kkkrukkk Napisano 7 Stycznia 2011 Napisano 7 Stycznia 2011 Postanowiłem złożyć swój pierwszy rower. Ma to być rowerek do niezbyt wyrafinowanego Streetu, a i od czasu do czasu do pojeźdzenia w terenie poza miastem ;-) Kilka rzeczy już mam, i nie chciałbym ich zmieniać na inne z racji dość ograniczonego budżetu. Liczę na Wasze sugestie oraz porady na temat poszczególnych kompozytów jakie chciałbym w nim zamontować. Ogólnie chciałbym kupić jakiś zacny amortyzator np Marzocchi Bomber itd ale to jak na dzień dzisiejszy zbyt duży koszt ponieważ w cenie amorka mogę nabyć korbę ( np shimano saint bo czytałem że są bardzo wytrzymałe )oraz przerzutkę (np sram x7) więc póki co zdecydowałem się na twardy widelec.. Za kilka miesięcy na pewno kupie coś z amortzacją ale póki co nie mam pieniążka.... Ale do rzeczy.. To już mam: - Rama AUTHOR A-GANG PM 16.5" - Hamulce MAGURA HS22 Raceline (mam bardzo duży sentyment do tych hebelków ;-) - Manetka Sram X5 na przód (o ile będe zakładał wogóle przednią przerzutkę) I to chciałbym jeszcze dokupić: - Korba SHIMANO SAINT - Sztywny widelec CMP - Przerzutka tył SRAM X7 lub X9 - Manetka SRAM X7 lub X9 na tył - Pedały ??????????? - Kiera i mostek ??????????? - Obręcze ??????????? - Piasta tył ?????? - Piasta przód ???????? - Szprychy ????????? - Sztyca ??????? - Siodło ?????????? Co zmienić, co zostawić...???
Toluz Napisano 7 Stycznia 2011 Napisano 7 Stycznia 2011 Ta rama będzie o wiele za duża do streetu. Może najpierw zacznij od określenia wysokości swojego budżetu.Jeśli niezbyt znasz się na rowerach radze kupić rower złożony ,wyjdzie o wiele taniej a później będziesz mógł wymieniać to co ci nie pasuje. A marzocchi pozostał w miejscu i nic sie nie zapowiada że wypuści jakieś nowe modele widelców więc wizerunek tej firmy która kiedyś była 'królem ' mocno podupada.Lepiej zainwestować w Rock Shoxa : )
kkkrukkk Napisano 7 Stycznia 2011 Autor Napisano 7 Stycznia 2011 Mam 181 cm wzrostu, wiem że rozmiar tej ramy to górna granica ale niestety nie kupie już innej. Budżet do 1500 zł z małą górką (na pozostałe rzeczy... Rock Shox a jaki model np??
Mod Team sznib Napisano 7 Stycznia 2011 Mod Team Napisano 7 Stycznia 2011 Jak ma być do streetu daruj sobie przerzutki, a na pewno przednią . Najlepiej sprzedaj to co masz i kup NS Holy: http://allegro.pl/ns-holy-2-26-2011-sklep-warszawa-trybik-pl-i1389020429.html a jak ma być bardziej uniwersalny i z amorkiem to zostaje tylko używka, np. taka Kona: http://allegro.pl/kona-stuff-dirt-4x-street-i1391592352.html
C00BA Napisano 7 Stycznia 2011 Napisano 7 Stycznia 2011 buhahaha mialem taka rame jako "pierwsza lepsza" i uwiez mi ze za nic w swiecie nie opanujesz na niej street. I to jest glowny powod dla ktorego tu pisze bo nie ma najmniejszych szans Gorna granica to 14' a optimum 11-12'. Po drugie jw bez przezutek taniej i znacznie lepiej do street. A zeby byc bardziej przydatnym to napisze troche wiecej Pedały - zwykle plastiki octane Kiera i mostek - zestaw ns albo dartmoor wybierz ktore ci sie bardziej podobaja nie ma praktycznie znaczenia jaki model Obręcze - podobne z firmami ns funamential, dart fortress - tanie i nawet dobre Piasty - zalezy czy sie zdecydujesz na singla ale tez te same dwie firmy co poprzednio Szprychy - whatever Sztyca i siodło - jakis pivotal
Toluz Napisano 7 Stycznia 2011 Napisano 7 Stycznia 2011 http://allegro.pl/rower-ns-bitch-pike-dartmoor-truvativ-okazja-i1378359065.html http://allegro.pl/rower-ns-holy-dirt-jumper-3-dirt-street-park-i1383573640.html http://allegro.pl/rower-ns-suburban-argyle-primo-mavic-hope-i1384138401.html
kkkrukkk Napisano 8 Stycznia 2011 Autor Napisano 8 Stycznia 2011 Jaki kupić sztywny widelec pod piastę 20mm? Do 150-200zł.
Earl Napisano 8 Stycznia 2011 Napisano 8 Stycznia 2011 Z tego co się orientuję chyba nie ma sztywnych widelców pod oś 20mm, ale mogę się mylić. Jeśli tak to proszę mnie poprawić . Możesz dołożyć 100 zł, i mieć coś takiego : w niezłym stanie : http://allegro.pl/rst-space-jump-2-miesiace-okazja-i1403408881.html tu w trochę gorszym : http://allegro.pl/rst-space-jump-tanio-i1388032181.html Ogólnie lepiej wziąć ten w lepszym stanie, bo ten z dołu to jakiś poskładany z roku 2008 i 2009, w dodatku jeszcze trzeba uzupełnić olej lub wymienić tłumik (nie wiadomo co się z tym działo ).
Toluz Napisano 8 Stycznia 2011 Napisano 8 Stycznia 2011 Po co kupować space jumpa jak po 1. Może kupić już złożony rower który wyjdzie mu o wiele lepiej i taniej z dobrym widelcem . 2.Jeśli koniecznie chce składać to niech kupi Argyle który jest bardzo dobrym amorem , po co inwestowac w półśrodki
Earl Napisano 8 Stycznia 2011 Napisano 8 Stycznia 2011 Zależy, jeśli zostanie przy tym co teraz ma to wziąłbym space jump, no do argyle trzeba dozbierać (widziałem używki 318 za 700 zł), mimo to warto dozbierać do Argyle, a jeszcze lepiej kupić inny rower.
kkkrukkk Napisano 8 Stycznia 2011 Autor Napisano 8 Stycznia 2011 Earl dzięki za linki. Z tego co zobaczyłem ten RST (droższy za 300) ma rozmiar steru 1.13 (a ja mam 1.18 w swoim Authorze) więc czy to będzie pasować?.Ponaddto panowie darujcie sobie komentarze odnośnie zrezygnowania ze złożenia bajka na korzyść kupywania. Gdybym chiał kupić gotowy rower to bym się pytał jaki kupić a nie na jakich podzespołach mam go złożyć... Chcę ZŁOŻYĆ, a nie kupywać, więc komentarze : "kup sobie gotowca a potem będziesz go apgrejdować "... są wg mnie bez sensu bo nie widzę logiki kupywania roweru w którym za kilka tygodni-miesięcy będe i tak wymieniał wszystko po kolei... PS. Earl - jaką średnicę osi byś mi polecił? Na jakiej Ty jeździsz i dlaczego? ;-)
Toluz Napisano 8 Stycznia 2011 Napisano 8 Stycznia 2011 Tak ale jak widze że nie masz najmniejszego pojęcia o składaniu roweru do streetu to proponuje gotowca.Więcej w tym temacie nie napisze ponieważ kiedy widze twoje podejście to mi się odechciewa . Ps. Earl na pewno dobrze ci poradzi : )
koziat Napisano 8 Stycznia 2011 Napisano 8 Stycznia 2011 ,,ma rozmiar steru 1.13 (a ja mam 1.18 w swoim Authorze) więc czy to będzie pasować?,, tak bo to jest to samo tylko ,że na allegro nie ma takiego oznaczenia. Nie wiem dlaczego upierasz się przy składaniu własnego roweru jak dużo lepszą opcją jest kupno używki. DUŻO taniej Ci to wyjdzie i lepiej bo np rama Author nie nadaje się do tej dyscypliny.
Earl Napisano 9 Stycznia 2011 Napisano 9 Stycznia 2011 Według mnie ten Space Jump ma sterówkę 1/1.8, raczej nie ma Space Jump ze sterówką 1/1.3, na allegro dosyć często są błędy z rozmiarem sterówek, np. ostatnio widziałem Drop Offa (miał sterówkę 1/1.8, ale w opisie było napisane, że ma 1").
maciekjunior Napisano 11 Stycznia 2011 Napisano 11 Stycznia 2011 1. Myślę, że z tą ramą w streecie nie będziesz miał za lekko, ona bardziej pod dirt podchodz. no ale sprawa indywidualna. 2. Polecam podzespoły octana. kiera, mostek, sztyca a nawet piasty są dobrym rozwiązaniem. Dobry stosunek jakości do ceny. po za tym void 3.0 jest chwalona w streecie też bym o tym na twoim miejscu pomyślał.
kkkrukkk Napisano 11 Stycznia 2011 Autor Napisano 11 Stycznia 2011 maciekjunior ramę wymieniłem na 14" ;-). Kiere i mostek zamówiłem Truvativa Holzfellera. Problemem są właśnie wspomniane piasty - bo nie wiem na co się zdecydować (szukam singlespeeda). Zdecydowana większość piast tylnich jest pod tarcze a ja szukam pod v-brake. No ale jeśli nie znajdę to będe zmuszony kupić z mocowaniem pod tarcze.
C00BA Napisano 11 Stycznia 2011 Napisano 11 Stycznia 2011 przeciez jak kupisz piaste pod tarcze to rownie dobrze mozesz valke zamontowac, a gdybys w przyszlosci zmienil zdanie to zawsze mozesz sobie tarcze zamontowac
maciekjunior Napisano 11 Stycznia 2011 Napisano 11 Stycznia 2011 no fakt nie wiem czy znajdzieś jakiegoś singla bez mocowania. Ale wagi dużo Ci nie przybędzie a masz jednak zabezpieczenie w razie zmiany stylu jazdy:) a czemu chcesz V-ki do streeta? i pod tarcze będziesz miał większy wybór porządnych obręczy:)
senjiro Napisano 11 Stycznia 2011 Napisano 11 Stycznia 2011 ,,ma rozmiar steru 1.13 (a ja mam 1.18 w swoim Authorze) więc czy to będzie pasować?,, tak bo to jest to samo tylko ,że na allegro nie ma takiego oznaczenia. Nie wiem dlaczego upierasz się przy składaniu własnego roweru jak dużo lepszą opcją jest kupno używki. DUŻO taniej Ci to wyjdzie i lepiej bo np rama Author nie nadaje się do tej dyscypliny. Co do RST to może zamiast pakować się w używanego lepiej wziąć nowego Space Free TA co za 3 stówki jest? Duża różnica między tym amorkiem, a Space Jumpem jest?
kkkrukkk Napisano 11 Stycznia 2011 Autor Napisano 11 Stycznia 2011 C00BA - masz rację, chodziło mi bardziej o różnicę wagową między piastą z i bez mocowania do tarcz... Ale to raptem kilkadziesiąt gram. Więc tragedi nie ma ;-) No i też trochę o kwestie estetyczną... maciekjunior - od długiego czasu jeździłem zawsze na Magurach HS (miałem HS11 i HS33) i zawsze chwaliłem sobie te hamulce. Kilka tygodni temu udało mi się kupić w baaaardzo okazyjnej cenie zupełnie nieużywany zestaw (przód, tył) HS 22 Raceline w pięknym seledynowym kolorze ;-). Ogólnie jestem fanem tych magur - tak więc przynajmniej na tylnim kole będzie na 100% wspomniana wyżej fałka ;-) Co do amortyzatora to nie wiem czy dobrze zrobiłem ale zdecydowałem się na sztywniaka... I wziąłem CMP 26" w przyzwoitej (chyba) cenie ;p Za 2 miesiące i tak pewnie dokupie jakiś amor. Ps. Velo ma teraz ciekawą wyprzedaż...
senjiro Napisano 11 Stycznia 2011 Napisano 11 Stycznia 2011 Co do amortyzatora to nie wiem czy dobrze zrobiłem ale zdecydowałem się na sztywniaka... I wziąłem CMP 26" w przyzwoitej (chyba) cenie ;p Za 2 miesiące i tak pewnie dokupie jakiś amor. Chyba najlepsza opcja, nie ma co ukrywać że przy obecnie panującej za oknem pogodzie nie za wiele i tak pojeździsz
maciekjunior Napisano 12 Stycznia 2011 Napisano 12 Stycznia 2011 A no widziałem je na żywo i nie powiem bardzo rzucają się w oczy:) w sumie dobre vki nie są złe ale myślę że i tak prędzej czy później przełamiesz się i kupić tarcze:P
Bombell Napisano 12 Stycznia 2011 Napisano 12 Stycznia 2011 Sztywniaki CMP to najgorsze co mogłeś wziąć. W historii sztywnych widelców do streetu oferowanych na naszym rynku to chyba najgorszy badziew. PO miesiącu jazdy praktycznie każdy robił się banan albo rozjeżdżały lagi. Alu kiera i sztywniak to też niezły pokaz jak szanujesz własne zęby. Także... średnio :-/
kkkrukkk Napisano 13 Stycznia 2011 Autor Napisano 13 Stycznia 2011 Bombell to lepiej powiedz co jest lepsze w podobnej cenie?
Bombell Napisano 13 Stycznia 2011 Napisano 13 Stycznia 2011 Do 200zł kupisz praktycznie każdego sztywniaka RNS2, Bronx czy V4. Rama za 150 ogarniesz już jakiegoś Voida starszego a to co ty zrobiłeś to kwalifikuje się do kompletnej przeróbki. Alu rama, sztywniak i alu kiera? Totalne zaprzeczenie zasad, głównie bezpieczeństwa. Jak sztywniak to stal kiera i stal rama. Chyba, że masz dobre ubezpieczenie i układy u lekarzy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.