Moloch89 Napisano 4 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2011 W przyszłym sezonie planuje start na kilku dłuższych trasach 400+ W tym roku przejechałem 11tys km, ale przez ostatnie 2 miesiące miałem przerwę. W artykule bb http://bikeboard.pl/index.php?d=porady&g=37&art=1054 wyczytałem że na długie dystanse największe znaczenie ma wytrzymałość tlenowa. Jak dokładnie ją trenować? Mam dostęp do profesjonalniej siłowni(rowerki, bieżnie, ruchome schody itp), jakie ćwiczenia w jakiej strefie przez ile czasu wykonywać? Jazda na rowerze jako taka na razie odpada, nie mam zimówki sprzętu na taką pogodę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wikrap1 Napisano 4 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2011 Na siłowni w kontekście kolarstwa zwykle rozwija się siłę. Na wytrzymałość tlenową, to polecam w okresie zimowym bieganie i stopniowo wprowadzać rower, jeśli to możliwe. Ja od Listopada biegałem i teraz już co kilka biegów jeżdżę na rowerze stacjonarnym. Na rowerku odpowiednie tętna, to w przybliżeniu 65-75% tętna maksymalnego. W biegu pracuje więcej mięśni i przyjmuje się, że odpowiednie tętno w biegu jest o ok. 10 uderzeń wyższe, niż na rowerze. Tak wyglądają strefy w przybliżeniu. Na rowerze mam zwykle z 2-2,5h kręcenia średni puls ok. 150. a w biegu 160 z hakiem, także prawidłowość z wzrostem pulsu o 10 uderzeń się sprawdza. Możesz też pływać np godzinkę kraulem bez przerwy. Do tego wydajność płuc wzrasta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 4 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2011 hmh przyklad mojej osoby mowi, ze roznica tego tetna jest w granicach 20-30uderzen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wikrap1 Napisano 4 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2011 Ale na rowerze rozumiem szosa i pedałowanie bez przerwy? Bo w terenie, to a to zjazd, a to coś i tętno może wyjść mniejsze, jeśli się jedzie bez napinki. Na wyścigach mam tętno 170-180 średnie. na dystansie 10km w biegu tempem prawie wyścigiwym mam bardzo podobne tętno. W dłuższym np. 15km w 1h 30minut mam średnie 165, także o 15 więcej, niż podobny wysiłek na rowerze. Jeśli na rowerze jadę 2-2,5h i tyle samo bym biegł, to może też miałbym takie różnice. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.