Skocz do zawartości
  • 0

Chcę odnowic troszke zaniedbany rower

Gość Boston

Pytanie

Gość Boston
Napisano

Witam

Szukam pomocy gdyż za małe pieniądze kupiłem rower marki Scott nie jest to jakiś najnowszy model ale bardzo przyjemnie się nim jeździ ale chce coś w nim zmienić bo nie podoba mi się z wyglądu a mianowicie myślałem nad

- zmiana koloru (myslałem nad tym by cała rama szara byla i elementy pomarańczu lub cala rama szara i taki błękitny kolorek oraz przejścia aerografem z)

- oponki (tylko nie wiem jakie :) bardziej chyba jakieś szosówki tylko jaki? )

- chciałem wymienić przednie widelce na coś miękkiego bo teraz jest sztywno bardzo

- jakąś może kierownice ciekawą (również był bym wdzięczny za propozycje jaką wybrać)

- no i nie wiem jak z felgami też bym je chętnie wymienił bo te jakos nie wyglądają za świeżo a mianowicie troszke rdzą zaszły i straciły swój połysk

jeżeli ktoś miał by jeszcze jakieś propozycje co wymienić by było lepiej by jeździło sie lepiej proszę pisać będe wdzięczny gdyz dopiero zaczynam taka moją mała przygodę z rowerami i nie jestem w temacie co lepsze co gorsze :)

na cały remont mogę wydać jakies 400zł bez malowania bo malowanie bede mieć po znajomości

gg 3675912

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

1. Może od razu całe koła wymienić? Tylko to będzie więcej kosztowało.

2. Co do opon to napisz gdzie i jak chcesz jeździć.

3. Kierownicę, napisz jaka średnica do zamontowania do mostka (przypuszczam że 25.4, ale głowy nie dam, przynajmniej ja tak miałem kiedy miałem Scotta :D)

4. Wiesz może jaki to model?

5. Może wymień napęd?

Ogólnie 400 zł na wszystko nie starczy, musiałbyś dozbierać. :)

Nie wiem dlaczego nie mogę znów edytować (EDIT: To bardzo dziwne, najpierw nie mogę edytować, jeśli napiszę nowego posta to dochodzi to do starej wypowiedzi, a teraz opcja edytuj się pojawia :) ), jeśli chodzi o zamianę ze sztywnego widelca na jakiś amortyzator to wybór jest dosyć ograniczony. Jeśli rura sterowa ma 1 cal (ma gwint) to wtedy raczej Sr Suntour XCM. Jeśli nie będziesz zmieniał kół, to proponuję zajrzeć do piast, przeserwisować ew. wymienić kulki i konusy (o ile nie ma tam wianków), sprawdzić czy suport ma luzy, jeśli nie przeczyścić i przesmarować. Sprawdzić jak się mają hamulce (tam są cantilevery czy V-Brake?), wymienić lub przeczyścić linki i pancerzyki. Zajrzeć też do sterów, przeczyścić i też przesmarować, ew. jeśli są zużyte wymienić. Zapodaj jakieś zdjęcia, jakie są tam hamulce, napęd, i czy główka jest pod 1 cal czy 1.1/8 .

Napisano

No ok mogę wymienić koła tylko jakieś linki do przykładowych bym prosił to by zamów czy na allegro albo w sklepie jeździć mam zamiar głównie asfaltem (zdarzą się jakieś bezdroża raz po raz) a napęd jaki ? również proszę o link do przekładowego to się zamówi No te 400zł to takie przykładowe bo nie wiem ile co wyjdzie ale max to jest 650zł

parę zdjęć

www.fotoski.pl/out.php/i8920_P1020321.JPG

www.fotoski.pl/out.php/i8921_P1020322.JPG

www.fotoski.pl/out.php/i8922_P1020323.JPG

www.fotoski.pl/out.php/i8923_P1020324.JPG

www.fotoski.pl/out.php/i8924_P1020326.JPG

I czy ta kolorystka co do malowania podałem pasowała by jakoś ??

Napisano

Nie ma sensu jakieś wielkie inwestowanie w ten sprzęt. Nowe chwyty, opony, może przejście na V-brake. To wszystko. Jeśli napęd działa, nie ma co kombinować. Amortyzatora nie szukaj - nawet jeśli coś znajdziesz, w większości będzie zbyt wysokie i kompletnie spapra geometrię tego roweru. A coś pasującego będzie albo zajechane, albo będzie perełką, która pójdzie drogo. Za to zajrzałbym w łożyska, przeczyścił, nasmarował lub, jeśli zajdzie potrzeba, powymieniał co trzeba.

Kolorystyka to już Twoja sprawa. Osobiście poszedłbym w styl z tamtych lat (obejrzyj starsze rowery na allegro, będziesz widział, o czym mówię) lub nawet odtworzył oryginalne malowanie, naklejki.

Napisano

Wyczyść wszystko, przesmaruj, kup 2 opony slick za 60zł i jeździj aż scott umrze śmiercią naturalną. Nie ma sensu pakować kasy w taki stary rower. Swoją drogą jak głównie jeździsz po asfalcie to nie jest Ci potrzebny amortyzowany widelec.

• Mod Team
Napisano

Tanie opony szosowe to np. Kenda Kwest 30zl/szt. Rozumiem, ze koła masz 26"?

Reszta komponentów to już kwestia indywidualna kup sobie jakiś amortyzator do 200 zł, na allegro popatrz. Zapewne będzie to któryś z najtańszych suntourów lub RST. Kierownica i felgi j/w.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...