acery, z wymiennymi zębatkami, z mocowaniem kwadrat bądź octalink.

A jak myślisz są to w miare wytrzymałe korby??

Moim zdaniem lepsze od tych zaproponowanych w pierwszej wiadomości.

Jeżeli względnie dba się o sprzęt to i taki kwadrat posłuży z 10tys km (mowa o samym suporcie), pod warunkiem jednak prawidłowego montażu. Octalink pewnie trochę krócej, ale z moich doświadczeń wynika, że trudniej wyrobić w nim mocowanie (śruby w kwadracie trzeba czasem dociągać i nie demontować tego bez wyraźnej potrzeby).

Rozbieralna korba ma tą przewagę, że w razie zużycia czy nawet skrzywienia można felerną zębatkę odkręcić i wymienić czy naprostować.

Chociaż patrząc z innej strony dla pewnej grupy osób (przebiegi do 1tys rocznie) i te niższe modele się sprawdzą. Podsumowując: w tej samej cenie brałbym wersję z rozbieralnymi zębatkami.

Sprawdź stan swojej osi suportu. Jeżeli jest zużyta, to będziesz musiał ją wymienić i weź raczej Octalink.

Jeżeli nie masz ściągacza i klucza, to nawet się nie zabieraj sam za wymianę.

Jeszcze jedna ważna sprawa, czyli długość korb. W tej klasie cenowej można wybierać chyba tylko pomiędzy 170, a 175mm ale w większości przypadków to wystarcza. Zmierz sobie długość nogi. Cały opis masz w artykule w BB. Napisz do mnie na priv, to Ci go wyślę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...