Nitric Napisano 4 Stycznia 2011 Napisano 4 Stycznia 2011 Jako że pierwszy mój post, zatem witam wszystkich. Poszukuję roweru do jazdy głównie po mieście, plus trochę po terenach mniej zurbanizowanych. Przejrzałem, wydaje mi się, większość postów na forum i wybrałem następujące pozycje: Unibike Zethos 2010 Univega Terreno 300 Kross Alta Unibike Viper GTS 2010 Romet RX500 Kross Street Scraper 16 2009 Który z wymieniowych byłby najodpowiedniejszy? Ewentualnie macie jakieś lepsze propozycje? Wzrost: 182 cm, Waga: 82 kg.
_Grooby_ Napisano 4 Stycznia 2011 Napisano 4 Stycznia 2011 Jeśli nie zależy Ci na amortyzatorze (nie znam się na hierarchii tych suntorów, które tu są montowane ale to raczej nie za wysoka półka amorków) i szukasz bardziej roweru miejskiego niż crossowego to bierz tego Street Scrapera. Bardzo fajny rowerek - alfine jest solidnie wykonane, kamulce tarczowe, dość lekki. Jak dla mnie wygląda przy tym całkiem fajnie. Sama tylna piasta kosztuje z 500 zł więc chyba warto. Cena mocno atrakcyjna moim zdaniem. Z innych opcji rozważałbym jeszcze MBike Crosser RX tylko nie rozmiar 22,5 jak w tej aukcji .
RadekSki Napisano 5 Stycznia 2011 Napisano 5 Stycznia 2011 Jedna moja uwaga natury praktycznej. Jeżeli masz zamiar naprawdę sporo jeździć po mieście (dojazdy do pracy/szkoły)to zwracaj uwagę czy do roweru da się bez problemu założyć pełne błotniki. W przypadku Scrapera zdaje się, że może być problem.
senjiro Napisano 5 Stycznia 2011 Napisano 5 Stycznia 2011 Jedna moja uwaga natury praktycznej. Jeżeli masz zamiar naprawdę sporo jeździć po mieście (dojazdy do pracy/szkoły)to zwracaj uwagę czy do roweru da się bez problemu założyć pełne błotniki. W przypadku Scrapera zdaje się, że może być problem. Zawsze się będzie dało jakieś błotniki zamontować. A co do szybkości poruszania się to akurat Scaper sprawdził by się idealnie, ale rozumiem ze rowerek ma też służyć do weekendowych wypadów poza miasto. Dlatego mój typ to Unibike Zethos. Cały na Deore, łącznie z korbą, do tego sensowne koła. Amorek w rowerze crossowym nigdy nie będzie wybierał liści, więc tym akurat bym się nie sugerował.
Nitric Napisano 6 Stycznia 2011 Autor Napisano 6 Stycznia 2011 ok. dzięki za odpowiedź, ale mam kolejne pytania w związku z tym: 1. Czy w tym przedziale cenowym warto brać rower z hamulcami tarczowymi? 2. W Zethosie hamulce to Shimano Altus M422 - czy się sprawdzą? A jeżeli nie to na co je wymienić po zakupie? 3. Czy, biorąc pod uwagę stan polskich miejskich dróg/ścieżek rowerowych/chodników, będzie odczuwalna różnica między Scraperem bez amorku a Zethosem z takowym? Oraz czy ewentualnie jest możliwość wyposażenia w amortyzator Scrapera i jaki mniej wiecej byłby tego koszt?
senjiro Napisano 6 Stycznia 2011 Napisano 6 Stycznia 2011 1) W takim przedziale cenowym jak napisałeś i do takiego zastosowania nie warto. Mogą być dodatkowo słabej jakości i bedzięsz miał z nimi więcej problemu niż pożytku. 2) Altus to zwykłe V`ki , więc nie będziesz miał z nimi problemu, To na tyle prosta konstrukcja, więc czy jest to Alivio, Deore czy XT, tak naprawdę nic się z tym nie będzie działo, a różnica w sile hamowania będzie minimalna. Tym się nie przejmuj. 3) Scrapera jak najbardziej można wyposażyć w amortyzator i wybór jest tutaj dowolny w zależności od kwotę jaką bedziesz chciał na to przeznaczyć. Stan polskich dróg pozostawia wiele do życzenia, a o ścieżkach już nie wspominając, dlatego warto jednak wybrać rower z amortyzatorem. Scraper ma prawdę mówiąc bliżej do kolarzówki niż roweru crossowego, więc nadaje się tylko i wyłącznie na jazdę szosą.
Nitric Napisano 9 Stycznia 2011 Autor Napisano 9 Stycznia 2011 Wybiore raczej Zethosa. Tylko jaki rozmiar ramy? Wewnętrzna długość nogi to 83.5cm
senjiro Napisano 9 Stycznia 2011 Napisano 9 Stycznia 2011 Tutaj jest geometria ramy. Ja bym optował za 21cali, ale niech się jeszcze inni użytkownicy wypowiedzą.
Moloch89 Napisano 9 Stycznia 2011 Napisano 9 Stycznia 2011 Zethos to dobry wybór w tej cenie. Rozmiar ramy 21' będzie dobry.
kefasmax Napisano 10 Stycznia 2011 Napisano 10 Stycznia 2011 Zethos to dobry wybór w tej cenie. Rozmiar ramy 21' będzie dobry. Witam. Moim zdaniem lepiej przymierzyc rame w sklepie stacionarnym.Mam 184cm wzrostu -viper ,rama 19"-na styk .Jesli w ciemno to bral bym 19, geometria zetosa i vipera taka sama.21" obawiam sie ze bedzie za duza.Lepiej podniesc siodelko a i rower lzejszy.
Pitof Napisano 10 Stycznia 2011 Napisano 10 Stycznia 2011 Idealna byłaby rama 20 cali. Również uważam, że 21 cali może być zbyt duże i nieporęczne.
kefasmax Napisano 10 Stycznia 2011 Napisano 10 Stycznia 2011 Idealna byłaby rama 20 cali. Również uważam, że 21 cali może być zbyt duże i nieporęczne. viper-19 na styk -mialem na mysli ze 20 cali byla by juz na pewno za duza.Sam bylem zaskoczony w sklepie stacjonarnym .Szukalem 21 cali a tu niespodzianka.Podstawowy test stopy na podlodze a gorna rura min.4-5 cm. pod kroczem.21 cali na pewno byla za wysoka. Bardzo dużo rowerzystow zazwyczaj wybiera za duże rowery.
senjiro Napisano 10 Stycznia 2011 Napisano 10 Stycznia 2011 A patrzył ktoś z was na geometrie która podałem czy tak sobie gdybacie tylko? Ten cały Zethos przy 19 calach jest o prawie 1cm krótszy niż mój Author Instinct w rozmiarze 17,5 cala.
Darek14 Napisano 10 Stycznia 2011 Napisano 10 Stycznia 2011 Przy 182 cm rama 21" na 100% nie będzie za duża. To ma być rower crossowy, a nie MTB. Dodam, że od wielu lat jeżdżę na rowerach crossowych (obecnie ma 9 rower tego typu).
iras76 Napisano 10 Stycznia 2011 Napisano 10 Stycznia 2011 scraper nadaje się nie tylko na miasto ale również w lekki teren /las/ kwestia odpowiedniego ciśnienia, nie nabijać opony na maksa i przy tym rozmiarze 35c jest w miarę komfortowo ogólnie porównanie scrapera do reszty z wymienionych rowerów mija się z celem ponieważ jest on bardzo specyficzny /napęd/ i klasą samą dla siebie /cena-jakość/ ja brałbym scrapera 8 kę -póki jeszcze są - , pojeździł i ewentualne w miarę potrzeby włożył widelec powietrzny, wtedy otrzymasz poniżej 2 k rower z wart prawie 2x więcej na super osprzęcie nie spotykanym w tym przedziale cenowym
kefasmax Napisano 10 Stycznia 2011 Napisano 10 Stycznia 2011 Mysle ze szczegolnie przy crossowym wysokosc gornej rury ma znaczenie(oprócz wygody bezpieczenstwo).Porównanie crossa,mtb,szosowego,trekkinga pod tym wzgledem nie ma sensu. Dobor ramy na podstawie tylko wzrostu-to juz chyba zbyt dalekie uproszczenie-dla tak doswiadczonego rowerzysty (z calym szacunkiem)panie Darku. Kolega pytal o Zetosa a viper ma taka sama geometrie-dlatego cos na ten temat moge podpowiedziec.Prosze czytac dokladnie posty p.Senjiro-nie z gdybania a z analizy geometrii i co jest krótsze o 1 cm(rower ,rura) -rama ramie nie rowna i inna geometria ,i rozmiar jak buty moze byc rozny u różnych producentow .
senjiro Napisano 10 Stycznia 2011 Napisano 10 Stycznia 2011 Sam nie wiem, jakoś nie przekonuję mnie to 19cali, ale z dwojga złego to mając do wyboru za mały i za duży rower to jednak lepiej wybrać ten odrobinę za mały. Różnica pomiędzy 19, a 21 w długości ramy to zaledwie 1,5cm, a w wysokości to już 5cm, więc chyba muszę Ci zwrócić honor.
Darek14 Napisano 10 Stycznia 2011 Napisano 10 Stycznia 2011 Dobor ramy na podstawie tylko wzrostu-to juz chyba zbyt dalekie uproszczenie-dla tak doswiadczonego rowerzysty (z calym szacunkiem)panie Darku. Miałem kiedyś rower crossowy Unibike 21" i przy moim wzroście 182 cm był dobry, 19" był po prostu za mały. Znajomy -176 cm wzrostu - ma Unibika 19" i jest na niego odpowiedni. Poza tym ma to być rower do jeżdżenia głównie po mieście: wystarczy pomnożyć długość nóg x 0,63 i mniej więcej uzyska się odpowiedni rozmiar ramy.
kefasmax Napisano 10 Stycznia 2011 Napisano 10 Stycznia 2011 Miałem kiedyś rower crossowy Unibike 21" i przy moim wzroście 182 cm był dobry, 19" był po prostu za mały. Znajomy -176 cm wzrostu - ma Unibika 19" i jest na niego odpowiedni. Pisze o konkretnym modelu.Nie przeczę ze w innych modelach unibike jest tak .Jak wyzej pisalem sam bylem zdziwiony że 19" jest na styk a 21 za duzy.Nawet nie chcialem przymierzac 19-a jednak.-Pozniej drobna regulacja sztycy w pionie i poziomie,mostka(o dziwo bez wymiany na dłuższy ),pochylenie siodelka i wszystko w porzadku.Przy 21" górna rura na kroczu-tego sie nie wyreguluje -no chyba ze obrecze 26" nieco mniejszy rower da sie ustawic i jezdzic wygodnie za duzy juz nie.
Nitric Napisano 11 Stycznia 2011 Autor Napisano 11 Stycznia 2011 Po różnicach zdań sądzę jednak, że będę musiał osobiście przymierzyć ramę i dopiero wybrać. Nie mniej jednak na tą chwilę Zethos odpada, bo go brak, więc wraca temat Street Scrapera 2009. Wybrać wersję 8 czy 16 biegową? Jak w porównaniu do Deore prezenują się Alfine? Nie wiele informacji jest na ten temat. RadekSki napisał: Jedna moja uwaga natury praktycznej. Jeżeli masz zamiar naprawdę sporo jeździć po mieście (dojazdy do pracy/szkoły)to zwracaj uwagę czy do roweru da się bez problemu założyć pełne błotniki. W przypadku Scrapera zdaje się, że może być problem. Rzeczywiście może być problem z błotnikami? Trzeba jakieś specjalne dobrać? I ponownie dobór ramy. W Łodzi nigdzie nie widziałem w sklepie tego roweru, więc zostaje dobór wirtualny.
Darek14 Napisano 11 Stycznia 2011 Napisano 11 Stycznia 2011 Zdecydowanie najlepiej przymierzyć się osobiście do roweru. Jeśli jeździsz wyłacznie po mieście to amortyzator nie jest raczej potrzebny, gdybyś jednak myślał o jego założeniu, to do Street Scrapera raczej nie będzie to wszkazane - rower mocno zmieni geometrię, podniesie się i może okazać się za duży. Wydaje mi się, że on ma geometrię nie przeznaczoną do amortyzatora - wysoka główka ramy.
Nitric Napisano 11 Stycznia 2011 Autor Napisano 11 Stycznia 2011 Poczytałem i popytałem trochę więcej o Scraperze i o ile błotniki byłaby jakaś możliwość dobrania o tyle wymiana opony na szerszą nie wchodzi w grę, a dodanie amortyzatora mija się z celem. Może zatem coś z tych rowerów by się nadawało?: Unbike Freeway Unbike Xenon Kellys Exquisite Merida Crossway TFS 700-V chyba, że nie będzie dużej różnicy to tańsza: Merida Crossway TFS 400-D Co sądzicie o tych rowerach?
Moloch89 Napisano 11 Stycznia 2011 Napisano 11 Stycznia 2011 Każdy z tych rowerów jest wart swojej ceny, co byś nie wybrał będzie dobrze, ale pewnie większość z nich jest już nie dostępna.
Nitric Napisano 13 Stycznia 2011 Autor Napisano 13 Stycznia 2011 Freeway ma trochę inną geometrię niż Zethos, czy zatem rozmiar 21" nie będzie za duży? Freeway ma tylko dwa rozmiary 19" i 21".
Moloch89 Napisano 13 Stycznia 2011 Napisano 13 Stycznia 2011 Powinien być dobry ale nie musi, idz do któregoś ze sklepów i sie przymierz. P.H. J.A.B. ul.Piotrkowska 22 90-269 Łódź tel. 042/633-51-90 HANDEL ART.PRZEMYSŁOWYMI ul.Kilińskiego 5 91-421 Łódź tel. 042/632-77-11 PIASTA ul.Puszkina 82 92-516 Łódź tel. 042/649-12-33 DYNAMO-ŁÓDŹ ul.Jana Kilińskiego 3 91-421 Łódź tel. 042/630-69-57 CYKLISTA - ŁÓDŹ ul.Czarnkowska 2 91-013 Łódź tel.042 653-22-40 CYKLISTA - ŁÓDŹ ul.Kilińskiego 158 90-322 Łódź tel.042 676-23-41 FR-SHOP 2 sp. z o.o. ul.Franciszkańska 89 91-838 Łódź tel. 042 657-61-02 frshop@frshop.pl FR-SHOP sp. z o.o. ul.Franciszkańska 53 91-815 Łódź tel. 042 655-47-89 frshop@frshop.pl
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.