Rondel96 Napisano 1 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2011 Witam! Nie wiem co mogę w tym rowerku odchudzić za rozsądne pieniądze(około 500zł) licze na wasze propozycje:) Bar Ends: (Rogi) GIANT CARBON (130G) Bottle Cage: CARBONOWY NO NAME (14G) Brake (Front): (HAMULEC PRZEDNI) SHIMANO SLX Brake (Rear): (HAMULEC TYLNY) SHIMANO SLX *Cables: (Pancerze i linki) SHIMANO XTR = 70g *Cassette: (Kaseta) SHIMANO XT 11-32 = 261g *Chain: (łanńuch) KCNC Crankset: (Korby) TRUVATIV FIREX 3.3 GXP Derlr (Front): (Przerzutka przednia) SHIMANO XTR = 159g *Derlr (Rear): (Przerzutka tylna) SRAM X-9 GS = 204g Fork: (Widelec) FOX F100RL Frame: (Rama) STEPPENWOLF TAIGA Grips: (Gripy) KCNC BLUE Handlebar: (Kierownica) KELLYS KBIX Headset: (Stery) FSA (nie wiem jakie) Pedals: (Pedały) SHIMANO M520 = 377g Seat: (Siodło) BOPLIGHT (200g) Seatpost: (Sztyca) SMICA LITE (240g) Seatpost clamp: (Zacisk sztycy) SAMORÓBKA = 15g *Shifters: (Manetki) SRAM X-0 TRIGGERY *Skewers: (Zaciski kół) SHIMANO XT Spacers: (Podkładki pod mostek) ZWYKŁE NO NAME Starnut: (Gwiazdka) AMOEBA Stem: (Mostek) BBB Tire (Front): (Opona przednia) MAXXIS FLYWEIGHT 330 Tire (Rear): (Opona tylna) MAXXIS FLYWEIGHT 330 Top Cap: (Top cap) AMOEBA Tubes: (Dętki) FOSS (240g) Wheel Front: (Koło przednie) (PIASTA SHIMANO XT DISC/SZPRYCHY DT REVOLUTION/OBRĘCZ MAVIC X517) Wheel Rear: (Koło tylne) (PIASTA SHIMANO XT DISC/SZPRYCHY DT CHAMPION/OBRĘCZ MAVI P.S podałem wagę tego czego wiedziałem jak Byscie byli tak mili i podali jakieś propozycje na odchudzenie (do 500zł) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kellysbicycles Napisano 1 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2011 Daj zdjęcie, ciekawy jestem jak rower się będzie komponował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 2 Stycznia 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2011 Proponuję zmiany: - pedały na Crank Brothers (do zrzucenia około 100g), - zaciski kół na Dartmoor Bolt-on, - pomyślałbym następnie nad zmianą korby (np. SLX lub coś wyżej, ale tak czy inaczej na korbę w 500 zł się nie zmieścisz przy zmianie pedałów i zacisków) P.S. Na oponach FW daleko w terenie nie zajedziesz, więc radzę szukać czegoś mocniejszego, a zarazem cięższego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasskulainen Napisano 2 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2011 na rogach mozesz zyskac dobre 60g niskim kosztem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olomaster Napisano 2 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2011 w 500 zł ja bym proponował korbe slx, zaciski bolt on, rogi boplight/smica (te co 60 g ważą ), ewentualnie nad kierownica mozna pomyslec (nie wiem jaka waga, ale pewnie ciezka jakas ta jest) - np. http://allegro.pl/kierownica-kcnc-dark-side-25-4-132gr-bikestacja-i1379917288.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rondel96 Napisano 2 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2011 kiera to własnie dobrą wagę ma, a foty jak coś to proszę na pw, e-mail podać to wyślę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olomaster Napisano 2 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2011 wrzuć na jakiś serwis najlepiej to bedzie wszystkim łatwiej. (najlepiej na picasse ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rondel96 Napisano 2 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2011 postaram się wrzócić tylko na razie rowerek rozebrany troszku to najwyżej w częscciach bym mógł zrobić foty, a co do pedałów to czy takie http://allegro.pl/nowe-crank-brothers-egg-beater-c-czarne-wys-0-i1390681846.html pasowały by do butów shimano? chyba MO76 (model butów) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 2 Stycznia 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2011 Tak, buty nie mają nic do pedałów, chyba że mowa o pedałach szosowych. Kup sobie od razu podkładki pod bloki, bo inaczej przy Crankach zniszczysz podeszwę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rondel96 Napisano 2 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2011 może mi ktoś podać linka do podkładek?! (takich odpowiednich) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubek20 Napisano 2 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2011 Słyszałem że niektórzy wycinali te podkładki z puszek po piwie i dawały radę, według mnie lepiej tak zrobić (nic to nie kosztuje) bo same podkładki kosztują w granicach 40-50 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rondel96 Napisano 2 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2011 a jeżeli nie założyłbym tych podkładek to ? http://allegro.pl/crank-brothers-egg-beater-c-bloki-ubijaki-i1362534706.html a te pedałki mają jakieś [ubijaki?] może mi ktoś rozjasnić?! plx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 2 Stycznia 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2011 To podeszwa będzie miała wgniecenia. Ubijaki to potoczna nazwa używana w środowisku rowerzystów na pedały firmy Crank Brothers, spowodowane to jest tym, że pedały wyglądem przypominają ubijaczki do jajek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rondel96 Napisano 2 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2011 Chyba faktycznie (jak kupię) zrobię te podkładki z puszek:) he he Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miskov17 Napisano 2 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2011 Z puszek to słaby pomysł, są po pierwsze za cienkie a po drugie jeśli ich nie przykleisz to będą się podwijały. Teraz chyba będę próbował z puszką ale od dezodorantu, ma znacznie grubsze ścianki. http://velo.pl/produkty/?m=17&pk=%&id=923 podkładki od sidi, cena miła A i jeśli jesteś zainteresowany, to gdzieś za 2tyg będę miał Cranki Candy X na sprzedaż, waga ~300g, cena do dogadania - na pewno taniej niż na allegro po szczegóły zapraszam na pw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kellysbicycles Napisano 2 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2011 Bogus92 - Fakt, przypominają ubijaki ale nie jest to potoczna nazwa wymyślona przez bikerów. Jest to przetłumaczenie "Egg Beater" (przydomek nazwy modelu np. Crank Brothers Egg Beater C) na język polski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rondel96 Napisano 2 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2011 A co uważanie o tej korbie? a jeżeli bez podkładek to będą takie wgniecenia, że nie da sie jezdzić...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubek20 Napisano 2 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2011 Nie, po prostu zniszczysz i wytrzesz podeszwę w tych miejscach i obnizysz jej wytrzymałosć w tym miejscu a słyszałem już o wyrwanych blokach razem z kawałkami podeszwy. Ja bym zainwestował lub bym zrobił te podkładki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 2 Stycznia 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2011 Kellysbicycles racja, nie pomyślałem pod tym kątem jak to pisałem. W takim razie jest to właściwie potoczne spolszczenie wyrazu Egg Beater. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rondel96 Napisano 3 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 Zamawiam pedały i zaciski (na razie) jak coś dozbieram to może korba, ale wtedy to już może noir, xt<, stylo itp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 3 Stycznia 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 Przesadzacie z tymi podkładkami. Używam Cranków od początku 2010 (czyli od roku) i używam tych plastikowych podkładek dołączanych do pedałów (służą one do podnesienia bloków w razie wysokiego bieżnika). Podeszwy w Specach Sport MTB są praktycznie nietknięte, jedynie są widoczne ślady na podkładkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rondel96 Napisano 3 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 Kolego, a na jakich pedałkach wczesniej jezdziłeś ja teraz mam m520 i nie wiem czy poczuję różnnicę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 3 Stycznia 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 ja teraz mam m520 i nie wiem czy poczuję różnnicę Porównujesz do CB? Poczujesz ogromną różnice chociażby taką, że CB mają luz roboczy (bodajże 6st.), ten system jest zupełnie inny niż SPD, wg mnie lepszy i przede wszystkim zdrowszy dla kolan. No i do tego zamiast 2 masz 4 kąty wpięcia ^^ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubek20 Napisano 3 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 Shimano ma około 6 stopni, cranki w zalezności od ułożenia bloków 15-20 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 3 Stycznia 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 Shimano ma około 6 stopni, cranki w zalezności od ułożenia bloków 15-20 stopni. Chodziło o luz a nie o kąt wypięcia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.