Skocz do zawartości

[rozterka] zrobić serwis czy zmienić rower?

kubba

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam rower typu MTB, giant boulder, na wyższym niż oryginale osprzęcie ( koło tylne, suport, stery, przerzutki tył, zmieniacze biegów, manetki, amory ) rower potrzebuje serwisu, praktycznie jeżdżę tylko po mieście ale dużo 6-8 tyś/rok, myślałem o zmianie na crossa ze względu na specyfikę tras (raczej ścieżki).

Mam teraz dylemat, czy zrobić serwis kompletny (ok 200zł) i latać dalej, czy zrobić serwis i sprzedać po czym kupić używanego crossa, czy sprzedać w stanie aktualnym (ok 400-600zł) i to samo, nie stać mnie na nowego crossa, ogólnie chciał bym by było lżej i szybciej ale nie za drogo, dziękuje z góry za wszelkie rady i sugestie, pozdrawiam

Napisano

Wszystko zależy od tego co z rowerem jest tak naprawdę nie tak. Może serwis musi być tylko kosmetyczny. Ja bym na Twoim miejscu po prostu dowiedział się co w rowerze nadawało by się do wymiany i wtedy przemyślał sprawę. Ze sprzedażą używanego roweru na allegro nie jest tak różowo, wierz mi na słowo. Możesz tak naprawdę na tym więcej stracić niż zyskać. A tak wymienisz sobie napęd jeśli trzeba (kasete, łańcuch i blaty), kupisz nowe bardziej crossowe opony i można jeździć. Z tego co pisałeś nie ma w nim też najgorszego osprzętu, więc spokojnie dalej może Ci służyć, a za nowego rozsądnego crossa trzeba już dać około 1200zł:)

Napisano

Propomuje zrobic serwis.Wstawic regulowany mostek i sliki lub semi i mieszczuch na 26" gotowy.Od wielkiego dzwonu regulujesz mostek i cheja w teren.

Napisano

do zrobienia: wymiana linek +klocki, rower też potrzebuje czyszczenia i smarowania praktycznie wszystkiego + serwis amora, latam na semi wiec nie ma za bardzo co modyfikować, planuję wrócić do klasycznych pedałów bo na spd-kach mimo jazdy 2 sezony czuję się nieswojo na mieście, myślałem o platformowych, dzięki za odzew :)

• Mod Team
Napisano

Czyli ogolnie nie wiele roboty. Jaki masz amor?? Bo tu wiele zalezy czy sam sobie zrobisz serwis czy nie i w jakich pieniadzach. linki pancerze i klocki to raczej nie za droga zabawa. w 200zł powinienes sie zpokojnie zmieścic, chyba ze trzeba bedzie uszczelki do amora kupowac.

Napisano

Lepiej sobie to przeserwisować i założyć slicki tak jak poprzednicy pisali. A jak Ci wtedy się nie spodoba to zawsze można z powrotem "grube kapcie".

-NitroS

Napisano

popieram przedmówców, w szczególności że niektóre rzeczy możesz przeserwisować sobie sam. poczutaj na forum i poszukaj na necie opisów i intrukcji, to naprawdę nie jest trudne, a możesz zaoszczędzić naprawdę dużo

Napisano

mam semi slicki, bo spd + slick i liściochy = gleba, amory RST Mg bodajże (kupiłem go za 250 zeta), no tak do 300 zł mam na to i średnio u nie z czasem ale jeżeli bedzie warto zakasam rękawy mam dwie prawe ręce :) więc nie ma problemu, amor ma uszczelniacze ok tylko zaczął chodzić z oporem, dzieki

• 3 tygodnie później...
Napisano

dzięki za porady, zrobiłem gruntowny serwis i zmieniłem spd shimano m520 na platformy autora, to wszystko u niezależnego serwisanta, tanio i solidnie, jakby ktoś reflektował na te spd-ki to sprzedam, pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...