Skocz do zawartości

[opona] nowa, talk?

sznib

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team

Kupiłem niedawno nową oponę. W zimie nie jeżdżę, założyłem i stoi, ale zauważyłem ze jest pokryta czymś białym, jakby talkiem. Próbowałem to zmyć wodą z płynem do naczyń, ale nie puściło. Co to za substancja i czy to normalne że jest na nowej oponie?

Ed:

Na tej z tej aukcji też widać ślady tego białego nalotu, tylko na mojej jest tego sporo więcej.

http://allegro.pl/opona-continental-gravity-pro-26-x-2-3-zwijana-hit-i1386192067.html

Od wewnątrz? Opony od wewnątrz oraz dętki powinno sie pokrywać talkiem lub (domowy sposó:) mąką ziemniaczaną, po to by dętka nie przykleiła się do opony. Wbrew pozorom takie coś może nastąpić i w konsekwencji dętka może się przebić czy pęknąć w jakimś miejscu. Więc jak masz talk czy coś na oponie od wewnątrz to się tym nie przejmuj.

Aha od zewnątrz. Teraz dopiero otworzyłem link. To nie wiem. Ale nie ma co sie przejmować po jakimś czasie jazdy zniknie.

Na dętce byłby to talk aby się nie przykleiła do opony instalacji. Natomiast na oponie może to być zmiękczacz do gumy, który jak nazwa wskazuje chroni oponę przed stwardnieniem i popękaniem (zapewne widziałeś już kiedyś spękaną gumę na oponach).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...