Skocz do zawartości

[kaseta] problem z wyborem

Rondel96

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam! zamierzam wymienić kasetę na przyszły sezon iszukam czegoś sporo poniżej 300g, znajdę coś do 400zł, teraz mam deore xt, fajnie by było stopniowanie z największą 34, ale się obejdzie.

P.S kaseta pod 9-ątkę do mtb/xc

Napisano

Witam! zamierzam wymienić kasetę na przyszły sezon iszukam czegoś sporo poniżej 300g,

P.S kaseta pod 9-ątkę do mtb/xc

Co to znaczy sporo poniżej 300g ??

Możesz kupić raz jeszcze Xt w wadze ok 260 g

Albo jak ma być sporo poniżej 300 g to takie cudo np.

http://luckynino.blogspot.com/2009/03/ultralight-aluminium-cassettes-mtbroad.html

Ale to raczej dla maniaków wagi a nie dla codziennych rowerzystów :)

Napisano

Co to znaczy sporo poniżej 300g ??

Możesz kupić raz jeszcze Xt w wadze ok 260 g

Albo jak ma być sporo poniżej 300 g to takie cudo np.

http://luckynino.blogspot.com/2009/03/ultralight-aluminium-cassettes-mtbroad.html

Ale to raczej dla maniaków wagi a nie dla codziennych rowerzystów :)

Ciekawe jak z wytrzymałością takiej kasety :)

Ja na twoim miejscu kupiłbym znowu kasetę Deore XT.

Ew. trochę wykraczającą za budżet XTR http://allegro.pl/kaseta-shimano-xtr-cs-m970-11-32-bikestacja-i1398321503.html

:icon_cool:

Napisano

Moje dwie kasety XT ważą w okolicach 265-275g.

Bikestacja oferuje jeszcze kasetę XTRa 11-32 w cenie 385 zł więc w 400 zł się zmieścisz waga XTRa to okolice 220 gram. Nie wiem tylko czy jest sens płacić 200 zł za 45-55 gram.

Napisano

Pewnie masz kasete 11-34 te sa oczywiscie ciezsze. BTW, kupowanie kasety za 400zl do mtb, gdzie wytrzyma moze z 5-6 tys km to chyba marnowanie pieniedzy. Chyba ze ma sie sponsora. BTW superlekkich kaset raczej bym nie polecal, one nie sa do jazdy tylko do wygladania i wazenia :icon_wink:.

Napisano

Pewnie masz kasete 11-34 te sa oczywiscie ciezsze. BTW, kupowanie kasety za 400zl do mtb, gdzie wytrzyma moze z 5-6 tys km to chyba marnowanie pieniedzy. Chyba ze ma sie sponsora. BTW superlekkich kaset raczej bym nie polecal, one nie sa do jazdy tylko do wygladania i wazenia :).

Właśnie, nie lepiej kupić zwykłego slx.A te kilkadziesiąt gram robi taką różnicę?Ja za kasete nie dałbym więcej niż 2 stówy, ale twój wybór.

Napisano

Uwżacie, że największa 28 by stykła, mam teraz 34, ale prawie jej nie wykorzystuje, mieszkam na warmii tu nie ma zbyt stromych podjazdów, zwykle te pokonuje na koronce srodkowej w korbie i wspomnianej 34

Napisano

Jak nie jezdzisz w gory i masz korbe 22-44 czyli gorska to z tylu z powodzeniem mozesz zalozyc kasete szosowa o szerokim zakresie, np stara tiagre dziewieciorzedowa 12-27. Jest sporo lzejsza od gorskich i ma ciasniejsze stopniowanie, wiec bedziesz wykorzystywal wiecej przelozen. W rowerze zimowym od dawna uzywam kaset szosowych i sobie chwale.

Napisano

Żeby nie zakładać nowego podobnego tematu piszę tutaj.

Szimano podniosło dosyć nieźle ceny, na allegro najtańszy XTR 970 kosztuje 500pln. Jeśli by komuś rzucił się w oczy tanio (jak na dzisiejsze ceny) w jakimś sklepie internetowym to prosił bym o kontakt :) Niestety nie przemyślałem sprawy przed podwyżkami Shimano ;/

Uprzedzając pytania czy nie lepiej XT bo taniej to w pewnym sensie racja ale XT w moim przypadku dosyć szybko znika... a kaseta ma być do kół wyścigowych.

Napisano

Ano zapomniałem napisać o stopniowaniu. Szczerze mówiąc sam nie wiem jakie stopniowanie. Z jednej strony chciałem spróbować 2x9 (42-26 i 11-34) a z drugiej strony został bym przy 3x9 (44-32-22 i 11-32). 2x9 z dnia na dzień coraz bardziej mnie kusi. Ale blaty + kaseta XTR to wyjdzie dosyć dużo. Chyba że jednak bym zastosował kasetę XT, a po połowie sezonu wymienię na nową (wyjdzie mniej więcej na tyle samo kasy, tylko że będzie rozłożone na 2 raty).

Ktoś ma porównanie czy XTR wytrzyma dużo więcej km od XT?

Dzięki chłopy za linki :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...