Skocz do zawartości

[rower] niedrogi do streetu

kkkrukkk

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

ja składałem koledzie streeta przed zimą i też nie dużym kosztem wyszedł mu void 3.0 pod tym był bialutki bronx i na kokpicie octany, aha jak by coś to mam komplet octanów na sprzedanie kolor szary praktycznie brak śladów użytkowania

Napisano

Sztywny widelec = stalowa kiera

Amor = alu

Więc jak kolega jeździ ze sztywniakiem i katalogową kiepska alu kierą to ząbków pozazdrościć.

Z tanich amorów masz DJ 03/04 za 3stówki już dorwiesz. Stance Static, Do bólu prosty ale swoje wytrzyma. Dirt jamy pro. Tak samo za 3stówki wyrwiesz jak nie taniej.

Napisano

I moje słowa się sprawdziły... Jak nie masz pojęcia o składaniu roweru to potem wychodzi takie coś.Gratuluje :wallbash:

Napisano

Zmieniłem kilka rzeczy i rower obecnie składa się z:

- ramy DC PUSSY STREET chrom-molibden

- korba TRUVATIV HOLZFELLER

- suport TRUVATIV HOWITZER TEAM

- heble MAGURA HS 22 RACELINE

- kiera TRUVATIV HOLZFELLER

- mostek TRUVATIV HOLZFELLER

- stery OCATANE ONE WARP 2 na maszynach

- sztywny wideł CMP ale dokupie jeszcze jakiś amor np DJ3

Pozostało do kupienia:

- obręcze ALEXRIMS SUPRA N

- piasta przód NS ROTARY

- piasta tył OCTANE ORBITAL PRO SS lub coś podobnego

- koła najprawdopodobniej KENDA SBE (są najlżejsze no i zwijane) lub SCHWALBE TABLE TOP (drut), MAXXIS HOLY ROLLER (drut)

- siodło i sztyca bez znaczenia ;-)

Napisano

Na twoim miejscu wziąłbym Kendę SBE, miałem okazję jeździć i jest bardzo dobra. Siodło i sztyca jakiegoś pivotala może? :rolleyes: A dlaczego obręcz Supra N?

Napisano

Zdecydowałem się na SUPRĘ bo: jest pod v-brake, ma 26.5 mm szerokości (u mnie wejdzie max 28 mm - ze względu na budowe ramy i hamulce), jest kapslowana, CNC, w miarę lekka i dość solidna. Ogólnie to bardzo cieżko dobrać odręcz do moich hebleków.

Napisano

Na przód na pewno za jakiś czas założe tarczę, jednak z tyłu zostanie magura. Ogólnie staram się zbudować coś podobnego do roweru Inspired Hex Bike http://www.inspiredbicycles.com/inspired_hex_bike_p21.php ;-) Pozatym przy skakaniu po murkach i jeźdzeniu po krawężnikach istnieje duże ryzyko uszkodzenia tarczy. Pozatym tarczówki są z reguły na DOT4 a ten jest wrażliwy na niskie temperatury i klamka może działać wooolniej ;-)

Ps. Zrobiłem zwrot sztywniaka CMP i najprawdopodobniej kupię amortyzator ROCK SHOX PIKE (używka) ;-)

Napisano

DOT 4? Ja zawsze byłem przekonany że to hamulce na olej mineralny są wrażliwe na niskie temperatury.. :rolleyes:

Napisano
jeźdzeniu po krawężnikach istnieje duże ryzyko uszkodzenia tarczy
podobnie jak obreczy na v-ki ktora jest bardziej podatna na uszkodzenia od normalnych obreczy.

Co ty gadasz o DOT-4?? Przeciez jest uzywany w samochodach i jakos nie widac przeszkod przy nizszej temperaturze, pozatym ty chcesz skakac przy -20C?? Nastepna rzecz nie zakladach hampla na przod, jest malo przydatny a bedziesz mial kolejna linke i problem przy np barspinach kolejna rzecza jest niepotrzebna waga.

Rower ktory pokazales bardziej mi trialem podjezdza a to jednak cos innego niz to co skladasz

Napisano

Klamki zalewa się tym czym podaje producent. W przypadku Magury HS jest to płyn mineralny (Magura Blood), w przypadku większości taraczówek jest to DOT4, DOT5.

C00BA - DOT jest płynem higroskopijnym - jest podatny na wchłanianie wilgoci a to ma zasadniczy wpływ na prace hebli. DOT jest na pewno płynem który wymaga więcej uwagi i częstrzej ingerencji w przy zalewaniu/skracaniu , przewodów/odpowietrzaniu czy też okresów jego wymian.

Ps. C00BA - "Rower ktory pokazales bardziej mi trialem podjezdza a to jednak cos innego niz to co skladasz" - wyjaśnij mi różnicę? ;-)

Napisano

Ale to nie jest chyba typowy trial? to taka miesznka. Bo długi mostek ma jak trial ale reszta do bardziej właśnie street, a pozatym to nie wiem jaki jest sens zakładać napinacz w singlach:P

Napisano

Klamki zalewa się tym czym podaje producent. W przypadku Magury HS jest to płyn mineralny (Magura Blood), w przypadku większości taraczówek jest to DOT4, DOT5.

C00BA - DOT jest płynem higroskopijnym - jest podatny na wchłanianie wilgoci a to ma zasadniczy wpływ na prace hebli. DOT jest na pewno płynem który wymaga więcej uwagi i częstrzej ingerencji w przy zalewaniu/skracaniu , przewodów/odpowietrzaniu czy też okresów jego wymian.

Ps. C00BA - "Rower ktory pokazales bardziej mi trialem podjezdza a to jednak cos innego niz to co skladasz" - wyjaśnij mi różnicę? ;-)

Małe OT:

Co nie zmienia faktu, że to hamulce na olej mineralny (m.in. Shimano, Tektro, Magura) na mrozie zaczynają gorzej działać, klamki robią się zmulone, z nie hamulce na DOT (m.in. Avid, Hayes, Formula) :rolleyes: .

Magurę można też zalewać LHM?

• 2 tygodnie później...
Napisano

Mały UP ;-)

Kupiłem Rock Shox ARGYLE 318 na gwarancji ;-) Mam nadzieje że amor jest wart swojej ceny, i że będzie tak dobry jak czytałem... Licze na to że będe z niego zadowolony. Do kupienia pozostało już "tylko": piasty, obręcze, druty oraz geje.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Ostatni UP.

- rama DC PUSSY STREET chrom-molibden

- amor ROCK SHOX ARGYLE 318

- korba TRUVATIV HOLZFELLER

- suport TRUVATIV HOWITZER TEAM

- hebel tylni MAGURA HS 22 RACELINE

- kiera TRUVATIV HOLZFELLER

- mostek TRUVATIV HOLZFELLER

- stery OCATANE ONE WARP 2 na maszynach

- obręcze ALEXRIMS DM24

- piasta przód NS Roller Pro 20mm, tył NS Coaster Pro

- opony KENDA SBE 2,1

- geje OCTANE ONE

- siodło i sztyca Velo

Łaczny koszt wszystkich części wyniósł mnie ok: 2950zł. Większość części udało mi się kupić po bardzo okazyjnych cenach i gdyby nie to, to pewnie spokojnie wydałbym ok 3500zł. Rama używka w idealnym stanie, widelec też używka z gwarancją. Za kilka dni zamieszcze foto, nie mam na razie jeszcze zaplecionych kół....

Napisano

maciekjunior za 2-3 dni wrzucę fotki, tylne koło już mam zaplecione, jutro dam przednie do zbudowania. No i łańcuch jeszcze został ale to pikuś :icon_wink:

• 5 miesięcy temu...
Napisano

Niestety się spóźniłem :( Nie uratuję cię :( wszystko co tu podałeś to jedno wielkie gów... . ROWER DO STREETU TO WYŁĄCZNIE DARTMOOR, NS, PRODIGY, OCTANE ONE AUTHOR TO G.... I SHIMANO TEŻ

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...