Skocz do zawartości

[Dual Air Kit] Czy da rade w Reconie lub Torze]

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Koleżanki i Koledzy. Nurtuje mnie takie pytanie, czy dało by rade wsadzić system Dual Air do Tory albo do Recona.

O taki: Dual Air Kit

Serwisowałem oba amortyzatory i wydaje mi się że to by się dało zamocować (oczywiście mówię tu o wersjach Solo Air a nie o sprężynowych), jednak chciałbym prosić o opinię kogoś kto tego próbował bądź ewentualnie wie czy są jakieś przeciwwskazania do takiego zabiegu, bo muszę powiedzieć, że byłby to całkiem ciekawy upgrade.

Jeśli macie jakieś sugestie to śmiało.

Spójrz sobie tutaj:

http://www.wrower.pl/instrukcje/RockShox/2006-ToraSG.pdf strona 5

http://www.wrower.pl/instrukcje/RockShox/2006-PikeRebaRVDualAir-SG.pdf strona 4

na rysunkach widać różnice konstrukcyjne, w dolnej części jedna z uszczelek jest węższa (solo air), możliwe że opiera się na jakimś elemencie wewnątrz goleni górnych.

Tora ma inne golenie niż Recon/Reba więc nie będzie pasować. Ale do Recona powinno.

No właśnie obejrzałem sobie manuale SRAMTECH na youtube, i rzeczywiście golenie Recona się niczym nie różnią od Reby, no do Tory to raczej nie podpasuje, ale do Recona mogło by, a z uwagi na to, że mam oba, to mógłbym wstawić to do Recona. Ostatecznie się jeszcze zastanowię i zobaczę jak aukcja będzie finiszować. Jeśli kupie i założę to na pewno się podzielę wiadomościami.

• 4 miesiące temu...

Witam. Mam Recona 327 solo air. Wczoraj przyszła mi paczką z nową sprężyną dual air. Rano jak tylko się obudzę to idę pogrzebać :whistling: To zdam relację czy bez problemu podchodzi. Recon-a sam serwisuje i oglądając dzisiaj dual air to za dużo od solo air się nie różni. Rano wyjdzie w praniu :thumbsup:

Pozdrower :icon_wink:

Dla zainteresowanych! :) Operacja zakończyła się sukcesem, sprężyna Dual Air pasuje przynajmniej do Recona 327 bez problemów Plug&Play. Wyciągamy Solo i wkładamy dual bez żadnych filozofii. Pracuje lepiej, na razie tylko lepiej bo muszę poćwiczyć ustawienia ciśnień.

Recon po zamontowaniu dual air schudł o 40gr :)

a4bac8b09a08081fm.jpg

Co by nie było że kłamie zaworek Air- :)

548dfedc791323b5m.jpg

Pozdrawiam i życzę udanych modyfikacji :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...