Skocz do zawartości

[ok 1400] Rower crossowy głównie na szosę

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Udało mi się wreszcie zebrać kasę na nowy rower, przeglądałem różne oferty i nie jestem pewien co wybrać.

Jeżdżę dużo, ale co do znajomości sprzętu to jestem zupełnym amatorem - więc dane techniczne niewiele mi mówią.

Mam ok 1400 zł i postanowiłem wreszcie kupić od dawna upragniony rower crossowy.

Przeglądałem różne oferty i wpadło mi w oko 5 ofert

(w tych ofertach chyba niektóre ceny są wygórowane, bo widziałem niższe ceny, w dodatku chyba będę załatwiał rower prosto od producenta, więc powinno być dużo taniej):

Author Horizon

http://www.bikekatalog.pl/2010/rowery/391/Author.Horizon/

Author Classic

http://www.bikekatalog.pl/2010/rowery/389/Author.Classic/

Kellys Saphix

http://www.bikekatalog.pl/2010/rowery/86/Kellys.Saphix.green.silver/

Merida Crossway 20-V

http://www.bikekatalog.pl/2010/rowery/1069/Merida.Crossway.20-V/

Merida Crossway 40-V COMFORT

http://www.bikekatalog.pl/2010/rowery/1068/Merida.Crossway.40-V.COMFORT/

Co do Authora Classic słyszałem że lepszy jest Author Horizon - osprzęt podobny, a podobno lepszy jest Horizon.

Byłbym bardzo wdzięczny gdyby wypowiedziały się osoby które posiadają wymienione wyżej rowery.

Jeżdżę głównie po szosie, ale wolę mieć przedniego amora, bo wydaję mi się że bez amora nadgarstki by mnie bolały - być może jestem w błędzie, bo odkąd zacząłem intensywnie jeździć to ciągle mam rower z amorem.

Jeżeli macie jakieś inne ciekawe oferty to piszcie, będę bardzo wdzięczny.

Interesuje mnie rower głównie na szosę - czasem chodniki, bardzo rzadko szuter i bezdroża.

Napisano

Jakbyś dołożył 200zł to byś miał już super sprzęt http://allegro.pl/univega-terreno-300-cross-deore-wyprzedaz-lublin-i1386377329.html

Authora Horizon'a miał brat, a Clasic'a ma ojciec nie mieli z nimi jakiś większych problemów.

Na wyprzedaży tanieje kupisz

http://velo.pl/rowery/wyprzedaz/?id=356

http://velo.pl/rowery/wyprzedaz/?id=358

http://velo.pl/rowery/wyprzedaz/?id=352

Jeszcze możesz pomyśleć nad http://www.bikekatalog.pl/2010/rowery/84/Kellys.Axis.red.yellow/ za 1400zł spokojnie go znajdziesz.

Napisano

Jeżeli w terenie nie będziesz jechał dłużej, niż orientacyjnie godzina, to nadgarstki nie powinny boleć. Na szosie zupełnie nie, także może rozważ bardziej rower trekkingowy, albo nawet szosę?

Napisano

Szosowy odpada, bo nieraz jeżdżę po chodnikach i po różnych nierównościach, szybko bym go rozwalił, a w dodatku lubię sobie zeskakiwać z krawężników itp.

Trekingowy jest mi nie potrzebny, bo wolę dobry plecak (mimo że czasem ciężki niewygodny) - nie lubię korzystać z bagażnika. W dodatku w rowerze trekingowym są dodatki, które są nie potrzebne(przynajmniej mi), a w rezultacie bez potrzeby się dopłaca.

Moloch89 niestety maksymalnie na co mnie stać to 1400, więcej nie mogę dołożyć, bo nie mam skąd wyłożyć - uczeń i nie mam czasu na dorabianie.

A muszę sobie w najbliższym czasie kupić rower, bo w stary musiałbym włożyć trochę kasy, a to by mi się nie opłaciło.

Ale dodałeś mi otuchy mówiąc że Author Horizon jest dobry. Bardzo podoba mi się model z 2010 roku - może bardzo prosty, ale bardzo mi się podobają te jaskrawe kolorki.

Jak dorobię wystarczająco w wakacje, to bardzo możliwe że wtedy dołożę w jego przeróbki.

Z wypowiedzi Moloch89 przypuszczam że rzeczywiście nie potrzebuję przedniego amortyzatora, więc oczekuję również na propozycje crossów bez amora.

Napisano

Powiedzcie mi jeszcze, która marka jest godna uwagi - póki co patrzę w śród ofert Authora, Kellysa i Meridy, która z tych marek jest najlepsza???

Upatrzyłem sobie trzy ciekawie oferty Kellysa:

Coach - ale wolałbym żeby miał kasetę 11-34

Saphix

Axis

Aha i jeszcze jedno czy dobrze jest kupować rower przez przesyłkę, boję się kupować, bez wcześniejszego zobaczenia i sprawdzenia roweru.

I jak skomplikowane jest składanie roweru, który przychodzi przesyłką???

Czy przy moim wzroście (164cm) rama 17'' będzie odpowiednia

Jeżeli ta informacja jest istotna to wewnętrzna długość mojej nogi wynosi 75/76cm

Waga: 66/67 kg - to już pewnie zbędna informacja

Napisano

Powiedzcie mi jeszcze, która marka jest godna uwagi - póki co patrzę w śród ofert Authora, Kellysa i Meridy, która z tych marek jest najlepsza???

Wszystkie są mniej więcej na tym samym poziomie, z Meridy raczej już nic nie znajdziesz w dobrej cenie bo większość rowerów z 2010 jest już wysprzedanych.

Bierz Kellys'a Axis'a, koleżanka takiego ma, u mnie w pokoju też taki stoi tylko że starszy rocznik, w tej cenie raczej niczego lepszego nie znajdziesz, Authora na Alivio za 1400 nie kupisz.

Tu masz w super cenie http://allegro.pl/kellys-axis-super-cena-i1380846605.html

17' powinna być na Ciebie dobra, ale nie ma to jak sie przymierzyć.

Wysyłki sie nie bój, do poskładania roweru wystarczą 2 klucze imbusowe.

Napisano

OK wielkie dzięki za pomoc. Wybieram Kellysa Axis, bo wydaje mi się że to będzie dobry wybór, jak na moje możliwości finansowe - i tak będę musiał się wykosztować trochę więcej niż chciałem.

Moloch89 dzięki za porady na temat axisa. Ofetra na allegro wygląda kusząco, ale tutaj oferta też jest dobra - płacę 15 złotych więcej, bo przesyłkę mam za darmo.

Muszę tylko w najbliższych dniach znaleźć gdzieś w Krakowie ten rower i sprawdzić czy na pewno będzie dobry dla mnie.

Wie może ktoś gdzie w Krakowie ten rower jest na pewno??? - zależy mi na rozmiarze 17''

Napisano

* Firma Handlowo- Usługowa “Figiel” Krzysztof Figiel

Ul. Imbramowska 26

31-212 Kraków

Tel.: +48 12/415-04-64

GPS: 50° 05' 20,54" N 19° 56' 49,92" E

Show in Google maps

* ROW-MIX

Al. Jana Pawła II 18

31-571 Kraków

Tel.: +48 12 4171443

GPS: 50° 04' 14,59" N 19° 58' 56,17" E

Show in Google maps

* CrossBike

Ul. Beskidzka 30

30-611 Kraków

Tel.: +48 12 655 64 42

GPS: 50° 00' 58,46" N 19° 57' 05,14" E

Show in Google maps

* ROW-MIX

Ul. Bronowicka 4a

30-084 Kraków

Tel.: +48 12 294 88 99

GPS: 50° 04' 34,53" N 19° 54' 17,42" E

e-mail: bronowicka@rowmix.com.pl

Show in Google maps

* "SPORT ATTACK" Spółka Cywilna

ul. Armii Krajowej 6

30-150 Kraków

* GO SPORT CENTRUM HANDLOWE M1 - KRAKÓW

Al. Pokoju 67

31-580 Kraków

Tel.: (12) 686 12 12

GPS: 50° 03' 52,47" N 19° 59' 58,73" E

Show in Google maps

* ROW-MIX

Ul. Mogilska 99

31-571 Kraków

Tel.: +48 12 4172020

GPS: 50° 04' 01,34" N 19° 58' 31,76" E

Show in Google maps

* Sklep Sfera-Biker

Ul. Kapelanka 2B

30-347 Kraków

Tel.: +48 12 267 00 09

GPS: 50° 02' 37,53" N 19° 55' 21,25" E

Show in Google maps

* Sklep Sfera-Biker

Aleja Focha 32

32-080 Kraków

Tel.: +48 12 3565270

GPS: 50° 03' 28,22" N 19° 54' 53,17" E

e-mail: sklep@sferasport.com.pl

page: www.sferasport.com.pl

Show in Google maps

* BACKFLIP SNOWBOARDS Konrad Pajka

Ul. Balicka 95

30-149 Kraków

Tel.: 606-372-608

e-mail: konrad@snowboard24.pl

Nie musisz koniecznie szukać Axis'a możesz przymierzyć sie do innego podobnego modelu Kellys'a

Napisano

Wielkie dzięki za pomoc.

Nasunęło mi się jeszcze jedno pytanie: Jak wygląda kwestia gwarancji w sklepie internetowym??? - Będę mógł wykonać wszelkie naprawy na gwarancję w dowolnym punkcie w Krakowie, które sprzedają rowery Kellys'a, czy istnieje zagrożenie że w razie awarii będę musiał wysyłać rower do sklepu w którym go kupiłem (czyli w tym przypadku do Warszawy lub Wrocławia)???

Napisano

Zawsze tak jest, ten sklep, który sprzedaje udziela Ci gwarancji, niezależnie od tego gdzie jest, więc licz się z tym ryzykiem. Dlatego serwisy rowerowe sobie dorabiają na ludziach kupujących rowery w internecie :rolleyes:

Napisano

Rozmawiałem dziś z pracownikiem serwisu rowerowego i ten zaproponował mi również Unibike'a Crossfire. Rower wygląda dość ciekawie i ma bardzo dobre przełożenia (ja nie lubię lekkich przełożeń, więc nie potrzebuję lżejszych biegów - jeżdzę głównie na szosie).

Dodatkowo powiedział mi on że z doświadczenia wie iż Unibike jest lepszy od Kellysa:

1) W niższej cenie masz ten sam osprzęt, a nawet lepszy - bazują głównie na osprzęcie Shimano, a w Kellys'ie różnie bywa (głównie odnośnie piast).

2) Zdecydowanie częściej przychodzą ludzie do serwisu z rowerami Kelysa - choć to nie jest tak mocny argument, bo Kellys jest bardziej popularny i normalne że częściej zawita w serwisie Kellys niż Unibike.

3) I jeszcze taki drobnostkowy argument - Unibike zazwyczaj ma szprychy ze stali nierdzewnej, a w Kellys'ie spotykają szprychy ocynkowane w rowerach za nawte ponad 3 tysiące.

Bez zastanowienia bym wziął Unibike Crossfire gdyby nie ta masa - przy ramie 17'' (czyli takiej jak dla mnie) waży 15.2 kg, a Kellys Axis przy ramie 19'' waży 13.55 kg czyli przy ramie 17'' powinien ważyć ok 13.45 kg

Czyli różnica w wadze wynosi 1.75 kg - to chyba dużo???

Nie wiem jak duży wpływ ma masa roweru na jazdę - raz tyko jechałem na lekkiej, kilkudziesięcioletniej kolarzówce kolegi i świetnie mi się jechało, ale wtedy miałem dodatkowe paliwo we krwi, więc doznania nie są prawdziwe :)

Przypuszczam że im lżejszy rower, tym mniejsze zmęczenie i lepsze osiągi. A może coś po za tym???

Proszę jeszcze o wypowiedzi na temat Unibike Crossfire - bardzo mile widziane opinie właścicieli takiego roweru

Napisano

Koleś w sklepie chciał Ci wcisnąć to co miał ;]

Crossfire i Axis mają te same przełożenia

Crossfire jest duuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuużo gorszy od Axisa

Crossfire ma manetki, hamulce, kasete Altusa o 2 grupy gorsze niż Axis

Crossfire ma gorszy amortyzator niż Axis

Jedyne co jest lepsze w Crossfire to koła, tyle na 36szprych, ale w jeździ po szosie nie ma to żadnego znaczenia.

Napisano

w przypadku crossa nie obawiał bym się ramy 19"

a scraper byłby idealny do Twoich wymagań

na forum jest wątek o tym rowerze, warto zapoznać się

Napisano

Koleś w sklepie chciał Ci wcisnąć to co miał ;]

Z pewnością nie, ponieważ musiałby ściągnąć ten rower specjalnie do sklepu.

Moloch89 Dzięki za wypowiedź porównującą Crossfire do Axisa - wcześniej mówiłeś że miałeś coś do czynienia z Axisem. Możesz powiedzieć coś o min??? Mówisz że ten osptrzęt jest naprawdę godny uwagi, przy tej cenie???

seker1995 Kuszący jest ten rower (Kross Street Scraper 8) ale ta rama mi nie odpowiada - jestem kurduplem :D (164 cm wzrostu), więc rama 19'' z pewnością byłaby za duża. :(

Ale szczerze mówiąc to nigdy nie jeździłem na takim rowerze i nie mam pojęcia jak można go porównać do zwykłego "górala", bo póki co tylko z "góralem" miałem do czynienia.

Może jeszcze ktoś coś powiedzieć co sądzi o Crossfire a co o Axisie???

Napisano

W moim odczuciu za Crossfire`em przemawia lepszy napęd, koła w obydwóch rowerach są bardzo porównywalne i takimi szczegółami jak szprychy bym się nie przejmował. Co do Kellysa to zdecydowania lepsza potrójnie cieniowana waga z czego pewno po części wynika niższa masa całego roweru, troszkę gorszy napęd i podobne koła. Zdaje mi się że Kellys ma też lepszy amortyzator. Jakbym miał wybierać to zdecydowałbym się raczej na Kellysa ze względu na ramę i amorka , wszystko inne zawsze można wymienić po jakimś czasie, a rama to podstawa :)

Napisano

Fakt rama to podstawa, resztę można po czasie wymienić, ale nie chciałbym żeby te wymiany były konieczne po krótkim czasie użytkowania.

Co w końcu z napędem??? - Moloch89 napisał że Crossfire ma manetki, hamulce i kasetę Altusa, czyli o 2 grupy gorsze niż Axis. Z kolei senjiro napisał że Axis ma troszkę gorszy napęd i podobne koła - kto ma w końcu rację???

Napisano

W moim odczuciu za Crossfire`em przemawia lepszy napęd

Co dokładnie niby jest lepsze w Crossfire?

Nawet nie ma nad czym myśleć w tej cenie Axis jest bezporównywalnie lepszy od Unibika

Co do samego Axisa to koleżanka przejechała już na nim około 10tyś km z sakwami, w tym 4,5tys km do Izraela razem ze mną, jedyną awarią jaką miała po drodze to pęknięta szprycha, ale przy tym obciążeniu i dystansie jest to normalne.

Jesienią też kupiłem Axisa na wyprzedaży tylko po to aby go na wiosne sprzedać, ceny w tym roku pójdą o około 200zł w górę w porównaniu do poprzedniego.

Napisano

Wielkie dzięki, czytałem dodatkowo opinie Axisa na innych forach i widzę że właściciele Axisa są zadowoleni. Wielkie dzięki za pomoc :)

Jeszcze tak z ciekawości się zapytam - Dlaczego Unibike Crossfire ma lepszy napęd od Kellysa Axis??? - bo Crossfire ma skręcaną korbę, a Kellys nie, czy jest różnica w przerzutkach?

Jeśli możecie to napiszcie jak duża jest różnica w tych napędach, bo ja jestem zupełnym amatorem jeżeli chodzi o osprzęt.

Jeszcze jedno pytanie z innej beczki - Jak mogę wpisać w swoim profilu jaki mam rower??? :)

Bo nie wpisałem tego przy rejestracji,a teraz przeszukiwałem wszystkie ustawienia profilu i nie wiem jak mam wpisać rower, który posiadam.

Napisano

Napęd (porównanie) Kellys Axs - Unibike Crossfire

Korba: FC-M191 - Suntour XCT V2 (0-1)

Manetki: Acera - Altus (0-1)

Przerzutka P: M191 - TX51 (0-0)?

Przerzutka T: Alivio - Alivio (1-1)

Kaseta : HG30 - HG30 (1-1)

Łańcuch: KMC7 - UG51 (0-1)

Dodam że korba w Kellysie jest nierozbieralna. Wygrywa Unibike (5-2). Chyba że ktoś jest innego zdania?

A do samego roweru to już napisałem żebym brał Kellysa ze względu na ramę i amorka.

Napisano

Manetki: Acera - Altus (0-1)

Coś Ci sie pomyliło, Altus jest gorszy od Acery

1-0

Przerzutka P: M191 - TX51 (0-0)?

M191 to Acera a TX51 to Tourney

1-0

Korba i łańcuch są mniej więcej na tym samym poziomie

Napisano

Faktycznie, bo teraz Altus i Acera to jedna grupa :rolleyes: Korby podobne, ale to że jedna jest rozkręcana, a druga nie to stanowi już pewną różnicę. Tak czy inaczej wygrywa Kellys B)

Napisano

Według Moloch89 wychodzi że napęd w Axis'ie i Crossfire'rze jest podobny, a nawet lepszy jest w Axis'ie

Ale i tak kwestia wagi jest wg. mnie istotniejsza niż drobne różnice w napędzie, więc zdecydowanie wolę Axis'a

@Moloch89, chyba bardziej tobie ufam, albo chcę ufać :rolleyes: , bo rower już zamówiłem i w przyszłym tygodniu będę go miał - nie mogę się doczekać. Wreszcie będę miał rower pod swoje wymagania i z ciężkimi przełożeniami, a na tym mi baaardzo zależy :D. Wcześniej miałem Krossa Gramd Mountain n, którego używałem przez 3,5 roku i przejechałem na nim 20-25 tys km., może nawet 30. Szczerze mówiąc świetnie się trzymał mimo że nieraz go zaniedbywałem. Ale jak zacząłem go pożyczać rodzeństwu, to... kaaatastrofa - Teraz żeby był w dobrym stanie musiałbym wydać na niego 300-400 złotych, więc wolałem kupić upragniony rower crossowy.

Oby tylko pogada w miarę dopisała żebym mógł go od razu porządnie przetestować :D

Może ktoś jeszcze powiedzieć mi jak mam wpisać w swoim profilu jaki mam rower???? B)

Bo szukałem i szukałem w ustawieniach i nic nie znalazłem. :(

Napisano

Możesz mi zaufać, o rowerach Crossowych wiem dużo, będziesz zadowolony z zakupu bo to sprawdzony rower.

Bo szukałem i szukałem w ustawieniach i nic nie znalazłem. ;)

Musisz wejść "na garaż" http://www.forumrowerowe.org/garage/

z lewej masz dodaj rower.

http://www.forumrowerowe.org/index.php?app=garage&module=post&section=vehicles&do=add_vehicle

P.S.

Jak pomogłem to możesz mi dać + :)

Napisano

No dobrze że się dopraszasz o + bo nie pomyślałem o tym a naprawdę mi pomogłeś.

Jeszcze raz, bardzo dziękuję za pomoc - głównie dziękuję Moloch89 B)

Panie administratorze, może Pan już zamknąć temat ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...