Skocz do zawartości

[koronki] Kompatybilność koronek Shimano LX z korbą Truvativ Firex 3.3

Artro

Rekomendowane odpowiedzi

Pasują z korby deore ze zintegrowaną osią, z tego co usłyszałem w sklepie powinny pasować też inne, o ile korba z której bierzesz zębatki jest w systemie hollowtechII. Konkretnie chodzi o to, że najmniejsza zębatka może szorować o miski suportu z zewnętrznymi łożyskami, jeśli sama nie pochodzi z korby pracującej w tym systemie.

Tak, reszta zapewne przypasuje, ewentualnie możliwe że będzie trzeba coś lekko zeszlifować przy mocowaniu średniej zębatki, ale mnie to nie spotkało. Słyszałem też opinie, że niektóre zębatki shimano źle wyglądają na truvativie. Ogółem dużo się naczytałem, więcej niż to było warte. W sklepie przymierzyliśmy ze sprzedawcą i okazało się że pasuje jak ulał.

• 5 miesięcy temu...

Odświeżam trochę temat. Chciałbym wymienić w swojej korbie średni blat. Sprzedawca w sklepie nie miał pewności, czy LX będzie pasował, z tego co czytałem blaty kompozytowe od np. XT nie pasują. Będę wdzięczny za wskazówki, które z obecnie ogólnodostępnych blatów będą pasowały.

• 1 miesiąc temu...

To i ja podepnę się do tematu.

Po ~2000km zajechałem środkową koronkę Truvativ'a 3.3 i przyszedł czas na jej wymianę.

Postanowiłem skorzystać z usług tutejszego serwisu i otrzymałem 32 zębową koronkę Shimano Deore XT , której ramioa okazały się za długie na pająk Truvativ'a.

Mógłbym ją odpowiednio spiłować , ale dam sobie drugą szansę i skorzystam z usług CRC.

Człowiek z obsługi technicznej , zapytany o kompatybilność zębatek odpowiedział mi , że koronka Middleburn 32T 4 Bolt 104mm POWINNA(bo nic nie pasuje do póki sami nie sprawdzimy, jak to określił) pasować.

By się upewnić sprawdziłem info na stronie producenta i dowiedziałem się że każda koronka ma odpowiednią długość ramion sygnowaną ID. W oryginale to tak wygląda :"The 90ID is the diameter of the shoulder on the spider that the chainring sits on to."Strona producenta/źródło .

Ok , ale jaki rozmiar ma koronka Truvativ ?

Tak przy okazji , ktoś wie z PRAKTYKI jakie koronki podchodzą pod mój sprzęt bo już mam dość problemów dotyczących mojego roweru.

Serdecznie Wszystkich pozdrawiam.

Dodałbym ,że jeżeli ktoś miałby dostęp do produktów Race Face , może zaopatrzyć się w koronki specjalnie zaprojektowane dla Truvativ "Turbine Type “T”" .

Tabela kompatybilności.pdf .

Z moich osobistych spostrzeżeń , z gapienia się na zdęcia w internecie to zębatka Deore jak i Blackspire Nuvi mają identyczny kształt , ale oczywiście i materiał mniej trwały.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...